Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 04 Μαρτίου 2010 15:59

Τρισέ: «Πειστικές» οι αποφάσεις της ελληνικής κυβέρνησης

«Πολύ πειστικές» χαρακτήρισε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν-Κλοντ Τρισέ τις αποφάσεις που έλαβε χθες η ελληνική κυβέρνηση, τονίζοντας πως η ΕΚΤ δεν έχει καμία αμφιβολία ως προς την ορθότητα των μέτρων που ανακοινώθηκαν.

«Πολύ πειστικές» χαρακτήρισε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Ζαν-Κλοντ Τρισέ τις αποφάσεις που έλαβε χθες η ελληνική κυβέρνηση, τονίζοντας πως η ΕΚΤ δεν έχει καμία αμφιβολία ως προς την ορθότητα των μέτρων που ανακοινώθηκαν.

Επανέλαβε επίσης ότι η αποχώρηση της Ελλάδας από την Ευρωζώνη αποτελεί ένα «παράλογο σενάριο». Η Ελλάδα είναι σήμερα σε πολύ καλύτερη κατάσταση απΆ ό,τι ήταν πριν, σημείωσε.

Ερωτηθείς σχετικά με την παροχή βοήθειας στην Ελλάδα, εξέφρασε τις επιφυλάξεις του όσον αφορά μια πιθανή οικονομική βοήθεια από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), αν και χαρακτήρισε πολύ σημαντική την προσφορά τεχνικής βοήθειας προς τη χώρα.

Στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε σήμερα, ο κ. Τρισέ ανέγνωσε και τη χθεσινή ανακοίνωση της ΕΚΤ για τα έκτακτα μέτρα λιτότητας που αποφάσισε η ελληνική κυβέρνηση.

Ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ Λουκάς Παπαδήμος ανέφερε από την πλευρά του ότι τα μέτρα που ανακοινώθηκαν είναι πολύ σημαντικά και ειδικά οι διοικητικές μεταρρυθμίσεις, οι οποίες – όπως είπε – θα βοηθήσουν στην περιστολή των δαπανών και στην αποτελεσματικότερη λειτουργία του δημόσιου τομέα.

Αναφορικά με τη σημερινή απόφαση της ΕΚΤ να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια στο 1%, ο πρόεδρος της ΕΚΤ χαρακτήρισε «κατάλληλο» το τρέχον επίπεδο των επιτοκίων.

Ο κ. Τρισέ εκτίμησε ότι η ανάκαμψη στην Ευρωζώνη, αν και βρίσκεται σε εξέλιξη, θα παραμείνει άνιση. Για το 2010, η ΕΚΤ αναμένει αύξηση του ΑΕΠ μεταξύ 0,4% και 1,2%, ενώ για το 2011 αναμένει αύξηση του ΑΕΠ μεταξύ 0,5% και 2,5%.

Όσον αφορά στον πληθωρισμό, αυτός αναμένεται φέτος στα επίπεδα του 0,8-1,6% και την επόμενη χρονιά στα επίπεδα του 0,9-2,1%.