Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 04 Μαρτίου 2010 14:45

ΕΚΤ: Αμετάβλητα στο 1% τα επιτόκια

Αμετάβλητο στο 1% διατήρησε το επιτόκιό της η ΕΚΤ, τη στιγμή που η οικονομική ανάκαμψη στην Ευρωζώνη πραγματοποιείται με διαφορετικές ταχύτητες και η Ελλάδα βρίσκεται αντιμέτωπη με σοβαρά δημοσιονομικά προβλήματα.

Αμετάβλητη διατήρησε τη νομισματική της πολιτική η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), τη στιγμή που η οικονομική ανάκαμψη στην Ευρωζώνη πραγματοποιείται με διαφορετικές ταχύτητες και η Ελλάδα βρίσκεται αντιμέτωπη με σοβαρά δημοσιονομικά προβλήματα.

Κατά τη σημερινή συνεδρίασή τους, τα μέλη της ΕΚΤ αποφάσισαν να διατηρήσουν – για ακόμα ένα μήνα – αμετάβλητο το βασικό επιτόκιο αναχρηματοδότησης στα ιστορικά χαμηλά επίπεδα του 1%

Εξάλλου, σύμφωνα με τους αναλυτές, τους επόμενους μήνες αναμένονται μικρές εξελίξεις στο πρόγραμμα σταδιακής απόσυρσης των μέτρων ρευστότητας. Η πρόσφατη κίνηση της Fed για αύξηση του προεξοφλητικού επιτοκίου δεν αναμένεται να επηρεάσει τα σχέδια της ΕΚΤ.

Δεδομένου του αρνητικού κλίματος στις αγορές χρέους λόγω των υψηλών ελλειμμάτων της Ελλάδας, η ΕΚΤ αναμένεται να διατηρήσει τα υπόλοιπα μέτρα ρευστότητας τουλάχιστον μέχρι τις αρχές του τρίτου τριμήνου, όπως εκτιμούν οι αναλυτές.

Κατά τη διάρκεια της χρηματοοικονομικής κρίσης, η ΕΚΤ μείωσε το κόστος δανεισμού σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, ώστε να στηρίξει τις τράπεζες και την οικονομία, ενώ εφήρμοσε και άλλα μέτρα διοχέτευσης ρευστότητας, όπως το δανεισμό τραπεζών με βασικό επιτόκιο αναχρηματοδότησης, καθώς και δανειακά προγράμματα με μεγαλύτερη του συνηθισμένου διάρκεια.

Η προσοχή στρέφεται στη συνέντευξη Τύπου (15:30 ώρα Ελλάδος) του διοικητή της τράπεζας Ζαν-Κλοντ Τρισέ και στο πως θα σχολιάσει το νέο πακέτο μέτρων που ανακοίνωσε χθες η ελληνική κυβέρνηση.