Οικονομία & Αγορές
Δευτέρα, 08 Μαρτίου 2010 14:38

Χαιρετίζει η Λ. Κατσέλη πρωτοβουλίες απορρόφησης του ΦΠΑ

Χαιρέτισε η Λ. Κατσέλη τις πρωτοβουλίες επιχειρηματικών οργανώσεων για απορρόφηση του ΦΠΑ, τονίζοντας πως είναι σημαντικό να μην περάσουν οι αυξήσεις στις τιμές. Για το 14ο μισθό στον ιδιωτικό τομέα, σημείωσε πως δεν είναι ρόλος της κυβέρνησης να μπαίνει ανάμεσα στις διαπραγματεύσεις των κοινωνικών εταίρων.

«Χαιρετίζουμε τις κινήσεις και πρωτοβουλίες των επιχειρηματικών οργανώσεων να προωθήσουν ενέργειες ώστε να απορροφήσουν ολόκληρο ή το μεγαλύτερο μέρος της αύξησης του ΦΠΑ. Είναι σημαντικό να στηριχθεί το πραγματικό εισόδημα και να μην περάσουν οι αυξήσεις στις τιμές. Παράλληλα, κάνουμε όλα τα απαραίτητα βήματα, ενεργοποιώντας ελεγκτικούς μηχανισμούς και καταναλωτικές οργανώσεις και εντάσσοντας νέα προϊόντα και υπηρεσίες στο Παρατηρητήριο τιμών».

Τα παραπάνω ανέφερε η υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Λούκα Κατσέλη, ερωτηθείσα σχετικά με την επικείμενη αύξηση του ΦΠΑ. Τόνισε ακόμη πως το αν θα απορροφηθεί ή όχι είναι το μεγάλο ζητούμενο.

Σε ανάλογο μήκος κύματος ήταν και η δήλωση του προέδρου της ΓΣΕΒΕΕ Δημήτρη Ασημακόπουλου, ο οποίος τόνισε ότι η αύξηση του ΦΠΑ δεν είναι δυνατόν να περάσει στις τιμές αυτήν την περίοδο. «Είναι τόσο μεγάλη η πτώση του τζίρου, που όχι μόνο δεν επιτρέπει αυξήσεις τιμών, έστω και αν είναι δικαιολογημένες, αλλά οδηγούμαστε σε μειώσεις τιμών».

Εν τω μεταξύ, αναφορικά με τις πληροφορίες που κυκλοφορούν για το ενδεχόμενο μείωσης του 14ου μισθού και στον ιδιωτικό τομέα, η κ. Κατσέλη τόνισε ότι δεν είναι ο ρόλος της κυβέρνησης να μπαίνει ανάμεσα στις διαπραγματεύσεις των κοινωνικών εταίρων.

«Κανένα Διοικητικό Συμβούλιο της ΓΣΕΒΕΕ δεν πρόκειται να υπογράψει τέτοιου είδους πράξεις, τόνισε από την πλευρά του ο κ. Ασημακόπουλος. Δεν θα δώσουμε εμείς τη χαριστική βολή στην αγορά. Όποιος άλλος θέλει, μπορεί να το κάνει».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ