Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 04 Μαρτίου 2010 13:24

Ο απόηχος των νέων μέτρων στα ξένα ΜΜΕ

Mπορεί το πακέτο μέτρων της ελληνικής κυβέρνησης να ικανοποίησε την Ευρώπη και τις αγορές, ωστόσο έχει εξοργίσει τα συνδικάτα μεταδίδει ο ανταποκριτής του BBC στη χώρα μας. Τα νέα μέτρα λιτότητας και η στάση της ΕΕ απέναντι στην ελληνική κρίση συνεχίζουν να απασχολούν και σήμερα τα διεθνή ΜΜΕ.

Τα νέα μέτρα λιτότητας και η στάση της ΕΕ απέναντι στην ελληνική κρίση συνεχίζουν να απασχολούν και σήμερα τα διεθνή ΜΜΕ.

Ο ανταποκριτής του BBC στην Ελλάδα αναφέρει ότι μπορεί το πακέτο να ικανοποίησε την Ευρώπη και τις αγορές, ωστόσο έχει εξοργίσει τα ελληνικά συνδικάτα και τους πολιτικούς της Αριστεράς.

«H Ελλάδα είναι πολύ ισχυρότερη απΆόσο φαίνεται» , τιτλοφορείται δημοσίευμα στο μπλογκ της οικονομικής αρχισυντάκτριας του βρετανικού δικτύου. «Για τις δυνάμεις της ευρωζώνης, είναι απλώς ασύλληπτο να αφεθεί η Ελλάδα να αθετήσει τις δανειακές της υποχρεώσεις. Για όσο αυτό παραμένει αληθινό, η Ελλάδα είναι πολύ ισχυρότερη απΆόσο φαίνεται».

Για τους Times, οι χθεσινές δηλώσεις του προέδρου της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, «επιβεβαιώνουν τις υποψίες ότι η ΕΕ είχε πιέσει για τα χθεσινά μέτρα με αντάλλαγμα διαβεβαιώσεις κατΆιδίαν για διάσωση, αν και η ¶νγκελα Μέρκελ έσπευσε να δηλώσει ότι δεν πρόκειται να γίνει ανακοίνωση στην αυριανή επίσκεψη του κ. Παπανδρέου στο Βερολίνο».

«Η Ελλάδα έχει δίκιο – η Βρετανία και η Ευρώπη την απογοητεύουν», τιτλοφορείται άρθρο στην Independent, το οποίο αναφέρει ότι οι χώρες της ΕΕ διστάζουν να παρέχουν οικονομική στήριξη στην Ελλάδα, «ενώ ο Γκόρντον Μπράουν, τόσο πρόθυμος να ηγηθεί των παγκόσμιων προσπαθειών για την αντιμετώπισης της οικονομικής κρίσης, τη στιγμή που το πρόβλημα αφορά μέλος της ΕΕ, ξεφορτώθηκε τις δυσκολίες της Ελλάδας ως πρόβλημα της ευρωζώνης και όχι της Βρετανίας – δεν είναι».

Σύμφωνα με τον αρθρογράφο, «τα προβλήματα της Ελλάδας είναι ολόκληρης της κοινότητας και όχι μόνο της ΕΚΤ. Αν αφήσουμε τις αγορές να μυρίσουν αίμα στην Αθήνα, όπως και το μύρισαν, θα συνεχίσουν κάνοντας το ίδιο στο ευρώ και στην πιστοληπτική ικανότητα της Πορτογαλίας, της Ισπανίας, της Ιταλίας και της Βρετανίας (καθώς τα οικονομικά μας είναι σε εξίσου κακή κατάσταση».

Τα νέα μέτρα απασχολούν και το κύριο άρθρο των Financial Times. Όπως επισημαίνεται, μπορεί τα νέα μέτρα να καθησύχασαν προς το παρόν κάποιους από τους φόβους που υπήρχαν, αλλά «θα μπορούσαν, εξίσου εύκολα, να καταστήσουν δύσκολη την επίτευξη του στόχου μείωση του ελλείμματος. Ελλείψει θαυματουργής βελτίωσης στο ξένο εμπόριο, η απομάκρυνση τόσο μεγάλου ποσοστού ζήτησης τόσο γρήγορα είναι βέβαιο ότι θα προκαλέσει συρρίκνωση της ελληνικής οικονομίας, βλάπτοντας τη φορολογική βάση. Μέχρι στιγμής, παρά τις προβλέψεις, κανείς δεν ξέρει πόσο θα υποχωρήσει το έλλειμμα της Ελλάδας».

Στη διστακτικότητα της γερμανικής πλευράς να παράσχει οικονομική στήριξη αναφέρεται δημοσίευμα της Wall Street Journal. «Ο μόνος τρόπος να δικαιολογήσουμε ένα σχέδιο διάσωσης είναι αν προστατεύει τη Γερμανία, όχι την Ελλάδα», δήλωσε άνθρωπος από το περιβάλλον της κ. Μέρκελ που δεν κατονομάζεται. «Δεν ενδιαφερόμαστε να περισώσουμε τα spreads των ελληνικών ομολόγων – μόνο να αποτρέψουμε την ελληνική χρεοκοπία «, όπως είπε στην εφημερίδα ανώνυμος υψηλόβαθμος Γερμανός αξιωματούχος.

«Οι traders αναζητούν την επόμενη Ελλάδα στην Ευρώπη που νοσεί» είναι ο τίτλος δημοσιεύματος των New York Times, που θέτει το ερώτημα «Είναι η Ισπανία η επόμενη Ελλάδα; Ή η Ιταλία; Ή η Πορτογαλία;», επισημαίνοντας ότι όποια κι αν είναι η έκβαση των γεγονότων στην Ελλάδα, η πιστωτική κρίση αλλάζει τα δεδομένα στην Ευρώπη. «Με τη Γερμανία και τη Γαλλία να θεωρούνται οι πιο πιθανοί σωτήρες, οι ηγέτες στο Βερολίνο και το Παρίσι μπορεί να καταλήξουν να υπαγορεύουν την οικονομική πολιτική σετην Πορτογαλία, την Ιρλανδία, την Ιταλία, την Ελλάδα και την Ισπανία».

Σε άρθρο της, η Bild προτείνει στους Έλληνες να πουλήσουν τα νησιά τους προκειμένου να ξεχρεώσουν. «Και πουλήστε και την Ακρόπολ!», όπως επισημαίνει. «Μπορεί να ακούγεται τρελό, αλλά αν πρέπει να σώσουμε τους Έλληνες με δισεκατομμύρια ευρώ, πρέπει να δώσουν κάτι σε αντάλλαγμα – για παράδειγμα κάποια από τα όμορφα νησιά σας στο Αιγαίο. Παίρνετε μετρητά. Εμείς παίρνουμε την Κέρκυρα». http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1785252

Για τη Die Welt οι Έλληνες έχουν ακόμα αρκετό δρόμο μπροστά τους. «Είναι άλλο πράγμα να ανακοινώνει κανείς μέτρα λιτότητας και τελείως διαφορετικό να εφαρμόζει και να διατηρεί τις απαραίτητες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις».

Η Sueddeutsche Zeitung παρομοιάζει τον Έλληνα πρωθυπουργό με άνθρωπο που πνίγεται. «Ο Γιώργος Παπανδρέου συμπεριφέρεται σαν κάποιος που πνίγεται στο φουρτουνιασμένο Αιγαίο Πέλαγος. Φωνάζει συνεχώς “βοήθεια” όλο και πιο δυνατά και ελπίζει η συμπατριώτες του να τον ακούσουν. Το βάρος είναι μεγάλο. Οι Έλληνες θα εισπράττουν λιγότερα και θα πληρώνουν περισσότερα. Ο πρωθυπουργός ελπίζει οι προσπάθειές του να ληφθούν υπόψη στο Βερολίνο και τις Βρυξέλλες».

Θετική είναι η αντίδραση της Handelsblatt. «Η Ελλάδα είναι στο σωστό δρόμο. Τα σκληρά μέτρα και η πολιτική στήριξη της υπόλοιπης ΕΕ θα πρέπει να καθησυχάσουν τα πράγματα τώρα».

Για την Der Tagesspiegel τίποτα δεν θα αλλάξει στην Ελλάδα αν δεν υπάρξει δημόσια συζήτηση για την παραποίηση των στοιχείων. «Η Ελλάδα δεν απέτυχε με τραγικό τρόπο, αλλά “έκανε ζαβολιά” και μπήκε στην ευρωζώνη με ψεύτικα στοιχεία. Δεν θα αλλάξουν πολλά στην Ελλάδα μέχρι να υπάρξει ανοιχτή συζήτηση για όλα αυτά».

Υπέρ της υποστήριξης της Ελλάδας τάσσεται η Stern. «Θα είναι παραπάνω από ντροπή αν η ΕΕ δεν ξεκαθαρίσει σύντομα το ελληνικό πρόβλημα. Θα ήταν επίσης η αρχή του τέλους της ΕΕ και του – περίπου – σταθερού της νομίσματος».