Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 03 Μαρτίου 2010 13:44

Γερμανία: Νυχτερινή σύσκεψη με αντικείμενο την Ελλάδα

Νυκτερινή σύσκεψη πραγματοποιήθηκε χθες στην καγκελαρία της Γερμανίας, με αντικείμενο την αντιμετώπιση της κρίσης στην Ελλάδα, και ενόψει της συνάντησης της ¶γκελα Μέρκελ με το Γιώργο Παπανδρέου την Παρασκευή στο Βερολίνο.

Νυκτερινή σύσκεψη πραγματοποιήθηκε χθες στην καγκελαρία της Γερμανίας, με αντικείμενο την αντιμετώπιση της κρίσης στην Ελλάδα, και ενόψει της συνάντησης της ¶γκελα Μέρκελ με το Γιώργο Παπανδρέου την Παρασκευή στο Βερολίνο.

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται ο γερμανικός Τύπος (Bild-Zeitung, Frankfurter Rundschau, Handelsblatt), η Μέρκελ κάλεσε χθες βράδυ τον υπουργό εξωτερικών Γκίντο Βέστερβέλλε, τον υπουργό Οικονομίας Ραίνερ Βρύντερλε και τον υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε -ο οποίος εκπροσωπήθηκε από τον υφυπουργό του Γιεργκ ¶σμουσεν, προκειμένου να αποσαφηνιστεί η τακτική της γερμανικής κυβέρνησης για το πώς θα συμβάλει στην αποτροπή μιας χρεοκοπίας της Ελλάδας, με δεδομένο το αρνητικό κλίμα που επικρατεί στη γερμανική κοινή γνώμη έναντι της παροχής οικονομικής στήριξης.

Ωστόσο, οι πληροφορίες για το περιεχόμενο της σύσκεψης και την κατάληξή της δεν είναι σαφείς. Σύμφωνα με τον Τύπο, «η γερμανική κυβέρνηση επιθυμεί μεν την πολιτική στήριξη της Ελλάδας και βλέπει την αναγκαιότητα λήψης μέτρων σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την περιστολή των κερδοσκοπικών δραστηριοτήτων, αλλά ταυτόχρονα δεν επιθυμεί να παράσχει οικονομική στήριξη επιβαρύνοντας τους γερμανούς φορολογούμενους, πριν εξαντληθούν όλες οι δυνατότητες αποσόβησης της χρεοκοπίας από ελληνικής πλευράς».

Στην εφημερίδα Handelsblatt αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι «η Μέρκελ εμμένει στο ότι η Ελλάδα πρέπει πρώτα να εφαρμόσει δραστικά μέτρα, πριν οι εταίροι αποφασίσουν για παροχή βοήθειας».

Στην ιστοσελίδα της Die Welt, υπό τον τίτλο «Μυστική συνάντηση Μέρκελ με Βεστερβέλε», τονίζεται ότι οι διαβουλεύσεις στην καγκελαρία αφορούσαν «στο αν και πώς η γερμανική κυβέρνηση πρέπει και μπορεί να υποσχεθεί βοήθεια στην Ελλάδα» και «στη στρατηγική των επόμενων μηνών». Σύμφωνα με την ιστοσελίδα, «οι συμμετέχοντες κατέληξαν πως η Ελλάδα πρέπει να βοηθηθεί μόνη της».

Υπενθυμίζεται πως χθες ο Βεστερβέλε δήλωσε προς πάσα κατεύθυνση πως είναι «άκαιρη» η δημόσια συζήτηση για την παροχή οικονομικής βοήθειας στην Ελλάδα και απέκλεισε τη χορήγηση «λευκής επιταγής».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ