Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 09 Μαρτίου 2010 16:43

Χ.Α.: Κλειδί η ΕΤΕ

Το φαινόμενο η αγορά να μειώνει τις απώλειες της μειώνοντας την ίδια στιγμή τους ρυθμούς συναλλαγών δεν είναι το καλύτερο σημάδι για το τέλος της συνεδρίασης.

Ωστόσο τεχνικά ήταν αναμενόμενη μια συνεδρίαση που θα ήταν το είδωλο της προηγούμενης ανεστραμμένο. Η βάση των πιέσεων για τις τραπεζικές μετοχές κατά τους εγχώριους αναλυτές ήταν η αύξηση του spread στα ελληνικά ομόλογα.

Φυσικά η δικαιολογία των εμπλεκόμενων στην αγορά ομολόγων ήταν πως τελικά μετά το ECOFIN θα υπάρξει μια νέα δημοπρασία από πλευράς της ελληνικής κυβέρνησης μέσα στον Μάρτιο. Γι΄ αυτό σήμερα ορισμένοι διεθνείς παίκτες πούλησαν ελληνικά ομόλογα, για να τοποθετηθούν στην επόμενη έκδοση, που θα γίνει με ευνοϊκότερους για τους δανειστές όρους.

Οι σεβόμενοι την τεχνική ανάλυση traders επιμένουν στην ανάγκη σήμερα ο ΓΔ να μην κλείσει κάτω από τις 2065 μονάδες. Αυτό που φαίνεται με την τρέχουσα δυναμική είναι πως ο τζίρος δεν θα διαφοροποιηθεί από τον χθεσινό πολύ αλλά θα τον υπερβεί και επίσης για άλλη μια μέρα η αγορά θα παρουσιάσει δύο πρόσωπα το καθοδικό στην αρχή και το αγοραστικό μετά τις 14:30.

Συνεπώς το ζητούμενο σήμερα είναι αν οι εντολές αγοράς στο δεύτερο μέρος θα κατορθώσουν να απορροφήσουν το σύνολο των προγραμματισμένων πωλήσεων για την μέρα.

Η ΕΤΕ κρατάει την λύση για άλλη μια φορά καθώς οι απώλειες των τίτλων με την μεγαλύτερη απόδοση μέσα στον Μάρτιο πιέζονται εξαιρετικά περισσότερο των υπολοίπων. Δεν είναι λοιπόν αδύνατο να μαζευτούν οι απώλειες αν οι κυνηγοί βραχυπρόθεσμων κερδών ενθυλακώσουν πριν την λήξη το σύνολο των κερδών που προέκυψαν από το τέλος Φεβρουαρίου ως σήμερα. Υπέρ αυτής της πιθανότητας συνηγορεί η αύξηση των ρυθμών στις συναλλαγές μετά τις 16:30.