Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 12 Μαρτίου 2010 06:02

Μέρκελ: Στοίχημα για την Ελλάδα η ανάκτηση της εμπιστοσύνης

Η βασική προτεραιότητα της Ελλάδας είναι να ξανακερδίσει την εμπιστοσύνη των χρηματοοικονομικών αγορών και τα πρώτα βήματα που κάνει είναι μια καλή αρχή, δήλωσε χθες η Γερμανίδα καγκελάριος Aγκελα Μέρκελ. «Θαρραλέα» χαρακτηρίζει ο Ιβ Μερς τα δημοσιονομικά μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση.

Η βασική προτεραιότητα της Ελλάδας είναι να ξανακερδίσει την εμπιστοσύνη των χρηματοοικονομικών αγορών και τα πρώτα βήματα που κάνει είναι μια καλή αρχή, δήλωσε χθες η Γερμανίδα καγκελάριος Aγκελα Μέρκελ.

Η εμπιστοσύνη στις αγορές και στο ευρώ μπορεί να ανακτηθεί μόνο όταν η ίδια η χώρα κάνει τα πράγματα να δουλέψουν, πρόσθεσε.

Εν τω μεταξύ, «θαρραλέα» χαρακτήρισε ο Ιβ Μερς, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, τα δημοσιονομικά μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση προσθέτοντας πως κινούνται στη σωστή κατεύθυνση.

Το ενδεχόμενο για πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα λόγω δημοσιονομικών αποκλίσεων, ύφεση σημαντικά μεγαλύτερη από 0,3% του ΑΕΠ που προέβλεπε το ΠΣΑ και σαρωτικές αλλαγές στις συντάξεις περιλαμβάνει το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων που έστειλε την Δευτέρα στις Βρυξέλλες το υπουργείο Οικονομικών.

Στα μέτρα αυτά περιλαμβάνονται σκληρές αλλαγές του συστήματος υγείας και συντάξεων πολυετές πάγωμα προσλήψεων και κάλυψη των «κενών» στο ευρύτερο δημόσιο με ανακατανομή προσωπικού έως νέο πακέτο μέτρων για τη «μόνιμη περικοπή δημοσίων δαπανών».

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Reuters