Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 09 Μαρτίου 2010 13:33

Γιούνκερ: Συντονισμένη δράση για την αντιμετώπιση της κερδοσκοπίας

Έκκληση για την ανάληψη κάθε δυνατής δράσης για την καταπολέμηση της κερδοσκοπίας σε βάρος της Ελλάδας απηύθυνε σήμερα ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ενώ διευκρίνισε πως το Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο δεν θα αποτελέσει λύση για τα προβλήματα της χώρας.

Έκκληση για την ανάληψη κάθε δυνατής δράσης για την καταπολέμηση της κερδοσκοπίας σε βάρος της Ελλάδας απηύθυνε σήμερα ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ενώ διευκρίνισε πως το Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο δεν θα αποτελέσει λύση για τα προβλήματα της χώρας.

H Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκέλα Μέρκελ ανέφερε από την πλευρά της ότι το Ευρωπαϊκό Ταμείο θα πρέπει να αντιμετωπίζεται στο μέλλον ως ύστατο καταφύγιο, τονίζοντας πως δεν θα εξασθενήσει τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη δημοσιονομική πειθαρχία.

«Το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης ισχύει για όλες τις ευρωπαϊκές χώρες», σημείωσε η Μέρκελ μετά τη συνάντηση που είχε σήμερα με τον Γιούνκερ.

Πρόσθεσε μάλιστα πως ένα τέτοιο ταμείο θα πρέπει να περιλάβει ένα μηχανισμό κυρώσεων. «Πρέπει να υπάρχουν κυρώσεις» εναντίον των χωρών που εμφανίζουν πολύ μεγάλα δημοσιονομικά ελλείμματα, σημείωσε.

Η καγκελάριος αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην ιδέα μιας προσωρινής αναστολής του δικαιώματος ψήφου των εν λόγω χωρών κατά τις υπουργικές συνόδους της ΕΕ, κάτι που θα τις εμπόδιζε να έχουν λόγο στις ευρωπαϊκές αποφάσεις.

Η κ. Μέρκελ χαρακτήρισε πάντως θετικές τις εξελίξεις στην Ελλάδα αναφορικά με την αντιμετώπιση των δημοσιονομικών της προβλημάτων. «Κατά τη γνώμη μου, η Ελλάδα δεν χρειάζεται καμία οικονομική βοήθεια», δήλωσε σε δημοσιογράφους.

Σημείωσε ακόμη ότι είναι θέμα της Κομισιόν να αποφασίσει αν θα προτείνει μέτρα ρύθμισης των credit default swaps.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο κ. Γιούνκερ επανέλαβε την εκτίμησή του πως η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί βοήθεια, εκφράζοντας την πεποίθηση πως «το πρόγραμμα της ελληνικής κυβέρνησης θα είναι αρκετά ισχυρό ώστε να εξαλείψει οποιοδήποτε στοιχείο παράλογης συμπεριφοράς στις χρηματοπιστωτικές αγορές».

Αναφορά στις διεργασίες για τη σύσταση του ενιαίου Ταμείου έκανε και ο εκπρόσωπος του αρμόδιου επιτρόπου Ολι Ρεν. Επανέλαβε πως η Επιτροπή επεξεργάζεται, αυτή την περίοδο, πρόταση για τη σύσταση ενός «ευρωπαϊκού πλαισίου για συντονισμό της βοήθειας», κάτι που όπως διευκρίνισε, θα απαιτήσει την υποστήριξη όλων των χωρών μελών της ευρωζώνης.

Συμπλήρωσε πως οι σχετικές συζητήσεις βρίσκονται σε προκαταρκτικό στάδιο και ότι οι σχετικές προτάσεις αναμένεται να υιοθετηθούν εντός της ισπανικής προεδρίας, αφού εξεταστούν και οι νομικές πτυχές.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Reuters, Γαλλικό Πρακτορείο