Οικονομία & Αγορές
Σάββατο, 06 Μαρτίου 2010 10:58

Επισκόπηση Οικονομικού Τύπου

Τα πρωτοσέλιδα των οικονομικών εφημερίδων.

ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Γερμανική "συνταγή" για ανάπτυξη σε επτά τομείς".

"Η σαφής πολιτική υποστήριξη στα δύσκολα μέτρα που έλαβε η ελληνική κυβέρνηση, η σύμπτωση θέσεων για την ανάγκη να αντιμετωπισθούν οι κερδοσκόποι και οι επιθέσεις τους σε βάρος του κοινού νομίσματος, καθώς και η απόφαση για εμβάθυνση και διεύρυνση των διμερών σχέσεων σε ένα εκτεταμένο πεδίο επτά τομέων οικονομικής-βιομηχανικής συνεργασίας, ήταν το αποτέλεσμα των συνομιλιών του πρωθυπουργού Γιώργου Α. Παπανδρέου με την καγκελάριο της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ, χθες στο Βερολίνο", γράφει η «Ν».

ΕΞΠΡΕΣ: "Υποστήριξη στην Ελλάδα μέσω "θωράκισης " ευρώ".

Στο βασικό της θέμα η εφημερίδα επισημαίνει ότι "η Ελλάδα ήταν, είναι και θα παραμείνει μέλος της ευρωζώνης", δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ μετά τη χθεσινή συνάντηση με τον πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου. Πέραν της εμφανούς πολιτικής στήριξης του Βερολίνου προς την Αθήνα, ο Έλληνας πρωθυπουργός φαίνεται να...κέρδισε τη βούληση της γερμανικής κυβέρνησης για συντονισμένη αντιμετώπιση της κερδοσκοπίας κατά του ευρώ".

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Ασπίδα ΕΚΤ στην Ελλάδα. Απόφαση - κυματοθραύστης στους κερδοσκόπους".

Η εφημερίδα τονίζει ότι "σε μείζον πολιτικό πρόβλημα στους κόλπους της ευρωζώνης έχει αναχθεί η ελληνική κρίση χρέους και οι ηγεσίες των ισχυρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναζητούν "χρυσή φόρμουλα" που θα υψώσει "ασπίδα" προστασίας , καταρχήν για την Ελλάδα, με μίνιμουμ όμως πολιτικό κόστος στο εσωτερικό τους".

ΚΕΡΔΟΣ: "Μπίρα και συμπάθεια από Μέρκελ. Εύσημα για τα μέτρα, αλλά ούτε ζητήσαμε ούτε λάβαμε χρηματική βοήθεια".

Η εφημερίδα αναφέρει ότι "τρία ...yawohl και ένα nein εισέπραξε ο πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου από την κρίσιμη συνάντηση που είχε χθες με τη Γερμανίδα καγκελάριο κυρία Ανγκελα Μέρκελ. Η καγκελάριος αναφέρθηκε με εξαιρετικά θερμά λόγια στην προσπάθεια που καταβάλλει η ελληνική κυβέρνηση να βγει από το δημοσιονομικό αδιέξοδο και παρείχε αφειδώλευτα την πολιτική στήριξη της Γερμανίας στην Ελλάδα".

Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΠΕΝΔΥΤΗ: "Οι θυσίες του λαού θα πιάσουν τόπο". Βαρυσήμαντες αποκλειστικές δηλώσεις του πρωθυπουργού στον "ΚτΕ".

Η εφημερίδα σημειώνει ότι "στην πιο κρίσιμη συγκυρία για την κρίση που κλονίζει τη χώρα και λίγο πριν ξεκινήσει το πενθήμερο μαραθώνιο σε Ευρώπη και ΗΠΑ, ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου με βαρυσήμαντες δηλώσεις του στον "ΚτΕ" ανοίγει ένα παράθυρο αισιοδοξίας. Εκφράζει την πεποίθησή του ότι η χώρα μπορεί να αλλάξει ριζικά, να ανακτήσει τη διεθνή της αξιοπιστία και να επαναφέρει την ελπίδα στους πολίτες. Ταυτόχρονα, δηλώνει αποφασισμένος να κάνει υπόθεση όλης της ΕΕ την τιμωρία των κερδοσκόπων, που βγάζουν δισ. υπονομεύοντας ολόκληρες χώρες".