Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 18 Οκτωβρίου 2002 18:40

ΕΒΕΑ για εκκρεμείς υποθέσεις εξαετίας: Να αποσυρθούν οι απειλές των ελέγχων

Για άσκηση πίεσης προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις κάνει λόγο το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο (ΕΒΕΑ) δια του προέδρου του, Δρακούλη Φουντουκάκου, με αφορμή τα ειδοποιητήρια ελέγχων που στέλνονται στους επιτηδευματίες με βιβλία Β' κατηγορίας από τις εφορίες, παρόλο που η σχετική προθεσμία λήγει στις 31 Δεκεμβρίου.

Οπως επισήμανε ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ, η υπαγωγή των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στη ρύθμιση των εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων για την εξαετία 1993-1998 είναι προαιρετική. Ωστόσο, τονίζει ο κ. Φουντουκάκος, με την πρακτική που ακολουθεί το υπουργείο Οικονομικών, η σχετική ρύθμιση έχει γίνει υποχρεωτική, αφού «το υπουργείο επισείει την απειλή του εξονυχιστικού τακτικού φορολογικού ελέγχου σε κάθε επιτηδευματία που δεν προσέρχεται στην εφορία για να υποβάλει το ειδικό σημείωμα περαίωσης των εκκρεμών υποθέσεων».

Οπως αναφέρει ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ, οι εφορίες ακολουθούν μια πρακτική που αποτελεί μέσο εκφοβισμού και πίεσης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Ο κ. Φουντουκάκος τονίζει ότι είναι επιβεβλημένο να αποσύρει το υπουργείο τις απειλές των ελέγχων, αναφέροντας επίσης ότι «το ΕΒΕΑ είναι αντίθετο σε κάθε προσπάθεια επαναφοράς των αντικειμενικών κριτηρίων δια της πλαγίας οδού».