Οικονομία & Αγορές
Δευτέρα, 08 Μαρτίου 2010 06:55

Στα 82 δολ. το αργό

Ανοδικά για δεύτερη μέρα κινήθηκε το αργό πετρέλαιο εν μέσω εικασιών ότι η βελτίωση της παγκόσμιας ζήτησης και οι περιορισμοί των προμηθειών από τον ΟΠΕ θα βοηθήσουν στη μείωση της αύξησης των αποθεμάτων.

Ανοδικά για δεύτερη μέρα κινήθηκε το αργό πετρέλαιο εν μέσω εικασιών ότι η βελτίωση της παγκόσμιας ζήτησης και οι περιορισμοί των προμηθειών από τον ΟΠΕ θα βοηθήσουν στη μείωση της αύξησης των αποθεμάτων.

Σύμφωνα με τους οικονομικούς αναλυτές αυριανή έκθεση στις ΗΠΑ προβλέπεται να δείξει αύξηση της εμπιστοσύνης των καταναλωτών στα υψηλότερα επίπεδα σε ένα μήνα. Η Ιαπωνία, η δεύτερη μεγαλύτερη χώρα εισαγωγής πετρελαίου της Ασίας, εμφάνισε πλεόνασμα του λογαριασμού τρεχουσών συναλλαγών τον Ιανουάριο καθώς οι εξαγωγές αυξήθηκαν για δεύτερο μήνα. Το Κουβέϊτ, η τέταρτη μεγαλύτερη χώρα παραγωγής πετρελαίου του ΟΠΕΚ, θα διατηρήσει τα όρια εξαγωγής έως και τον Ιούνιο, σύμφωνα με δημοσίευμα στην Kuwait Times στις 6 Μαρτίου.

Το αργό πετρέλαιο για παράδοση Απριλίου σημείωσε άνοδο έως 54 σεντς, ποσοστό 0,7%, φθάνοντας στα 82,04 δολ. το βαρέλι κατά τις ηλεκτρονικές συναλλαγές στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης (Nymex). Στις 11:30 π.μ. στη Σιγκαπούρη το αργό διαπραγματεύθηκε στα 81,99 δολ. το βαρέλι.

Στις 5 Μαρτίου τα συμβόλαια του καυσίμου σημείωσαν άνοδο 1,6% φθάνοντας στα 81,50 δολ. το βαρέλι, τα υψηλότερα επίπεδα κλεισίματος από 11 Ιανουαρίου, μετά την έκθεση που έδειξε χαμηλότερη μείωση της απασχόλησης τον Φεβρουάριο στις ΗΠΑ. Την περασμένη εβδομάδα το αργό αναρριχήθηκε 2,3% μετά το ράλι των χρηματιστηρίων αξιών και την αύξηση της διΰλισης στις ΗΠΑ στα υψηλότερα επίπεδα πέντε μηνών.

Τα αμερικανικά αποθέματα αργού αυξήθηκαν 4,03 εκατ. βαρέλια φθάνοντας στα 341,6 εκατ. την εβδομάδα που έληξε στις 26 Φεβρουαρίου, τα υψηλότερα επίπεδα από τον Αύγουστο και 5,7% πάνω από τον μέσον όρο πέντε ετών για τη χρονική περίοδο, ανακοίνωσε στις 3 Μαρτίου το αμερικανικό υπουργείο Ενεργείας.

Το μπρεντ για παράδοση Απριλίου σημείωσε άνοδο έως 54 σεντς, ποσοστό 0,7%, φθάνοντας στα 80,43 δολ. το βαρέλι στο ICE Futures Europe του Λονδίνου. Στις 11:14 π.μ. ώρα Σιγκαπούρης το μπρεντ διαπραγματεύθηκε στα 80,38 δολ. το βαρέλι. Στις 5 Μαρτίου το μπρεντ σημείωσε άνοδο 1,35 δολ., ποσοστό 1,7%, φθάνοντας στα 79,89 δολ. το βαρέλι, τα υψηλότερα επίπεδα κλεισίματος από τις 11 Ιανουαρίου.