Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 10 Μαρτίου 2010 15:21

Γκ. Μπράουν: Η Βρετανία θα διατηρήσει την αξιολόγηση ΑΑΑ

Η Βρετανία θα διατηρήσει την κορυφαία της βαθμολογία στην πιστοληπτική της ικανότητα, δήλωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν, ανακοινώνοντας παράλληλα «πάγωμα» των μισθών στους υψηλόβαθμους δημόσιους υπαλλήλους εν μέσω μεγάλου δημοσιονομικού ελλείμματος και «ευάλωτης», όπως είπε, οικονομικής ανάκαμψης.

Η Βρετανία θα διατηρήσει την κορυφαία της βαθμολογία στην πιστοληπτική της ικανότητα, δήλωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν, ο οποίος ανακοίνωσε παράλληλα «πάγωμα» των μισθών στους υψηλόβαθμους δημόσιους υπαλλήλους εν μέσω μεγάλου δημοσιονομικού ελλείμματος.

Σε ομιλία του στο Λονδίνο για τον οικονομικό σχεδιασμό του, λίγες εβδομάδες από τις γενικές εκλογές – που εκτιμάται ότι θα προκηρυχθούν για τις 6 Μαΐου - , ο κΜπράουν τόνισε ότι η οικονομική ανάκαμψη παραμένει ευάλωτη και πως δεν είναι η στιγμή για αλλαγή πορείας.

«Αντιμετωπίζουμε κρίσιμες αποφάσεις. Αν περικόψουμε τώρα δαπάνες μπορεί να οδηγήσουμε ξανά την οικονομία σε ύφεση», δήλωσε, υπογραμμίζοντας ότι οι περικοπές πρέπει να γίνουν εφόσον σταθεροποιηθεί η ανάκαμψη.

Οι Εργατικοί έχουν δεσμευτεί να μειώσουν στο μισό το έλλειμμά τους, που ανέρχεται περίπου στο 12% του ΑΕΠ, μέσα σε τέσσερα χρόνια. «Αυτό το τετραετές πρόγραμμα μείωσης του ελλείμματος, που είναι νομικά δεσμευτικό και έχει περάσει από τη βουλή, νομίζω ότι είναι πολύ ξεκάθαρο και οι αγορές πρέπει να το καταλάβουν», είπε ο κ. Μπράουν.

Προκειμένου να επιδείξει την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης για τη συρρίκνωση του ελλείμματος, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε «πάγωμα» των μισών στους ανώτερους δημόσιους υπαλλήλους.

«Θα "παγώσουμε" τους μισθούς των ανώτερων υπαλλήλων στο δημόσιο τομέα, στο στρατό, το δικαστικό σώμα και τις υγειονομικές υπηρεσίες», όπως ανέφερε.

Ερωτηθείς για την αξιολόγηση του χρέους της Βρετανίας με την βαθμολογία ΑΑΑ, απάντησε: «Νομίζω ότι θα διατηρήσουμε αυτή την αξιολόγηση».