Οικονομία & Αγορές
Δευτέρα, 15 Μαρτίου 2010 15:58

Ολι Ρεν: Βοήθεια υπό όρους στην Ελλάδα

Έτοιμη να προτείνει στο Eurogroup μηχανισμό για την παροχή βοήθειας υπό όρους στην Ελλάδα είναι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σύμφωνα τον αρμόδιο Επίτροπο Όλι Ρεν. Την πορεία εφαρμογής του ΠΣΑ θα εξετάσει αύριο το Ecofin.

Έτοιμη να προτείνει στο Eurogroup μηχανισμό για την παροχή βοήθειας υπό όρους στην Ελλάδα είναι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σύμφωνα με τον Επίτροπο της ΕΕ αρμόδιο για τις οικονομικές και νομισματικές υποθέσεις Όλι Ρεν.

«Η Επιτροπή είναι έτοιμη να καταθέσει πρόταση για ευρωπαϊκό πλαίσιο συντονισμένης βοήθειας υπό όρους», δήλωσε ο Ρεν σε δημοσιογράφους ενόψει της συνεδρίασης των υπουργών οικονομικών της Ευρωζώνης στις Βρυξέλλες.

Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος του Ευρωπαίου επιτρόπου είχε δηλώσει ότι ο Ρεν δεν προτίθεται να παρουσιάσει απόψε στο Eurogroup κάποιο σχέδιο στήριξης της ελληνικής οικονομίας. Ανέφερε επίσης ότι ο κοινοτικός επίτροπος εμπλέκεται στις συζητήσεις που διεξάγονται τις τελευταίες εβδομάδες για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας σε όλες τις πτυχές της.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε: «Θα συζητήσουμε διάφορες εκδοχές απόψε ... για να βρούμε μια λύση, εάν είναι απαραίτητη». Πρόσθεσε δε ότι «η τελική απόφαση είναι στην αρμοδιότητα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου».

Σε λύση για την Ελλάδα ευελπιστεί η Ισπανία

Την ελπίδα να βρεθεί μια λύση για την Ελλάδα κατά την αποψινή συνεδρίαση του Eurogroup εξέφρασε η Ισπανίδα υπουργός Οικονομικών προσερχόμενη στη σύνοδο των ομολόγων της της Ευρωζώνης.

Η υπουργός ανέφερε πως οι εγγυήσεις από τους εταίρους της Ελλάδας για τα ομολογιακά δάνειά της αποτελούν «μία από τις επιλογές» για τη στήριξη της Αθήνας, «όμως δεν έχει αποφασιστεί ακόμη».

Αναφερόμενη σε πληροφορίες περί πακέτου βοήθειας ύψους 20-25 δισ. ευρώ, τόνισε πως η Ελλάδα δεν έχει ζητήσει βοήθεια προς το παρόν, επισημαίνοντας πως το να μιλάμε για ποσά τώρα είναι πρόωρο.

Επιφυλάξεις από Γερμανία, Ολλανδία, Αυστρία

Πάντως, το ενδεχόμενο παροχής βοήθειας στην Ελλάδα, το οποίο θα συζητηθεί στην αποψινή συνεδρίαση του Eurogroup, έχει διχάσει τις ευρωπαϊκές χώρες, με τη Γερμανία, την Ολλανδία και την Αυστρία να έχουν εκφράσει ευθέως τις επιφυλάξεις τους. Αντιθέτως, ισχυρή είναι η υποστήριξη της χώρας μας από τη Γαλλία.

Εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης ξεκαθάρισε σήμερα ότι κατά τη συνεδρίαση του Eurogroup δεν πρόκειται να ληφθούν πολιτικές αποφάσεις για την χορήγηση οικονομικής βοήθειας στην Ελλάδα από την Ευρωζώνη. «Δεν θα ληφθεί καμιά πολιτική απόφαση», δήλωσε στο πλαίσιο τακτικής ενημέρωσης Τύπου.

Δύο εναλλακτικά σενάρια

Όπως έγινε γνωστό από κοινοτικές πηγές, οι υπηρεσίες του Όλι Ρεν έχουν ολοκληρώσει την επεξεργασία του σχεδίου ύψους 20-25 δισ. ευρώ για την Ελλάδα, το οποίο περιέχει δυο εναλλακτικά σενάρια.

Το πρώτο προβλέπει τη χορήγηση δανείων με την εγγύηση των χωρών της Ευρωζώνης, όπου το συντονισμό θα κάνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Το σενάριο αυτό είναι το πλέον πιθανό διότι αφενός μεν μπορεί να τεθεί σε ισχύ άμεσα και αφετέρου δεν απαιτεί χωριστές διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με κάθε χώρα.

Το δεύτερο σενάριο που βρίσκεται στο «τραπέζι» αλλά θεωρείται το λιγότερο πιθανό είναι να δανειστεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στη διεθνή αγορά με την εγγύηση όλων των χωρών της Ε.Ε. και στη συνέχεια να χορηγήσει το δάνειο στη χώρα μας. Δεν έχει πολλές ελπίδες αυτό το σενάριο με δεδομένες τις αντιδράσεις της Μεγάλης Βρετανίας και της Σουηδίας, οι οποίες έχουν ταχθεί κατά της στήριξης της Ελλάδας από την Ε.Ε., θεωρώντας ότι η χώρα μας θα πρέπει να προσφύγει στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Εκτός από το σχέδιο διάσωσης, στην αποψινή συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης και στην αυριανή του συμβουλίου υπουργών Εcofin θα εξεταστεί και η πορεία της ελληνικής οικονομίας με βάση εκθέσεις που έχουν υποβάλει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η ελληνική κυβέρνηση. Πρόκειται για τις μηνιαίες εξετάσεις στο πλαίσιο της στενής κοινοτικής εποπτείας.

Στο έγγραφό της η Κομισιόν χαιρετίζει τα «φιλόδοξα μέτρα» που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για τη μείωση του ελλείμματος φέτος, ενώ διευκρινίζει ότι θα απαιτηθούν και πρόσθετα (μέτρα) το 2011 και 2012.

Την πορεία εφαρμογής του ΠΣΑ θα εξετάσει το Ecofin

Εν τω μεταξύ, το Ecofin αναμένεται να εξετάσει αύριο την πορεία εφαρμογής του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης, ως συνέχεια της ειδοποίησης προς την Ελλάδα για τη μείωση του ελλείμματος.

Η συζήτηση των υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών της ΕΕ θα στηριχθεί στη διαπίστωση ότι η Ελλάδα εφαρμόζει την απόφαση της 16ης Φεβρουαρίου και τα μέτρα του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης, ενώ τα πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα που υιοθετήθηκαν από το ελληνικό Κοινοβούλιο φαίνονται επαρκή για τη διασφάλιση των δημοσιονομικών στόχων του 2010.

Υπενθυμίζεται ότι στις 8 Μαρτίου 2010 και σε απάντηση της απόφασης του Συμβουλίου Ecofin της 16ης Φεβρουαρίου, η Ελλάδα υπέβαλε έκθεση για την πορεία εφαρμογής των μέτρων που προβλέπονται στο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

Επίσης και για τα πρόσθετα μέτρα που ελήφθησαν τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο, με βάση την ανωτέρω έκθεση η ΕΕ εξέδωσε ανακοίνωση στις 9 Μαρτίου, με την οποία αξιολογήθηκαν οι μέχρι τώρα ληφθείσες αποφάσεις από τις ελληνικές αρχές.

Επίσης, στο αυριανό Ecofin οι υπουργοί Οικονομίας και Οικονομικών, θα προετοιμάσουν το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, το οποίο θα ασχοληθεί με τη στρατηγική της ΕΕ για το 2020. Η εν λόγω στρατηγική, αποσκοπεί στην αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης και τη θωράκιση της οικονομίας της ΕΕ για την επόμενη δεκαετία.

Τέλος, στο Ecofin θα συζητηθούν και οι κατευθυντήριες γραμμές για τον προϋπολογισμό του 2011.