Οικονομία & Αγορές
Δευτέρα, 08 Μαρτίου 2010 17:53

Χ.Α.: Σταθεροποιητική συνεδρίαση με κρυφούς στόχους

Με τζίρο που, παρά το σασπένς που δημιουργήθηκε στο τέλος της συνεδρίασης, δεν ξεπέρασε τα 155 εκατομμύρια ευρώ, το ΧΑ έκανε ό,τι και τα υπόλοιπα χρηματιστήρια της ευρωζώνης με ένα δικό του τρόπο.

Με τζίρο που, παρά το σασπένς που δημιουργήθηκε στο τέλος της συνεδρίασης, δεν ξεπέρασε τα 155 εκατομμύρια ευρώ, το ΧΑ έκανε ό,τι και τα υπόλοιπα χρηματιστήρια της ευρωζώνης με ένα δικό του τρόπο.

Έτσι δε όπως εξελίχθηκαν τα πράγματα πολλοί αισθάνθηκαν ότι ξεγελάστηκαν είτε ανήκουν στους πωλητές είτε στους αγοραστές. Αυτό είναι η επιτυχία της εποχής διότι κρατούνται σε επαγρύπνηση οι traders και δεν υπάρχει βεβαιότητα για την τάση της επομένης.

Οι συναλλαγές που αντιστοιχούν στα εκατό πρώτα εκατομμύρια ευρώ μπορούμε να πούμε ότι έγιναν όλες πάνω από τα επίπεδα, κοντά στα οποία έκλεισαν οι μετοχές και οι δείκτες στο τέλος. Τα πενήντα δε εκατομμύρια που διακινήθηκαν μετά τις 16:00 με πυκνότητα συναλλαγών που μεγάλωσε ασύμμετρα στο τέλος «δαπανήθηκαν» σε πωλήσεις. Η εικόνα όμως και από το ΧΑ και από τα παράγωγα υπογραμμίζει την απουσία βιασύνης ακόμα και όταν οι τιμές πέρασαν κάτω από το κλείσιμο της Παρασκευής.

Όπως σημειώσαμε από το πρωί, το έντονα ανοδικό ξεκίνημα με χάσμα τιμών για τον ΓΔ που βρέθηκε στις 2097 δηλαδή 15 μονάδες πάνω από το προηγούμενο κλείσιμο. Αυτό δημιούργησε η δυναμική των συναλλαγών για την ΕΤΕ που έκλεισε την Παρασκευή στα 15,45 ευρώ και ξεκίνησε από τα 15,90 και εκεί έκανε πράξεις επί 5 λεπτά.

Κατόπιν αγορά και δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης κινήθηκαν πάνω στην διακύμανση της ΕΤΕ της οποίας ο τζίρος έφθασε τα 61,26 εκατ ευρώ. η μετοχή δεν πέρασε σε αρνητικό πεδίο πάρά μόνο για δευτερόλεπτα αλλά στις 15:53 που φάνηκε ότι τα χαμηλά ημέρας (15,53 ¤ τρεις φορές, γύρο στις 12:00) θα αντικαθιστούσαν νεότερα, σαν αγέλη οι επενδυτές πωλούσαν τις θέσεις τους οδηγώντας τα blue chip σε πτωτικό φινάλε με εξαίρεση τις ΔΕΗ +2,4%, ΕΕΕΚ στα 20,08 ευρώ και νεότερα υψηλά δωδεκαμήνου, ΕΤΕ 15,15 ευρώ και κέρδη στις ΚΥΠΡ, ΜΙΓ και ΟΠΑΠ.

Όταν στο μεγαλύτερο μέρος της συνεδρίασης απώλειες είχαν οι ΒΙΟΧΚ, ΕΛΠΕ, ΜΟΗ και ΤΙΤΚ.

Τελικά, ο αριθμός των ανοδικών 90 ήταν κατά δύο μικρότερος των καθοδικών και αμετάβλητες έκλεισαν 56. Οι δείκτες κεφαλαιοποίησης κοκκίνισαν με εξαίρεση τον FTSE20 που ανέβηκε οριακά.

Μετά τη δημοπρασία ακόρεστη ζήτηση εμφάνισαν οι ΑΛΦΑ, ΑΤΕ, ΕΛΠΕ, ΙΝΛΟΤ, ΚΥΠΡ, ΜΑΡΦΒ, ΜΟΗ, ΟΠΑΠ και ΤΙΤΚ οι οποίες έκλεισαν με απώλειες πλην της αμετάβλητης ΜΑΡΦΒ και της ΚΥΠΡ δύο τραπεζικών ιδρυμάτων με έδρα την Κύπρο.