Οικονομία & Αγορές
Δευτέρα, 08 Μαρτίου 2010 11:29

Στρος-Καν: Η κρίση χρέους της Ελλάδας δεν θα εξαπλωθεί

Δεν βλέπει πιθανότητα εξάπλωσης της κρίσης με το χρέος της Ελλάδας στις άλλες χώρες της Ευρωζώνης ο γενικός διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Ντομινίκ Στρος-Καν. Εκτιμά επίσης ότι δεν θα χρειαστεί η παρέμβαση του ΔΝΤ για την οικονομική στήριξη της Ελλάδας.

Δεν βλέπει πιθανότητα εξάπλωσης της κρίσης με το χρέος της Ελλάδας στις άλλες χώρες της Ευρωζώνης ο γενικός διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Ντομινίκ Στρος-Καν, χαρακτηρίζοντας ως «κινδυνολογία» τα σενάρια αυτά.

Σε συνέντευξή του στο Reuters ο επικεφαλής του ΔΝΤ απέρριψε τις εικασίες στις αγορές για πιθανή χρεοκοπία άλλων υπερχρεωμένων χωρών της Ευρωζώνης, όπως η Πορτογαλία, η Ισπανία και η Ιρλανδία και εξέφρασε την πεποίθησή του ότι οι χώρες αυτές θα μπορέσουν να αντιμετωπίσουν την κρίση της Ελλάδας.

«Μπορείτε να προσθέσετε στη λίστα όλες τις χώρες της Ευρωζώνης, για να προσπαθήσετε να τρομάξετε τον κόσμο για τα πάντα. Δεν νομίζω ότι θα συμβεί», είπε. «Έχουμε πρόβλημα με την Ελλάδα. Δεν έχουμε πρόβλημα με την Ισπανία μέχρι στιγμής. Η Ευρωζώνη πρέπει να αντιμετωπίσει το ελληνικό πρόβλημα. Το κάνουν. Κανείς δεν ξέρει τι θα συμβεί αύριο το πρωί αλλά δεν υπάρχει λόγος για τον οποίο να εξαπλωθεί στην Πορτογαλία ή την Ισπανία.»

Ο Στρος-Καν εκτίμησε επίσης ότι δεν θα χρειαστεί η παρέμβαση του ΔΝΤ πέρα από το επίπεδο της τεχνικής βοήθειας που έχει προσφερθεί και έχει αποδεχθεί η Αθήνα. «Η Ευρωζώνη θέλει να αντιμετωπίσει το πρόβλημα μόνη της και το κατανοώ», ανέφερε. «Νομίζω ότι μπορούν να τα καταφέρουν. Ελπίζω ότι θα είναι σε θέση να το κάνουν, και απλά είμαστε εδώ για να βοηθήσουμε.»

«Εάν χρειαστεί κάτι περισσότερο, είμαστε έτοιμοι να το κάνουμε, αλλά μέχρι στιγμής νομίζω ότι οι Ευρωπαίοι θα είναι σε θέση να χειριστούν το πρόβλημα», πρόσθεσε.

Πηγή: Reuters