Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 03 Μαρτίου 2010 10:36

X.A.: Στην οικονομία η προσοχή των επενδυτών

Με δεδομένη μια νέα αντίληψη της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, θα λειτουργήσει το ΧΑ σήμερα.

Με δεδομένη μια νέα αντίληψη της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, θα λειτουργήσει το ΧΑ σήμερα. Οι αγορές κοντοστάθηκαν την Τρίτη όταν γνωστοποιήθηκε η άνοδος των επιτοκίων στην Αυστραλία. Αλλά και μόνο η εντύπωση πως η ελληνική κυβέρνηση ετοίμασε ένα πακέτο μέτρων που το βλέπουν ως αποτελεσματικό έλληνες και ξένοι αναλυτές, στάθηκε ικανή να παραγκωνιστούν οι σκέψεις για το ότι ξεκινά γλυκά η φάση αύξησης των επιτοκίων παγκοσμίως.

Το βράδυ δε η κίνηση αυτή αντιμετωπίστηκε θετικά διότι τελικά οι αναλυτές θεώρησαν πως είναι ένδειξη ότι βγαίνει η παγκόσμια οικονομία από την ύφεση που προκάλεσε η κρίση των τραπεζών διεθνώς. Στις πρωινές τοποθετήσεις τους για την καλή εικόνα των ασιατικών χρηματιστηρίων οι περισσότεροι χρησιμοποίησαν την Ελλάδα και τα μέτρα αυστηρής λιτότητας για να αιτιολογήσουν τα κέρδη.

Το ζήτημα που απασχολεί τους συναλλασσόμενους στο ΧΑ εντοπίζεται σε μια από τις κλασικές συνήθεις της αγοράς. ¶νοδος στην περίοδο της προσμονής μέχρι την ανακοίνωση μέτρων και μετά την αποσαφήνιση τους κάθοδος μέχρι το επόμενο «σκάλωμα». Oι κινήσεις στο τέλος της χθεσινής συνεδρίασης αυτό υπαινίχθηκαν ως πιθανό σενάριο.

Ωστόσο το ΧΑ έδειξε πως διαθέτει συναλλασσόμενους που για να κινηθούν βλέπουν κύρια την τάση των διεθνών αγορών. Η Wall Street έκλεισε σχεδόν στα επίπεδα της Δευτέρας και όλοι σκέπτονται τις δημοπρασίες ομολόγων αλλά και εκεί ανακουφίστηκαν με τις εξελίξεις στην Ελλάδα. Τα κέρδη του ΓΔ από τα χαμηλά του 2010 και χαμηλά 30 ημερών (στις 8/2) είναι 11,92% και στις δυο πρώτες μέρες της βδομάδας 5,67%. Τα αντίστοιχα μεγέθη για τον FTSE20 είναι 13,04% από τα χαμηλά της 8/2 και 6,2% στις δυο τελευταίες μέρες.