Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 10 Μαρτίου 2010 11:51

ΣΕΒ: Δεν απειλείται ο 14ος μισθός στον ιδιωτικό τομέα

«Δεν τίθεται θέμα περικοπής του 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα», διαβεβαίωσε ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δ. Δασκαλόπουλος, κάνοντας παράλληλα λόγο για αυτοσυγκράτηση στο ζήτημα της νέας ΕΣΣΕ. Χαρακτήρισε επίσης αναγκαία τα μέτρα και καταδίκασε τις έντονες αντιδράσεις, μιλώντας για «αριστερό λαϊκισμό».

«Δεν τίθεται θέμα περικοπής του 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα, στη χώρα μας υπάρχει ένα παγιοποιημένο πλαίσιο εργασιακών σχέσεων», ξεκαθάρισε ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δημήτρης Δασκαλόπουλος.

«Κινητοποιήσεις, αναταραχές και βιαιότητες», πρόσθεσε ο κ. Δασκαλόπουλος, «υποκινούνται από εκείνους που για δικό τους όφελος θέλουν να συντηρήσουν τις παθογένειες που έκαναν την Ελλάδα ζητιάνο στις διεθνείς αγορές».

«Ευτυχώς υπάρχει η Ελλάδα που μοχθεί, δημιουργεί και παράγει με την αξία της, που δεν χωρά στα κρατικά επιδόματα και τις κομματικές αργομισθίες», ανέφερε χαρακτηριστικά και κατέληξε: «Αυτή η Ελλάδα δίνει ελπίδα σε όλους μας».

Έκανε επίσης λόγο για άδικα, αλλά αναγκαία κυβερνητικά μέτρα και καυτηρίασε τις αντιδράσεις «σε πολιτικό, εσωκομματικό και συντεχνιακό επίπεδο», χαρακτηρίζοντάς τις υποκινούμενες και κάνοντας λόγο για αριστερό λαϊκισμό.

«Οι αντιδράσεις που πυροδότησαν σε πολιτικό, εσωκομματικό και συντεχνιακό επίπεδο δείχνουν ότι ακόμη δεν θέλουμε να συνειδητοποιήσουμε τη σκληρή πραγματικότητα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Δασκαλόπουλος υπογράμμισε επίσης πως «εθελοτυφλούμε, σε βαθμό αυτοχειριασμού, μπροστά στο μέγεθος του αδιεξόδου και στο φάσμα μιας στάσης πληρωμών στο άμεσο μέλλον».

Χρησιμοποιώντας σκληρή γλώσσα, τόνισε ακόμα ότι «κάποιοι φροντίζουν να καλλιεργούν την ψευδαίσθηση ότι η κυβέρνηση μπορεί να παζαρέψει με τους διεθνείς δανειστές ή τους συνήθεις Ευρωπαίους χορηγούς μας επικαλούμενη τη “λαϊκή αντίσταση” υπέρ προνομίων και επιδομάτων».

«Προσφέρουν έτσι χείριστη υπηρεσία στον λαό και υπονομεύουν και τα τελευταία ίχνη εθνικής αξιοπιστίας μας, με αρειμάνιο αριστερό λαϊκισμό», είπε.

Αυτοσυγκράτηση και υπευθυνότητα στο ζήτημα της νέας ΕΣΣΕ

Ο πρόεδρος του ΣΕΒ έθεσε παράλληλα ζήτημα άρσης της μονιμότητας στο Δημόσιο. Εμφανίστηκε δε συγκρατημένος σχετικά με τις αμοιβές που θα συμφωνηθούν στη νέα Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.

Διαβεβαίωσε πως ο Σύνδεσμος δεν ζητά μεγαλύτερη ευελιξία στις εργασιακές σχέσεις, ούτε θέτει ζήτημα κατάργησης του ορίου 2% στις απολύσεις.

«Στον τόπο μας υπάρχει ένα παγιοποιημένο πλαίσιο εργασιακών σχέσεων, κοινωνικής προστασίας. Εμείς το υπηρετούμε, δεν το αμφισβητούμε», είπε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον κ. Δασκαλόπουλο οι ευέλικτες εργασιακές σχέσεις πρέπει να εφαρμόζονται στο πλαίσιο του νόμου και σε συνεννόηση με τους εργαζόμενους, ενώ αναφορικά με τις διαπραγματεύσεις με τη ΓΣΕΕ για τη νέα Συλλογική Σύμβαση, τόνισε: «Δεν μπορεί να μη λάβουμε υπόψη τα προβλήματα των επιχειρήσεων και την κατάσταση της οικονομίας». «Οι συνθήκες επιβάλουν αυτοσυγκράτηση και υπευθυνότητα», πρόσθεσε ωστόσο ότι «τον κατώτατο μισθό τον βλέπουμε όλοι με συμπάθεια και γίνεται προσπάθεια να τον βελτιώσουμε».

«Απαιτείται ταχύτερη ανάπτυξη»

Κάλεσε επιπλέον το κράτος να αποσυρθεί από επιχειρηματικές δραστηριότητες ή τουλάχιστον να ανοίξει τις αγορές στον ανταγωνισμό. Ζήτησε ταχύτερα βήματα από την κυβέρνηση στο αναπτυξιακό σκέλος, επισημαίνοντας ότι ο νέος αναπτυξιακός νόμος βρίσκεται ακόμη σε κάποια συρτάρια, ενώ 4.000 επενδυτικά σχέδια που έχουν αξιολογηθεί περιμένουν χρηματοδότηση και άλλες 3.000 αιτήσεις εκκρεμούν, ενώ τέσσερα χρόνια μετά τη θεσμοθέτησή τους τα ΣΔΙΤ δεν ξεπερνούν σε αριθμό τα δάχτυλα των δύο χεριών.

Ο κ. Δασκαλόπουλος ζήτησε ακόμη μείωση γραφειοκρατίας, απελευθέρωση αγορών και επαγγελμάτων και, όπως εκτίμησε χαρακτηριστικά, «θα είναι επιτυχία αν σε πέντε χρόνια καταφέρουμε να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα δεκαετιών».

Απάντηση ΚΚΕ

«Ζητιάνος δεν είναι ο λαός. Ζητιάνο θέλουν να τον κάνουν ο ΣΕΒ, οι εφοπλιστές, οι τραπεζίτες και τα κόμματά τους» απάντησε το ΚΚΕ στις δηλώσεις του κ. Δασκαλόπουλου.

«Τη δραματική επιδείνωση της ζωής του λαού και την κρίση την προκαλεί ο ΣΕΒ και τα άλλα τμήματα της πλουτοκρατίας, όχι οι δίκαιοι αγώνες των εργαζομένων.

Όσο για τον 14ο μισθό, ο ΣΕΒ "ξεχνάει" ότι η κυβέρνηση δίνει τόσα στην πλουτοκρατία που θα χαθεί και ο 13ος μισθός. Και κάνει ότι δεν γνωρίζει πως η εργοδοτική τρομοκρατία και εκμετάλλευση σαρώνουν εισόδημα και δικαιώματα», προσθέτει στην ανακοίνωσή του το ΚΚΕ.

ΣΥΡΙΖΑ: Απάντηση ΣΥΡΙΖΑ

Βολές κατά του ΣΕΒ εξαπέλυσε ο ΣΥΡΙΖΑ, σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Δημήτρη Δασκαλόπουλου. Πιο αναλυτικά, σε ανακοίνωση του κόμματος σημειώνεται πως ο πρόεδρος του ΣΕΒ με τις δηλώσεις του χτυπά και διαβάλλει την αυριανή γενική απεργία http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1788071 .

Προστίθεται όμως πως «ξεπέρασε σε προκλητικότητα και τον εαυτό του. Διότι ό,τι οδυνηρό βιώνουν σήμερα οι εργαζόμενοι και γενικά τα λαϊκά στρώματα της χώρας είναι καρπός της πολιτικής που εφαρμόζουν οι ως τώρα κυβερνήσεις και εισηγείται η εργοδοσία με προεξάρχοντα τον ΣΕΒ».