Η ίδρυση ενός ευρωπαϊκού νομισματικού ταμείου θα εξυπηρετούσε στην ενίσχυση του Συμφώνου Σταθερότητας και σε καμία περίπτωση στην αποδυνάμωσή του, εκτιμά η γερμανική κυβέρνηση.
Η ίδρυση ενός Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου θα εξυπηρετούσε στην ενίσχυση του Συμφώνου Σταθερότητας και σε καμία περίπτωση στην αποδυνάμωσή του, εκτιμά η γερμανική κυβέρνηση.
Η πρόθεση της Γερμανίας απέχει «χίλια μίλια» από μια «αποδόμηση του Συμφώνου Σταθερότητας και ανάπτυξης», δήλωσε σε τακτική συνέντευξη Τύπου εκπρόσωπος της καγκελαρίου ¶νγκελα Μέρκελ. Αντίθετα, πρόσθεσε, η σύσταση ενός τέτοιου ταμείου θα επιτρέψει την ενίσχυση των μηχανισμών του συμφώνου.
Αναγνώρισε, ωστόσο, ότι εξακολουθεί να εκκρεμεί ένας αριθμός ζητημάτων, όπως για παράδειγμα, «ποιός θα συμβάλει στο ταμείο, υπό ποιά μορφή, σε ποιό μέτρο το ταμείο θα είναι ανεξάρτητο από την (Ευρωπαϊκή) Επιτροπή» κλπ.
Σημειώνεται ότι ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ήταν από τους πρώτους που μίλησαν για την ιδέα αυτή.
Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο εξέφρασε τη λύπη του για την παραφωνία των τελευταίων ημερών, η οποία προκλήθηκε από τις ανάμεικτες αντιδράσεις και προτάσεις επί του θέματος.
Για το Βερολίνο, ένα τέτοιο ταμείο, το οποίο θα βοηθούσε τις χώρες που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες «την ύστατη στιγμή», δεν θα μπορούσε να είναι παρά ένα μακροπρόθεσμο σχέδιο και σε καμία περίπτωση μια λύση στα σημερινά προβλήματα της Ελλάδας.
Η δημιουργία του θα καθιστούσε απαραίτητη μια τροποποίηση των ευρωπαϊκών Συνθηκών, η οποία θα οδηγούσε ορισμένους εταίρους της Γερμανίας να δουν το ενδεχόμενο αυτό με σκεπτικισμό.
«Γνωρίζουμε σε ποιο βαθμό είναι δύσκολο» να τροποποιηθούν οι Συνθήκες, σημείωσε ο εκπρόσωπος της κ. Μέρκελ, «όμως αν δεν μπορούμε να αλλάξουμε ένα κόμμα, ούτε μια τελεία στις υπάρχουσες Συνθήκες, θα βρισκόμασταν μέσα σε ένα σύστημα αγκυλωμένο, και η γερμανική κυβέρνηση δεν επιθυμεί κάτι τέτοιο».
Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του κ. Σόιμπλε δήλωσε ότι οι διαβουλεύσεις για αυτό το ζήτημα με τη Γαλλία είναι ιδιαίτερα σημαντικές για το Βερολίνο.
Προς το παρόν, η Γαλλίδα υπουργός Οικονομικών Κριστίν Λαγκάρντ έκρινε ενδιαφέρουσα την ιδέα, σημειώνοντας ωστόσο ότι «δεν αποτελεί προτεραιότητα«.
Πηγές: ΑΠΕ - ΜΠΕ, Γαλλ. Πρακτορείο