Η κρίση στην Ελλάδα θα αλλάξει για πάντα τον τρόπο που λειτουργεί η ευρωζώνη, σύμφωνα με σημερινό άρθρο του Reuters, ενδεχομένως προς αντίθετη κατεύθυνση από αυτή που σχεδίαζαν οι εμπνευστές της νομισματικής ένωσης.
Η κρίση στην Ελλάδα θα αλλάξει για πάντα τον τρόπο που λειτουργεί η ευρωζώνη, σύμφωνα με σημερινό άρθρο του Reuters, ενδεχομένως προς αντίθετη κατεύθυνση από αυτή που σχεδίαζαν οι εμπνευστές της νομισματικής ένωσης. Σύμφωνα με τον αρθρογράφο, James Jukwey, τέσσερα είναι τα πιθανά σενάρια που σκιαγραφούν το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης:
1ο σενάριο: Αυστηρότερη διακυβέρνηση
Ένα από τα σενάρια που συζητούνται πολύ στις Βρυξέλλες είναι η αύξηση των αρμοδιοτήτων εποπτείας της Κομισιόν και της Eurostat όσον αφορά στα δημόσια οικονομικά των κρατών μελών, καθώς και η σύσταση ενός ευρωπαίου δανειστή που θα αποτελεί την ύστατη λύση για τα κράτη που αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα.
Υπέρμαχοι αυτής της ιδέας είναι ο Μανουέλ Μπαρόζο, πρόεδρος της Κομισιόν, αλλά και ο Γάλλος πρόεδρος, οι οποίοι άδραξαν την ευκαιρία της κρίσης στην Ελλάδα για να επαναφέρουν στο προσκήνιο το ζήτημα της ευρωπαϊκής οικονομικής διακυβέρνησης.
Αντίθετη βρίσκουν, ωστόσο, αυτά τα σχέδια τη Γερμανία, η οποία δεν θέλει ανάμιξη στην «εξαγωγική» οικονομία της, η οποία οδηγεί σε μεγάλα πλεονάσματα εμπορικού ισοζυγίου που έχουν κατηγορηθεί σε μεγάλο βαθμό για τις ανισορροπίες στην ευρωζώνη. Σε κάθε περίπτωση πάντως, είναι δύσκολο να κάνει κανείς μεγαλεπήβολα όνειρα στην ΕΕ των 27 όπου η σύγκλιση και η συναίνεση δύσκολα επιτυγχάνονται, σημειώνει το Reuters.
2ο Σενάριο: Ευρωζώνη δύο ταχυτήτων
Ανεξάρτητα από το εάν η Ελλάδα θα «διασωθεί» από τους Ευρωπαίους εταίρους της, η Ευρώπη των δύο ταχυτήτων είναι γεγονός ήδη από το 2004 που η ΕΕ έδειξε στα μικρότερα μέλη της το σκληρό της πρόσωπο μέσω των δημοσιονομικών κριτηρίων που επέβαλε. Εν προκειμένω, όμως, παρότι η Ελλάδα τέθηκε υπό ευρωπαϊκή εποπτεία, κάτι τέτοιο δεν συνέβη και με τη Γαλλία, στην οποία το έλλειμμα είναι υπερδιπλάσιο του ορίου 3% που προβλέπει η Συνθήκη του Μάαστριχτ.
Οι ανισότητες αυτές στους κόλπους της ευρωζώνης θα δημιουργήσουν κλίμα δυσαρέσκειας και δυσπιστίας μεταξύ των «μεγάλων» και «μικρών» κρατών μελών, καθώς και μεταξύ του Νότου και του Βορρά.
3ο Σενάριο: Προσφυγή στο ΔΝΤ
Η τρίτη αυτή επιλογή δεν μπορεί να αποκλειστεί, με ορισμένους από τους κορυφαίους οικονομολόγους να υποστηρίζουν ότι αυτή είναι η καλύτερη λύση, καθώς η ΕΕ δεν διαθέτει την εμπειρία και την πολιτική αναλγησία που χρειάζεται για να επιβάλει τη δημοσιονομική εξυγίανση ενός κράτους μέλους.
Η παρέμβαση του ΔΝΤ, βέβαια, αποτελεί ταμπού για τους ισχυρούς ευρωπαϊκούς εταίρους, οι οποίοι επιμένουν ότι η λύση πρέπει να βρεθεί εντός των ευρωπαϊκών συνόρων.
4ο Σενάριο: Χρεοκοπία
Το τελευταίο και λιγότερο πιθανό σενάριο είναι η αποπομπή της Ελλάδας από την ευρωζώνη. Το κόστος σε αυτή την περίπτωση θα ήταν τεράστιο: υποτίμηση, αύξηση του χρέους, διπλωματική απομόνωση, ανεργία, μείωση της αγοραστικής αξίας και απώθηση των ξένων επενδυτών.