Οικονομία & Αγορές
Δευτέρα, 15 Μαρτίου 2010 15:37

Αντ. Γκερέκου: Στόχος η προσέλκυση Ρώσων τουριστών

Τη σημασία της μέγιστης δυνατής διευκόλυνσης στο καθεστώς έκδοσης θεωρήσεων (βίζα) για Ρώσους πολίτες, υπογράμμισε η υφυπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Αντζελα Γκερέκου στη συνάντηση που είχε με το Ρώσο ομόλογό της με αφορμή την επίσκεψή της στην τουριστική έκθεση Intourmarket στη Μόσχα.

Τη σημασία της μέγιστης δυνατής διευκόλυνσης στο καθεστώς έκδοσης θεωρήσεων (βίζα) για Ρώσους πολίτες, υπογράμμισε η υφυπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Αντζελα Γκερέκου στη συνάντηση που είχε με το Ρώσο ομόλογό της με αφορμή την επίσκεψή της στην τουριστική έκθεση Intourmarket στη Μόσχα.

«Το ελληνικό ΥΠΕΞ ήδη επεξεργάζεται λύσεις ευκολότερης διαδικασίας έτσι ώστε να λύσουμε και αυτό το πρόβλημα», πρόσθεσε και συμφώνησε με τον κ. Γιάροτσκιν την επαναλειτουργία και αναβάθμιση της ομάδας εργασίας στα θέματα τουρισμού, καθώς και τη διοργάνωση κοινών δραστηριοτήτων ενίσχυσης της διμερούς συνεργασίας, όπως κοινά workshop, promo-trips, με ανταλλαγή δημοσιογράφων και tour-operators.

Η κ. Γκερέκου τόνισε ακόμα ότι «η Ελλάδα περνάει μια δύσκολη στιγμή, αλλά στηρίζεται στις χώρες, που νοιώθει πάρα πολύ κοντά της σε πολιτιστικό, ιστορικό, θρησκευτικό επίπεδο».

«Η Ρωσία είναι μια τέτοια χώρα, οπότε αυτήν την περίοδο, κατά το φετινό καλοκαίρι η Ελλάδα είναι έτοιμη να υποδεχθεί μ' ένα πολύ ζεστό "Καλημέρα" τους Ρώσους πολίτες, που τόσο πολύ ξέρουμε ότι αγαπούν την Ελλάδα», δήλωσε στους δημοσιογράφους μετά το πέρας της συνάντησης με τον κ. Γιάροτσκιν.

Εξέφρασε επίσης την αισιοδοξία ότι μέσα από αυτή την αρχή της συνεργασίας θα αυξηθεί το μερίδιο των Ρώσων τουριστών, που κατευθύνεται στην Ελλάδα και η συνεργασία αυτή «θα είναι χτίσιμο σε βάθος χρόνου».

Από την πλευρά του ο κ. Γιάροτσκιν εξέφρασε την ικανοποίησή του γιατί «μετά από ένα αρκετά μεγάλο διάλειμμα αποκαταστήσαμε την επαφή σε υψηλό επίπεδο». Εμφανίστηκε επιπλέον βέβαιος ότι η αύξηση των αμοιβαίων ανταλλαγών θα υπηρετήσει την εδραίωση των σχέσεων μεταξύ των λαών, χαρακτηρίζοντας τον τουρισμό ως «τον πιο αναγνωρισμένο θεσμό λαϊκής διπλωματίας και τον καλύτερο τρόπο για την προσέγγιση μεταξύ ανθρώπων».

Εντύπωση προκάλεσε και η ευρηματική απάντησή του σε ερώτηση «εάν τον φοβίζουν οι συζητήσεις για την κρίση στην Ελλάδα». «Για κάποιο λόγο όλη την ώρα ζούμε με κάποιες φοβίες. Πρώτα μας φόβιζαν με τη γρίπη των πτηνών, μετά με τη γρίπη των χοίρων, τώρα με την οικονομική κρίση, αλλά είμαστε εντάξει, ζούμε, ταξιδεύουμε στο εξωτερικό και το εσωτερικό, τίποτε τρομερό δεν συμβαίνει», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Γιάροτσκιν κατέληξε ότι «η φυσική φιλομάθεια του Ρώσου είναι τόσο μεγάλη, που καμία φήμη ή διάδοση δεν μπορεί να επηρεάσει την απόφασή του να ταξιδέψει στη μια ή την άλλη χώρα», εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι τα χειρότερα έχουν περάσει και οι τουριστικές ανταλλαγές μεταξύ των δύο χωρών θα κινηθούν ανοδικά.

Σε συνέντευξή της στο πρώτο ρωσικό κανάλι η κ. Γκερέκου εξέφρασε τη βούληση της ελληνικής κυβέρνησης να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε να αυξηθεί η τουριστική κίνηση από τη Ρωσία προς την Ελλάδα και επανέλαβε: «Αναζητούμε τρόπους προκειμένου να έχουμε απλοποιημένο καθεστώς θεωρήσεων για τους Ρώσους. Το καθεστώς θεωρήσεων θα απλοποιηθεί στο εγγύτατο μέλλον για να μην χάσουμε αυτήν την τουριστική περίοδο».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ