Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 04 Μαρτίου 2010 16:17

O γερμανικός Τύπος για τα νέα μέτρα

Τα νέα μέτρα στην Ελλάδα και το ενδεχόμενο παροχής στήριξης στη χώρα μας απασχολεί και σήμερα το γερμανικό Τύπο.

Τα νέα μέτρα στην Ελλάδα και το ενδεχόμενο παροχής στήριξης στη χώρα μας απασχολεί και σήμερα το γερμανικό Τύπο.

Σε άρθρο της, η Bild προτείνει στους Έλληνες να πουλήσουν τα νησιά τους προκειμένου να ξεχρεώσουν. «Και πουλήστε και την Ακρόπολη!», όπως επισημαίνει. «Μπορεί να ακούγεται τρελό, αλλά αν πρέπει να σώσουμε τους Έλληνες με δισεκατομμύρια ευρώ, πρέπει να δώσουν κάτι σε αντάλλαγμα – για παράδειγμα κάποια από τα όμορφα νησιά σας στο Αιγαίο. Παίρνετε μετρητά. Εμείς παίρνουμε την Κέρκυρα». http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1785252

Για την Die Welt οι Έλληνες έχουν ακόμα αρκετό δρόμο μπροστά τους. «Είναι άλλο πράγμα να ανακοινώνει κανείς μέτρα λιτότητας και τελείως διαφορετικό να εφαρμόζει και να διατηρεί τις απαραίτητες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις».

Η Sueddeutsche Zeitung παρομοιάζει τον Έλληνα πρωθυπουργό με άνθρωπο που πνίγεται. «Ο Γιώργος Παπανδρέου συμπεριφέρεται σαν κάποιος που πνίγεται στο φουρτουνιασμένο Αιγαίο Πέλαγος. Φωνάζει συνεχώς “βοήθεια” όλο και πιο δυνατά και ελπίζει η συμπατριώτες του να τον ακούσουν. Το βάρος είναι μεγάλο. Οι Έλληνες θα εισπράττουν λιγότερα και θα πληρώνουν περισσότερα. Ο πρωθυπουργός ελπίζει οι προσπάθειές του να ληφθούν υπόψη στο Βερολίνο και τις Βρυξέλλες».

Θετική είναι η αντίδραση της Handelsblatt. «Η Ελλάδα είναι στο σωστό δρόμο. Τα σκληρά μέτρα και η πολιτική στήριξη της υπόλοιπης ΕΕ θα πρέπει να καθησυχάσουν τα πράγματα τώρα».

Για την Der Tagesspiegel τίποτα δεν θα αλλάξει στην Ελλάδα αν δεν υπάρξει δημόσια συζήτηση για την παραποίηση των στοιχείων. «Η Ελλάδα δεν απέτυχε με τραγικό τρόπο, αλλά “έκανε ζαβολιά” και μπήκε στην ευρωζώνη με ψεύτικα στοιχεία. Δεν θα αλλάξουν πολλά στην Ελλάδα μέχρι να υπάρξει ανοιχτή συζήτηση για όλα αυτά».

Υπέρ της υποστήριξης της Ελλάδας τάσσεται η Stern. «Θα είναι παραπάνω από ντροπή αν η ΕΕ δεν ξεκαθαρίσει σύντομα το ελληνικό πρόβλημα. Θα ήταν επίσης η αρχή του τέλους της ΕΕ και του – περίπου – σταθερού της νομίσματος».