Η παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη συνεχίζεται, παρά το γεγονός ότι παρατηρούνται κάποια σημάδια κόπωσης, εκτιμά η ING Investment Management (ING IM).
Η παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη συνεχίζεται, παρά το γεγονός ότι παρατηρούνται κάποια σημάδια κόπωσης, εκτιμά η ING Investment Management (ING IM).
Σε έκθεσή της αναφέρει ότι η διάθεση ανάληψης κινδύνου επλήγη τις τελευταίες εβδομάδες από τις ανησυχίες που ανέκυψαν ως προς τις δημοσιονομικές εξελίξεις και το ενδεχόμενο εφαρμογής αυστηρότερης νομισματικής πολιτικής.
Ωστόσο, σύμφωνα πάντα με την ING IM, ο επιχειρηματικός τομέας συνεχίζει σε γενικές γραμμές να αποδίδει καλά. Οι δραστικές περικοπές κόστους παραμένουν μία απτή και σταθερή κινητήριος δύναμη των περιθωρίων κέρδους και των θετικών αποτελεσμάτων στον τομέα των επιχειρήσεων. Παρά τις αμφιβολίες για τη διατηρησιμότητα της τελικής ζήτησης, οι θετικοί καταλύτες που προέρχονται από την ενίσχυση της παραγωγικότητας αναμένεται ότι θα επικρατήσουν έναντι των αρνητικών σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα.
Ο Patrick Moonen, Senior Equity Strategist της ING IM, σχολιάζει: “Στις μετοχικές αγορές, σημειώθηκαν αποκλίσεις ως αποτέλεσμα των προβλημάτων κρατικού χρέους. Χώρες με χαμηλό χρέος σε σχέση με το ΑΕΠ τους, χαμηλή μόχλευση στο τραπεζικό τους σύστημα, υψηλό ποσοστό αποταμίευσης και πλεονασματικό ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών θα αναδειχθούν οι νικητές. Αναμένουμε μία κίνηση των αγορών εντός ενός σχετικά περιορισμένου εύρους τιμών κατά την προσεχή περίοδο, λόγω μίας βαθμιαίας εξομάλυνσης της νομισματικής πολιτικής. ∆εν πιστεύουμε ότι πρόκειται για την απαρχή μίας πτωτικής αγοράς (bear market), αλλά θεωρούμε ότι η διακύμανση των τιμών σε ένα εύρος τιμών θα διαρκέσει μέχρι τη στιγμή που οι επενδυτές αποκτήσουν μία σαφή εικόνα της λύσης για την Ελλάδα.”
Ο Patrick Moonen είναι πεπεισμένος “ότι τελικά η Ευρωπαϊκή Ένωση θα καταλήξει σε κινήσεις διάσωσης, εάν αυτό κριθεί αναγκαίο. Ένα ενδεχόμενο πτώχευσης της Ελλάδας θα επέφερε εξαιρετικά δυσμενείς επιπτώσεις στην αξιοπιστία της Ευρωζώνης και τη συναλλαγματική ισοτιμία του Ευρώ, ενώ ο αντίκτυπός της θα μπορούσε να επεκταθεί και σε άλλες χώρες με εξασθενημένους ισολογισμούς, όπως η Ισπανία, η Πορτογαλία, η Ιρλανδία ή ακόμα και η Μ. Βρετανία. Επιπροσθέτως, θα ήταν πιθανό ο τραπεζικός τομέας να βρεθεί υπό πίεση, καθώς πολλές τράπεζες είναι κάτοχοι του Ελληνικού χρέους.”
Η ING IM σημειώνει ότι η απόκλιση που προκλήθηκε από τον κίνδυνο της εξυπηρέτησης του δημόσιου χρέους είναι ήδη ευδιάκριτη στη σχετική απόδοση των μετοχικών αγορών της Ελλάδας και της Ισπανίας σε σύγκριση με τη Γερμανία και τη Γαλλία από την αρχή του έτους. Αναμένει να δει μεγαλύτερη απόκλιση μεταξύ των ανεπτυγμένων και των αναδυομένων αγορών εν μέρει λόγω του πιστωτικού κινδύνου (δημόσιο χρέος) αλλά και λόγω των σχετικά ελκυστικότερων αποτιμήσεων που συνοδεύουν τις αναδυόμενες αγορές.
Η ING IM θεωρεί ότι σε γενικές γραμμές θα ακολουθηθεί μία χαλαρή νομισματική πολιτική τουλάχιστον μέχρι το τέλος του 2010. Αυτή η εκτίμηση βασίζεται στη θετική, αν και ήπιων τόνων, οικονομική ανάκαμψη που αναμένεται για το τρέχον και το επόμενο έτος. Ο Patrick Moonen εκτιμά ότι οι οικονομίες της Ασίας και της Βραζιλίας ενδέχεται να αναγκαστούν να λειτουργήσουν περισσότερο επιθετικά, όσον αφορά την εφαρμογή μίας αυστηρότερης νομισματικής πολιτικής, προκειμένου να αποφευχθούν πιθανές φούσκες και να περιορισθούν οι πληθωριστικές πιέσεις. Βέβαια, αυτό θα πρέπει να θεωρηθεί ένδειξη ισχύος των συγκεκριμένων οικονομικών και όχι αδυναμίας.
Η ING IM κρίνει πολύ ενθαρρυντικά τα αποτελέσματα του τέταρτου τριμήνου, βάσει των οποίων ξεπέρασε τις προσδοκίες η μεγέθυνση τόσο των καθαρών όσο και των μεικτών κερδών των επιχειρήσεων. Αυτή η βελτίωση της ποιότητας των κερδών επιβεβαιώνεται και από τα αυξανόμενα περιθώρια κέρδους. Η ING IM αναμένει ότι η ανάπτυξη των κερδών για το 2010 θα ξεπεράσει το 30%, λόγω επιθετικών περικοπών κόστους, οι οποίες με τη σειρά τους θα οδηγήσουν σε σημαντικά κέρδη παραγωγικότητας και μείωση του κόστους ανά μονάδα εργασίας. Η ενίσχυση των εσόδων θα λειτουργήσει επίσης καταλυτικά προς αυτή την κατεύθυνση.