Με μια συνεδρίαση που η δυναμική της απεικόνιζε την κρισιμότητα των ημερών το ΧΑ έκλεισε με «οριακές» απώλειες αν συγκριθούν με τις μεταβολές ανά ημέρα που σημειώνονταν τις αμέσως προηγούμενες συνεδριάσεις.
Με μια συνεδρίαση που η δυναμική της απεικόνιζε την κρισιμότητα των ημερών το ΧΑ έκλεισε με «οριακές» απώλειες αν συγκριθούν με τις μεταβολές ανά ημέρα που σημειώνονταν τις αμέσως προηγούμενες συνεδριάσεις.
Ακόμα και η συνολική αξία συναλλαγών ήταν μικρότερη, αλλά το σημαντικότερο ήταν ότι επανήλθαν οι επιφυλάξεις για την κερδοφορία του τραπεζικού τομέα από την πλευρά των ξένων θεσμικών.
Ο γενικός δείκτης τιμών έκλεισε στις 2.014,55 μονάδες μειωμένος κατά 0,36%.
Ο συνολικός τζίρος ξεπέρασε τα 192,1 εκατομμύρια ευρώ και οι ανοδικές μετοχές έφθασαν τις 80 οι πτωτικές ανήλθαν σε 100 και αμετάβλητες έκλεισαν 54. Το ΧΑ κινήθηκε κάτω από το βάρος των εσωτερικών γεγονότων με την εξαγγελία των μέτρων για την δημοσιονομικής εξυγίανσης σε χρόνο που δεν ανέμεναν αρχικά οι επενδυτές αφού στις 11:30 δεν είχε ολοκληρωθεί η διαδικασία λήψης τους από το υπουργικό συμβούλιο. Όταν τελικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τα ανακοίνωσε η αντίδραση ήταν θετική. Ωστόσο ο ρυθμός των συναλλαγών που οδηγούσε το ψαλίδισμα των απωλειών του μέσου όρου προϊδέασε για ανοδικό κλείσιμο που θα σφράγιζε την εξάντληση του ανοδικού momentum που εμφανίστηκε από την περασμένη Παρασκευή.
Τα τελευταία 35 εκατομμύρια του τζίρου κατατέθηκαν σε μια μάχη για να κλείσουν οι τραπεζικές μετοχές στα επίπεδα της προηγούμενης μέρας. Όμως αυτό δεν κατέστη δυνατό παρά την διατήρηση των κερδών στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια και το θετικό άνοιγμα στην Wall Street. Η «λύση» που δόθηκε στην περίπτωση της ελληνικής οικονομίας βοήθησε στην ανάκαμψη του ευρώ και στον καθησυχασμό των επενδυτών και συνεπώς η συνεδρίαση της 3/3/2010 αφιερώθηκε στην εν θερμώ ανάγνωση των εξελίξεων.
Απώλειες πάνω από 2% είχαν οι κλάδοι ασφαλειών και υγείας και πτώση άνω του 1,5% είχαν Τράπεζες Τηλεπικοινωνίες και Μέσα Ενημέρωσης. Κέρδη πάνω από 2% στον δείκτη των Τροφίμων και Ποτών και των Προσωπικών Ειδών και 1,1% τα Βιομηχανικά Προϊόντα όπως ίσχυσε και στις διεθνείς αγορές.
Στα Θετικά:
• Η διατήρηση του ΓΔ πάνω από το ψυχολογικό όριο των 2000 μονάδων
• Το πλήθος των ανοδικών μετοχών 80 μετά από μεγάλα rebound
• Το ποσοστό των επιμέρους κλαδικών δεικτών με θετική μεταβολή
• Η διατήρηση του ανοδικού momentum σε μετοχές που αποδίδουν καλύτερα του μέσου όρου το τρέχον έτος όπως ΕΕΕΚ, ΒΙΟΧΚ, ΜΕΤΚΑ, ΜΟΗ, ΤΙΤΚ.
• Η καλύτερη συνολική εικόνα των μεταβολών των τίτλων του LiqMId
• Η άρνηση των συναλλασσόμενων να πάρουν σκληρότερες θέσεις στα παράγωγα
Στα αρνητικά:
• Η αδυναμία που σημειώθηκε στην παρακολούθηση των διεθνών δεικτών παρά την βελτίωση στα spreads των ελληνικών ομολόγων
• Το φαινόμενο να πραγματοποιηθεί το ένα πέμπτο του τζίρου στις ρευστοποιήσεις του τέλους
• Η ισοδυναμία των τίτλων του FTSE20 που έμεινα με μετοχές αδιάθετες μετά την δημοπρασία παρά το άγριο ξεφόρτωμα που διαδέχθηκε το τελευταίο ενδοσυνεδριακό ανοδικό ράλι που ξεκίνησε μετά τις 15:30 και εξαντλήθηκε μια ώρα αργότερα.
• Η ανημποριά των επενδυτών να οδηγήσουν πάνω από τα 15¤ την ΕΤΕ που ο τζίρος της για μια ακόμα συνεδρίαση ξεπέρασε το 1/3 του συνολικού