Οικονομία & Αγορές
Δευτέρα, 21 Οκτωβρίου 2002 10:45

Πτωτικές τάσεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

ΠΤΩΤΙΚΑ κινούνται κατά την πρώτη ώρα των συναλλαγών οι γενικοί δείκτες των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων. Στις 10:41 (ώρα Ελλάδος), στο χρηματιστήριο του Λονδίνου, ο δείκτης FTSE 100 είχε διαμορφωθεί στις 4.112,2 μονάδες μειωμένος κατά 0,44%, στο Παρίσι ο δείκτης CAC 40 στις 3.117,38 μονάδες σημειώνοντας πτώση κατά 1,25% και στη Φρανκφούρτη ο δείκτης Xetra DAX στις 3.113,18 μονάδες με απώλειες της τάξεως του 1,60%.

Πιέσεις δέχονται οι μετοχές του ασφαλιστικού κλάδου μετά την είδηση ότι οι ζημίες της ελβετικής Swiss Life στο πρώτο εξάμηνο ήταν μεγαλύτερες απ' ό,τι αρχικώς είχε ανακοινωθεί http://www.naftemporiki.gr/news/static/02/10/21/253577.htm . Η μετοχή της ελβετικής εταιρείας υποχωρεί κατά 6,19% συμπαρασύροντας σε πτωτική τροχιά τις μετοχές ομοειδών ευρωπαϊκών εταιρειών. Οι τίτλοι της γαλλικής Axa και της γερμανικής Allianz σημειώνουν πτώση κατά 2,23% και 1,16% αντιστοίχως.

Στον αντίποδα, το περιορισμένο αγοραστικό ενδιαφέρον επικεντρώνεται στον κλάδο των φαρμακοβιομηχανιών μετά την είδηση ότι η γερμανική Schering επανέλαβε ότι διατηρεί αμετάβλητους τους στόχους που έχει θέσει σε ό,τι αφορά τα οικονομικά της αποτελέσματα στο σύνολο της τρέχουσας χρήσης. Η μετοχική τιμή της γερμανικής εταιρείας ενισχύεται κατά 1%. Ανοδικά κινούνται επίσης οι μετοχές των φαρμακοβιομηχανιών Astrazeneca και GlaxoSmithKline.

Σε γενικές γραμμές, η συναλλακτική δραστηριότητα κατά την πρώτη ώρα των συναλλαγών είναι περιορισμένη, καθώς οι επενδυτές αναμένουν περισσότερες ενδείξεις για τις προοπτικές των εταιρειών από την πληθώρα των αποτελεσμάτων που θα ανακοινωθούν κατά τη διάρκεια της εβδομάδας και στις δυο πλευρές του Ατλαντικού.

Υπενθυμίζεται ότι στη συνεδρίαση της Παρασκευής, οι δείκτες Dow Jones και Nasdaq ενισχύθηκαν κατά 0,57% και 1,22% αντιστοίχως. Σήμερα, πάντως, αναμένεται πτωτικό άνοιγμα των αμερικανικών χρηματιστηρίων, όπως υποδεικνύεται από την πορεία των προθεσμιακών τιμών επί των παραπάνω δεικτών.