«Η ευρωζώνη δεν θα εγκαταλείψει την Ελλάδα», δήλωσε προ ολίγου ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος υποστήριξε ότι η χώρα μας δεν βρίσκεται στο χείλος της πτώχευσης.
«Η ευρωζώνη δεν θα εγκαταλείψει την Ελλάδα», δήλωσε προ ολίγου ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος υποστήριξε ότι η χώρα μας δεν βρίσκεται στο χείλος της πτώχευσης. Σύμφωνα με τις δηλώσεις του προέδρου του Eurogroup, η Ελλάδα αποτελεί αξιόπιστο εταίρο και, κατά τη γνώμη του, δεν θα χρειαστεί βοήθεια.
Η ευρωζώνη θα πρέπει να είναι προετοιμασμένη για το ενδεχόμενο συνδρομής της Ελλάδας και, εάν η κρίση συνεχιστεί, η ευρωζώνη θα πρέπει να αναπτύξει ειδικό μηχανισμό για τη διάσωση της Ελλάδας που θα βασίζεται σε διμερή βοήθεια.
Σύμφωνα με τις δηλώσεις του κ. Γιούνκερ, δεν είναι απαραίτητο να επιτευχθεί συμφωνία σχετικά με την Ελλάδα στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ αυτή την εβδομάδα. Ο πρόεδρος του Eurogroup εμφανίζεται αρνητικός στο ενδεχόμενο προσφυγής της Ελλάδας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, αναφέρει, ωστόσο ότι δεν θεωρεί ανέφικτη τη λύση μιας συνδυασμένης διμερούς βοήθειας από το ΔΝΤ και την ευρωζώνη.
«Εάν οι αγορές αρνούνται να πειστούν από το πρόγραμμα της Ελλάδας, η Ευρώπη θα πρέπει να δείξει την αλληλεγγύη της στη χώρα», συμπλήρωσε ο κ. Γιούνκερ. Παραδέχτηκε, ωστόσο, ότι δεν είναι όλοι οι Ευρωπαίοι εταίροι σύμφωνοι με την προοπτική στήριξης της Ελλάδας, μια κατάσταση που δεν πρόκειται να αλλάξει σύντομα.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Eurogroup, η πρόταση αποβολής μιας χώρας από την ευρωζώνη δεν έχει καμία σχέση με την πρόταση σύστασης του Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου που κατέθεσε η Γερμανία. Όπως τόνισε, μόλις μια χώρα αποβληθεί από την ευρωζώνη, θα βρεθεί στο έλεος των χρηματοοικονομικών αγορών.
Ο κ. Γιούνγκερ αναγνωρίζει ότι υπάρχουν λόγοι για την εμπλοκή του ΔΝΤ στη διάσωση της Ελλάδας, υπογραμμίζει, ωστόσο, ότι η Ευρώπη θα θέσει τους όρους. Ο «βασικός παίκτης» θα είναι η ευρωζώνη και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα μπορεί ενδεχομένως παίξει συμπληρωματικό ρόλο, τονίζει.
Πηγή: Reuters