Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 12 Μαρτίου 2010 16:18

Κίνα-ΗΠΑ: Ανεβαίνουν οι τόνοι για το γουάν

Την άρνηση της Κίνας να προσδώσει πολιτικό χαρακτήρα στο γουάν, και τη συσχέτισή του με το δολάριο των Ηνωμένων Πολιτειών, διαμήνυσε σήμερα ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Κίνας, σύμφωνα με το Reuters.

Την άρνηση της Κίνας να προσδώσει πολιτικό χαρακτήρα στο γουάν, και τη συσχέτισή του με το δολάριο των Ηνωμένων Πολιτειών, διαμήνυσε σήμερα ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Κίνας, σύμφωνα με το Reuters.

Στις κατηγορίες των ΗΠΑ ότι η Κίνα προσπαθεί να επωφεληθεί από την συναλλαγματική ισοτιμία των δύο νομισμάτων, το Πεκίνο απαντά ότι εάν οι ΗΠΑ δεν είναι ευχαριστημένες από τις εξαγωγές τους, να αναζητήσουν την αιτία στην ίδια τη χώρα και όχι να κατηγορούν άλλες.

«Ανέκαθεν αρνούμασταν να πολιτικοποιήσουμε το ζήτημα της συναλλαγματικής ισοτιμίας του γουαν και ποτέ δεν πιστέψαμε ότι μια χώρα θα έπρεπε να αναζητεί τη λύση των προβλημάτων της σε κάποια άλλη χώρα», επισήμανε ο Σου Νινγκ.

Η σπάνια δήλωση του Ομπάμα για το ζήτημα των ισοτιμιών είναι αποτέλεσμα του διλήμματος που ταλανίζει την Ουάσιγκτον σχετικά με το ένα θα πρέπει να χρησιμοποιήσει επισήμως την έκφραση «καιροσκόπος των ισοτιμιών» (currency manipulator) για την Κίνα στην εξαμηνιαία έκθεση του Υπουργείου Οικονομικών που αναμένεται να κυκλοφορήσει στις 15 Απριλίου.

Η ένταση μεταξύ των δύο χωρών είναι αποτέλεσμα των πιέσεων που δέχεται ο Ομπάμα στο εσωτερικό της χώρας για υιοθέτηση αυστηρότερης στάσης έναντι της Κίνας και της επιμονής του Πεκίνου να διατηρεί σταθερή την ισοτιμία γουάν-δολαρίου.

Εάν το Πεκίνο οπισθοχωρήσει, το νόμισμά της θα ανατιμηθεί –κάτι που προσπάθησε να αποτρέψει στα μέσα του 2008, όταν τη χώρα ταλάνιζε η πιστωτική συρρίκνωση. Στην αντίθετη περίπτωση, που η Κίνα διατηρήσει σταθερή την ισοτιμία, η εμπορική διαμάχη μεταξύ των δύο χωρών είναι πιθανό να κλιμακωθεί, με την Ουάσιγκτον να εξετάζει το ενδεχόμενο επιβολής πρόσθετων χρεώσεων στα κινεζικά προϊόντα που εισάγονται στις ΗΠΑ.

«Ποτέ ο κίνδυνος σύγκρουσης δεν ήταν μεγαλύτερος», προειδοποιεί ο Στίβεν Γκριν, Κινέζος οικονομολόγος της Standard Chartered Bank στη Σαγκάη.