Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 09 Μαρτίου 2010 16:35

ΔΝΤ: Σχέδιο για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής

Σχέδιο για τη συγκέντρωση από τις κυβερνήσεις των ποσών που απαιτούνται για την αντιμετώπιση της κλιματική αλλαγή, πρότεινε ο επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Ντομινίκ Στρος-Καν.

Σχέδιο για τη συγκέντρωση από τις κυβερνήσεις των ποσών που απαιτούνται για την αντιμετώπιση της κλιματική αλλαγή, με στόχο την επίτευξη δεσμευτικής συμφωνίας στην προγραμματισμένη για τα τέλη του 2010 Διάσκεψη του ΟΗΕ για το Κλίμα στο Μεξικό, πρότεινε ο επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Ντομινίκ Στρος-Καν.

Όπως μεταδίδει το Associated Press, o Στρος Καν, πρότεινε την υιοθέτηση ενός συστήματος ποσοστώσεων ανάλογου με αυτό που χρησιμοποιεί ο διεθνής οργανισμός για τη συγκέντρωση των δικών του κεφαλαίων, υποστηρίζοντας ότι η λύση αυτή θα επιτρέψει τη συγκέντρωση των απαιτούμενων ποσών γρηγορότερα από ό,τι η επιβολή φόρου άνθρακα ή άλλες μέθοδοι.

Το ΔΝΤ συγκεντρώνει κεφάλαια από τις 185 χώρες-μέλη του κυρίως μέσω ενός συστήματος ποσοστώσεων ανάλογων με το οικονομικό μέγεθος της κάθε χώρας.

«Όλοι γνωρίζουμε ότι ο φόρος άνθρακα και οι άλλες μέθοδοι χρειάζονται χρόνο και δεν έχουμε αυτά τα χρονικά περιθώρια», τόνισε ο επικεφαλής του ΔΝΤ.

«Κατά συνέπεια, χρειαζόμαστε μια ενδιάμεση λύση, που θα γεφυρώσει το χάσμα μεταξύ του τώρα και της χρονικής στιγμής που ο φόρος άνθρακα θα είναι αρκετά υψηλός για να λύσει το πρόβλημα», πρόσθεσε.