Οικονομία & Αγορές
Σάββατο, 19 Οκτωβρίου 2002 00:01

Καταλάγιασε η ευφορία

Με περιορισμένα κέρδη έκλεισε η Wall Street μια ιδιαίτερα εντυπωσιακή εβδομάδα, στη διάρκεια της οποίας oι βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες ενισχύθηκαν περίπου κατά 6%.

Τα ιδιαίτερα θετικά αποτελέσματα κολοσσών, όπως ΙΒΜ και Citigroup, οδήγησαν την αμερικανική αγορά σε άνοδο στις πέντε από τις έξι τελευταίες συνεδριάσεις. Η εικόνα που σχηματίστηκε χθες από τις εταιρικές ανακοινώσεις ήταν μικτή.

Η μετοχή της Microsoft ενισχύθηκε 4%, καθώς ο αμερικανικός κολοσσός ανακοίνωσε διπλάσια κέρδη συγκριτικά με το αντίστοιχο περυσινό τρίμηνο, άλλες μετοχές όμως του τεχνολογικού κλάδου υποχώρησαν στον απόηχο των αποθαρρυντικών προβλέψεων της Siebel Systems και της επενδυτικής υποβάθμισης της Broadcom από την Goldman.

O δείκτης Dow Jones έκλεισε με κέρδη 47,36 μονάδων ή 0,57% στις 8.322,40 μονάδες. Ο δείκτης Nasdaq των μετοχών υψηλής τεχνολογίας έκλεισε με κέρδη 15,57 μονάδων ή 1,22% στις 1.287,86 μονάδες, ενώ ο δείκτης Standard & Poor's 500 έκλεισε με άνοδο 5,19 μονάδων ή 0,59% στις 884,39 μονάδες.

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια έκλεισαν με απώλειες την τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, καθώς αρκετοί επενδυτές προτίμησαν να ρευστοποιήσουν μέρος των μεγάλων κερδών της εβδομάδας, παρά το γεγονός ότι η πλειονότητα των αναλυτών προέβλεψε συνέχιση της ανοδικής πορείας το επόμενο επταήμερο.

Επικεφαλής της πτώσης τέθηκε η μετοχή της γερμανικής φαρμακοβιομηχανίας Schering, που έχασε το 12,3% της αξίας της, ακολουθούμενη από την EADS, η οποία ήταν και μια από τις περισσότερο κερδισμένες μετοχές της εβδομάδας. Αντίθετα, σημαντικά κέρδη (+14,9%) κατέγραψε η σουηδική Ericsson, που ανακοίνωσε πως η βασική δραστηριότητά της κατάφερε να μηδενίσει τις απώλειες στο τρίτο τρίμηνο. Ενισχυμένη ήταν και η Infineon.

Οι πανευρωπαϊκοί δείκτες των 300 και 50 επιλεγμένων μετοχών έκλεισαν με απώλειες 0,6% και 0,5% αντίστοιχα, με τον πρώτο δείκτη να καταγράφει κέρδη της τάξης του 6% σε εβδομαδιαία βάση. Εμπειρογνώμονες χαρακτήρισαν θετικό το γεγονός ότι ο δείκτης των 300 μετοχών κατάφερε να κλείσει πάνω από τις 900 μονάδες, δημιουργώντας έτσι σταθερή βάση για το επόμενο άλμα ανάκαμψης.

Το νέο επταήμερο αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς συνεχίζεται ο χορός ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων του τρίτου τρίμηνου από μεγάλες ευρωπαϊκές επιχειρήσεις, όπως Syngenta, Nestle, DaimlerChrysler και GlaxoSmithKline, η πορεία των οποίων θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό και την τάση στα χρηματιστήρια αξιών.

ΘΑΝΑΣΗΣ ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΣ