Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 05 Μαρτίου 2010 08:48

Χ.Α.: Με το βλέμμα στην Ευρώπη των πολλών ταχυτήτων

Οι δυο ταχύτητες που αρκετοί αναλυτές χρησιμοποιούν όταν θέλουν να περιγράψουν την δυναμική των οικονομιών της ΕΕ έχουν αρχίσει να σφραγίζουν την πορεία του ΧΑ και των αγορών της Ιρλανδίας της Ισπανίας της Ιταλίας και της Πορτογαλίας.

Οι δυο ταχύτητες που αρκετοί αναλυτές χρησιμοποιούν όταν θέλουν να περιγράψουν την δυναμική των οικονομιών της ΕΕ έχουν αρχίσει να σφραγίζουν την πορεία του ΧΑ και των αγορών της Ιρλανδίας της Ισπανίας της Ιταλίας και της Πορτογαλίας. Πιθανά αυτό θα εισπράξει σε πολιτικό επίπεδο και η ελληνική αντιπροσωπεία επί των οικονομικών στην σημερινή της βόλτα στα μέρη των ισχυρών της ευρωζώνης.

Μια μελέτη των συνεδριάσεων της Πέμπτης αποκαλύπτει ότι η δημοπράτηση των ελληνικών ομολόγων έφερε ράλι ανακούφισης στα χρηματιστήρια των χωρών με ανάλογα της Ελλάδας προβλήματα και οικονομικά χαρακτηριστικά και διόρθωση σε αυτά των ισχυρών κρατών της Κεντρικής Ευρώπης.

Με απώλειες -0,39% ο DAX,-0.27% o Euronext100, -0.37% o CAC, αλλά ο Ιρλανδικός ενισχύθηκε κατά +0,11% , ο Ιταλικός FTSEMIB +0,46%, ο Πορτογαλικός PSI +0,48%, ο ΓΔ +1,67%.

Το σημαντικό είναι ότι και η πορεία που έχουν διαγράψει τον τελευταίο μήνα είναι αντίστοιχη. Σχηματίζεται λοιπόν ένας διαχωρισμός μεταξύ των χρηματιστηρίων και μια ομαδοποιημένη αντιμετώπισή τους, που θα δώσει την ευκαιρία από την δυναμική του ενός δείκτη, να συνάγονται συμπεράσματα για πιθανή κίνηση του δείκτη κάποιας άλλης χώρας. Φυσικά αυτό για «λειτουργήσει» αποτελεσματικά απαιτεί αρκετές ακόμα επιβεβαιώσεις πως υφίσταται όντως κάτι τέτοιο από πλευράς των θεσμικών που επενδύουν στην ευρωζώνη.

Μετά την χθεσινή συνεδρίαση η πιθανότητα να βρεθεί ο ΓΔ ακόμα ψηλότερα στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας είναι μεγαλύτερη από διόρθωση από την έναρξη σήμερα. Στο κλείσιμο είναι πολλά που θα παίξουν ρόλο.

Αντιστάσεις στην άνοδο του μέσου όρου εντοπίζονται χονδρικά στα επίπεδα μεταξύ 2080 και 2090 μονάδων. Η ισχύς αυτής της οροφής είναι μεγάλη αφού την σχημάτισαν τα χαμηλά του Ιουλίου του 2009 που ήταν η πρώτη σοβαρή κάθοδος μετά το ράλι που άρχισε πέρυσι μετά τις 9 Μαρτίου, τα χαμηλά που σημειώθηκαν δύο φορές μέσα στον Δεκέμβριο του 2009.

Η σημερινή συνεδρίαση δεν αναμένεται να «απαντήσει» σε όλα τα διλήμματα που συνθέτουν αφενός η δυναμική του ΧΑ και αφετέρου η στατιστική δια της τεχνικής ανάλυσης και όχι μόνο. Αλλά πλησιάζει η ώρα να διαπιστωθεί αν υπάρχει πιθανότητα μέσα στο 2010 να σημειωθούν σύντομα νεότερα χαμηλά ή θα αναβληθούν οι τρομοκρατικές συνεδριάσεις για μετά το Πάσχα.

Καλό το πάνω κάτω αλλά ακόμα καλύτερη η επιμονή στην άνοδο των blue chip που κέρδιζαν από την αρχή του σκληρού 2010 που φαίνεται ότι προσωρινά πάει να μαλακώσει.