Οικονομία & Αγορές
Δευτέρα, 15 Μαρτίου 2010 17:34

Ιαπωνία: Προς τυποποίηση των σταθμών φόρτισης αυτοκινήτων

Στη σύσταση ομάδας για την τυποποίηση των σταθμών φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων προχώρησαν σήμερα οι κορυφαίες ιαπωνικές αυτοκινητοβιομηχανίες Toyota και Nissan.

Στη σύσταση ομάδας για την τυποποίηση των σταθμών φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων προχώρησαν σήμερα οι κορυφαίες ιαπωνικές αυτοκινητοβιομηχανίες Toyota και Nissan.

Η ομάδα, της οποίας ηγούνται η μεγαλύτερη επιχείρηση κοινής ωφέλειας της Ιαπωνίας, Tokyo Electric Power Co (TEPCO), σε συνεργασία με τις Toyota Motor Corp, Nissan Motor Co, Mitsubishi Motors Corp and Fuji Heavy Industries Ltd, θα θέσει τα πρότυπα των σταθμών φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων αρχικά για την Ιαπωνία και έπειτα ίσως για ολόκληρο τον κόσμο.

Στην ομάδα CHAdeMO αναμένεται να πάρουν μέρος 158 εταιρείες και δημόσιες υπηρεσίες, συμπεριλαμβανομένων 20 εταιρειών εκτός Ιαπωνίας, όπως οι PG&E Corp, Enel SpA, Endesa και PSA Peugeot Citroen.

Τα ηλεκτρικά οχήματα θεωρούνται σωτήρια λύση στην προσπάθεια των κρατών να συμμορφωθούν με τους αυστηρότερους περιβαλλοντικούς κανονισμούς, καθώς έχουν μηδενικές εκπομπές. Η ανάπτυξη τους, ωστόσο, αντιμετωπίζει εμπόδια, καθώς οι μπαταρίες είναι ακριβές και προσφέρουν μικρή αυτονομία. Επιπλέον, υπάρχει σοβαρή έλλειψη στις υποδομές επαναφόρτισης των μπαταριών.

Η σύσταση μιας ενιαίας «γλώσσας» για τη γρήγορη φόρτιση των ηλεκτρικών αυτοκινήτων μεταξύ των διαφόρων επωνυμιών θα έχει ως αποτέλεσμα την εξοικονόμηση του κόστους ανάπτυξης για τις αυτοκινητοβιομηχανίες, σύμφωνα με την CHAdeMO.

«Μπορεί στην απόδοση των αυτοκινήτων να υπερισχύσει ο ανταγωνισμός, αλλά σε τομείς όπως οι υποδομές πρέπει να υπάρξει συνεργασία», δήλωσε ο επιχειρησιακός διευθυντής της Nissan, Τοσιγιούκι Σίγκα.

«Αυτή τη στιγμή στην Ιαπωνία κυκλοφορούν 1.000 ηλεκτρικά αυτοκίνητα και 150 σταθμοί γρήγορης φόρτισης», αναφέρει ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος της TEPCO, Χιρογιούκι Ίνο. «Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε ένα πρότυπο για την Ιαπωνία, το οποίο θα χρησιμοποιηθεί σε ολόκληρο τον κόσμο», συμπλήρωσε.

Πηγή: Reuters