Τρεις δυνατές λύσεις σε σχέση με τη συζήτηση στο Συμβούλιο Υπουργών Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως προς τα μέτρα βοήθειας για την Ελλάδα, ανέφερε ο καγκελάριος της Αυστρίας, Βέρνερ Φάιμαν, σε δηλώσεις του μετά το σημερινό υπουργικό συμβούλιο στη Βιέννη.
Τρεις δυνατές λύσεις σε σχέση με τη συζήτηση στο Συμβούλιο Υπουργών Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως προς τα μέτρα βοήθειας για την Ελλάδα, ανέφερε ο καγκελάριος της Αυστρίας, Βέρνερ Φάιμαν, σε δηλώσεις του μετά το σημερινό υπουργικό συμβούλιο στη Βιέννη.
Όπως τόνισε ο κ. Φάιμαν, κατά την άποψή του, μία λύση θα ήταν δυνατή μέσω του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, από την άλλη η Ευρώπη θα μπορούσε να αναλάβει εγγυήσεις των χωρών, ενώ ως τρίτη λύση θα ήταν δυνατή μία διμερής βοήθεια.
Στις δηλώσεις του, μετά το υπουργικό συμβούλιο, ο καγκελάριος και αρχηγός των Αυστριακών Σοσιαλδημοκρατών, ζήτησε τη θέσπιση ευρωπαϊκών κανόνων για τις χρηματαγορές.
Την ίδια στιγμή, ο αρχηγός του μεγαλύτερου (εκ των τριών) κόμματος της αυστριακής αντιπολίτευσης, του, ακροδεξιάς και εθνικιστικής απόκλισης, Κόμματος των Ελευθέρων, Χάιντς-Κρίτιαν Στράχε, απαίτησε σήμερα από την αυστριακή κυβέρνηση συνασπισμού, Σοσιαλδημοκρατών και του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος, δεσμευτικές εγγυήσεις ότι "κανένα λεπτό του ευρώ των Αυστριακών φορολογούμενων δεν θα σταλεί στην Ελλάδα για την εξάλειψη της εκεί δημοσιονομικής καταστροφικής αποτυχίας".
Όπως τόνισε ο αρχηγός της αυστριακής Ακροδεξιάς, ο μόνος δρόμος που πρέπει να ακολουθηθεί, είναι ο αποκλεισμός της Ελλάδας από τη Νομισματική Ένωση.
Από την πλευρά του δευτέρου σε δύναμη κόμματος της αυστριακής αντιπολίτευσης, των Πρασίνων, η αρμόδια Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Ουλρίκε Λούνατσεκ, χαρακτήρισε σήμερα την απόφαση των κοινοτικών υπουργών Οικονομικών, ως "επιφυλακτική στάση απέναντι στην υπερχρεωμένη Ελλάδα", κάτι στο οποίο επέβαλε, όπως σημείωσε η ίδια, πλήρως τις θέσεις της η γερμανική κυβέρνηση.
Σε ανταπόκρισή του από τις Βρυξέλλες, το Αυστριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΡΑ) αναφέρει πως ο Αυστριακός υπουργός Οικονομικών Γιόζεφ Πρελ, δεν αποκλείει κρατικές εγγυήσεις της Αυστρίας για την Αθήνα.
Ο κ. Πρελ φέρεται να τονίζει χαρακτηριστικά, "δεν θέλουμε να δώσουμε απευθείας χρήματα, που δεν θα τα ξαναδούμε, αλλά εάν στο τέλος της ημέρας είναι αναγκαία βοήθεια στη συμμαχία όλων, τότε αυτή θα πρέπει να υπάρξει στην κατεύθυνση εγγυήσεων ή διμερούς βοήθειας υπό την μορφή δανείων, και αυτό θα πρέπει ακόμη να συζητηθεί, όμως δεν υπήρξε κάποια απόφαση".
Υπενθυμίζεται, πως ακριβώς πριν από ένα μήνα και στο πλαίσιο των συζητήσεων στο εξωτερικό, ενόψει των επικείμενων μέτρων της ελληνικής κυβέρνησης, ο Αυστριακός καγκελάριος Βέρνερ Φάιμαν είχε ζητήσει από τις άλλες χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης "να μην προδιαγράφουν στην Ελλάδα, το πού θα κάνει περικοπές". Ο κ. Φάιμαν είχε προσθέσει, πως ο ίδιος δεν θα αποδεχόταν και για την Αυστρία μία ανάλογη στάση και είχε αναφέρει χαρακτηριστικά, "γνωρίζουμε εμείς οι ίδιοι, πού πρέπει να κάνουμε περικοπές".
ΑΠΕ-ΜΠΕ