Τις τεχνικές πτυχές της δράσης που θα λάβουν τα κράτη μέλη της ευρωζώνης για την ελληνική οικονομία, εφόσον χρειαστεί, διευκρίνισαν οι υπουργοί οικονομίας της ευρωζώνης, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του Eurogroup.
Τις τεχνικές πτυχές της δράσης που θα λάβουν τα κράτη μέλη της ευρωζώνης για την ελληνική οικονομία, εφόσον χρειαστεί, διευκρίνισαν οι υπουργοί οικονομίας της ευρωζώνης, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του Eurogroup.
Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, στόχος δεν είναι η παροχή βοήθειας στα επίπεδα του μέσου όρου των επιτοκίων της ευρωζώνης, αλλά να διασφαλιστεί η οικονομική σταθερότητα συνολικά στην ευρωζώνη.
Σημειώνεται ακόμη ότι οι προτάσεις, οι οποίες θα πρέπει να υιοθετηθούν από επόμενη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, θα είναι απολύτως συμβατές με τη Συνθήκη της Λισαβόνας, καθώς και με τις εθνικές νομοθεσίες των κρατών μελών και πως θα είναι ικανές να στείλουν τα κατάλληλα μηνύματα στις αγορές, το συντομότερο δυνατό.
Επαναλαμβάνεται δε ότι οι ελληνικές αρχές δεν ζήτησαν οικονομική βοήθεια και υπογραμμίζεται ότι τα μέτρα που έλαβε η Ελλάδα συμβάλουν σημαντικά στη βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών της χώρας και στην τόνωση της εμπιστοσύνης των αγορών.
Σημειώνεται, μάλιστα ότι τα μέτρα αυτά υιοθετήθηκαν πλήρως από το Eurogroup, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Υιοθετώντας την αξιολόγηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τα μέτρα που ανακοίνωσαν οι ελληνικές αρχές στις 3 Μαρτίου, και τα οποία υιοθετήθηκαν από την ελληνική Βουλή στις 5 Μαρτίου, το Eurogroup θεωρεί ότι αυτά επαρκούν για την επίτευξη των στόχων για το 2010, υπό την προϋπόθεση ότι θα εφαρμοστούν, πλήρως, έγκαιρα και με αποτελεσματικό τρόπο.
Επιπλέον, το Eurogroup απευθύνει έκκληση προς τις ελληνικές αρχές να προωθήσουν με αποφασιστικό τρόπο και άμεσα την υιοθέτηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, σύμφωνα με τις συστάσεις του Συμβουλίου, ενώ τονίζει ότι υποστηρίζει σθεναρά τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης.
Τέλος, το Eurogroup καλεί τις ελληνικές αρχές να παράσχουν λεπτομερείς πληροφορίες για την πορεία εφαρμογής των μέτρων που έχουν ανακοινωθεί, αλλά και για τα μέτρα εκείνα που θα πρέπει να ληφθούν ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι του προϋπολογισμού το 2011 και 2012.
Η Αθήνα θα πρέπει να παράσχει αυτές τις πληροφορίες στην έκθεση που θα υποβάλει στις αρμόδιες κοινοτικές υπηρεσίες έως τις 15 Μαΐου.
Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ