Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 18 Μαρτίου 2010 11:53

Γ. Παπακωνσταντίνου: Νέα δίκαιη φορολογική κλίμακα

Το νέο φορολογικό νομοσχέδιο σέβεται τις αρχές της δικαιοσύνης, έχει αναδιανεμητικό χαρακτήρα, δεν επιβαρύνει τα χαμηλά και τα μεσαία εισοδηματικά στρώματα, είναι αποδοτικό, απλό και διαφανές, υποστήριξε ο Γ. Παπακωνσταντίνου, κατά την ενημέρωση των αρμόδιων κοινοβουλευτικών επιτροπών. NΔ: Αδικίες και βάρη σε μικρομεσαίους. Την ερχόμενη Τρίτη στη Βουλή.

Το νέο φορολογικό νομοσχέδιο σέβεται τις αρχές της δικαιοσύνης, καθώς όλοι συνεισφέρουν ισότιμα, έχει αναδιανεμητικό χαρακτήρα, δεν επιβαρύνει τα χαμηλά και τα μεσαία εισοδηματικά στρώματα, είναι αποδοτικό, απλό και διαφανές, υποστήριξε ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, κατά την ενημέρωση των αρμόδιων κοινοβουλευτικών επιτροπών (Οικονομικών και Παραγωγής & Εμπορίου).

Στην εισαγωγική του ομιλία, ο κ. Παπακωνσταντίνου γνωστοποίησε ότι προβλέπεται νέα δίκαιη φορολογική κλίμακα, ενίσχυση των φορολογικών εσόδων, κατάργηση άδικων και παράλογων φοροαπαλλαγών, διατήρηση όμως ρυθμίσεων φοροαπαλλαγών σε ευπαθείς ομάδες της κοινωνίας και εισαγωγή τεκμηρίων υπολογισμού ελάχιστου εισοδήματος.

«Ακούσαμε την κοινωνία, τους φορείς. Περισσότεροι από 15.000 πολίτες μας έστειλαν τις απόψεις τους στην ηλεκτρονική ιστοσελίδα που είχε δημιουργηθεί για το φορολογικό νομοσχέδιο, ενώ συμμετείχαν επίσης στο φορολογικό διάλογο 30 φορείς σε δέκα ομάδες εργασίας», επεσήμανε ο υπουργός Οικονομικών και πρόσθεσε ότι με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο αλλάζει κάθε πτυχή του συστήματος φορολογίας στη χώρα μας.

Σύμφωνα με τον υπουργό, το νέο ν/σ τολμά ουσιαστικές τομές, οδηγεί προς την αναδιανομή των φορολογικών βαρών, χωρίς όμως να στρέφεται σε αυτούς που αισθάνονται ότι μόνιμα επωμίζονται τα φορολογικά βάρη.

Το νέο νομοσχέδιο προβλέπει, μεταξύ άλλων, αναδιοργάνωση των υπηρεσιών Ειδικών Ελέγχων με στόχο την καταπολέμηση της επώνυμης φοροδιαφυγής και της φοροδιαφυγής στον τομέα του παραεμπορίου.

Εξάλλου, όπως έκανε γνωστό ο κ. Παπακωνσταντίνου, τα έσοδα του δημοσίου έχουν ήδη αρχίσει να παρουσιάζουν ανοδική πορεία το α' τρίμηνο του έτους και είναι εντός του στόχου του προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης, ως αποτέλεσμα των ενεργειών και των πρωτοβουλιών που έχει πάρει η κυβέρνηση.

NΔ: Αδικίες και βάρη σε μικρομεσαίους

Για ολιγωρία, αναβολές και παλινωδίες κατηγόρησε την κυβέρνηση ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Χ.Σταϊκούρας.

Ο αναπληρωτής υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Οικονομίας της ΝΔ έκανε λόγο για απουσία ολοκληρωμένου σχεδίου, ενώ σε αντίθεση με όσα υποστήριξε ο υπουργός Οικονομικών, υποστήριξε πως δεν υπήρξε διάλογος και διαβούλευση, καθώς, όπως είπαν όλοι οι φορείς, δεν εκλήθησαν ποτέ στο διάλογο.

Σύμφωνα με κ. Σταϊκούρα, υπάρχουν μεγάλες ασάφειες και εκκρεμότητες για το ποιες κατηγορίες επαγγελματιών πρέπει να τοποθετήσουν ταμειακές μηχανές, τα τεκμήρια και τους φόρους ακινήτων.

Όπως υποστήριξε, το φορολογικό νομοσχέδιο προτείνει σκληρή φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας και θα επιτείνει ακόμη περισσότερο την κρίση στον κατασκευαστικό κλάδο.

Γενικότερα, παρατήρησε ο κ. Σταϊκούρας, το φορολογικό ν/σ δημιουργεί αδικίες και επιβάλλει φορολογικά βάρη σε μεσαία και μικρά εισοδήματα.

Σε αντίθεση επίσης, με τα στοιχεία που παρουσίασε ο υπουργός Οικονομικών κ. Παπακωνσταντίνου για την εξέλιξη των εσόδων, ο βουλευτής της ΝΔ ισχυρίστηκε ότι το α' δίμηνο του 2010 τα έσοδα παρουσίασαν μείωση 0,2% σε σχέση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2009 (εξαιρουμένης των εσόδων από την έκτακτη φορολογία σε επιχειρήσεις κλπ).

Από την πλευρά του ΚΚΕ κ. Καραθανασόπουλος παρατήρησε ότι διαχρονικά τα φορολογικά βάρη τα αναλαμβάνουν τα πλατιά λαϊκά στρώματα και η αναλογία αυτή μεγαλώνει ακόμη περισσότερο και με το νέο νομοσχέδιο. Σύμφωνα με τον κ. Καραθανασόπουλο το ν/σ προβλέπει νέα διευρυμένη έμμεση φορολογία που πλήττει κατ' εξοχήν τα λαϊκά στρώματα.

Ο κ. Πουλατίδης από το ΛΑΟΣ εξέθεσε στον υπουργό Οικονομικών, μεταξύ άλλων, τον προβληματισμό του για το πόσο θα διαρκέσει το νομοσχέδιο αυτό που κατατίθεται (αν θα αλλάξει στα επόμενα χρόνια).

Τέλος, ο εκπρόσωπος του ΣΥΝ Δ. Παπαδημούλης υπογράμμισε πως το νέο φορολογικό νομοσχέδιο προβλέπει υπερφορολόγηση μισθωτών, συνταξιούχων και συνεπών φορολογουμένων, ενώ από την άλλη δεν χτυπά τα αδήλωτα εισοδήματα.

Την Τρίτη στη Βουλή προς ψήφιση

Το νομοσχέδιο θα συζητηθεί στην απογευματινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου υπό τον πρωθυπουργό, ενώ αμέσως μετά θα δημοσιοποιηθεί και θα δοθεί στους φορείς προκειμένου να υποβάλουν τις παρατηρήσεις και τα σχόλιά τους. Την ερχόμενη Τρίτη, μετά τη τελική επικύρωσή του από το υπουργικό συμβούλιο, θα κατατεθεί στη Βουλή προς συζήτηση και ψήφιση.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ