Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 23 Οκτωβρίου 2002 00:01

Μετά την ευφορία η υποχώρηση

Με πτώση άνοιξαν την εβδομάδα οι μετοχικές τιμές στη Wall Street, στον απόηχο αποθαρρυντικών προβλέψεων από εταιρείες, όπως Texas Instrument, γεγονός που συγκράτησε τον ενθουσιασμό των επενδυτών έπειτα από την εντυπωσιακή ανάκαμψη των δύο τελευταίων εβδομάδων.

Πέραν των αρνητικών ειδήσεων από το «μέτωπο» των επιχειρήσεων, αναλυτές θεωρούσαν αναμενόμενη μια υποχώρηση στην αγορά ύστερα από ένα ράλι που ώθησε το δείκτη Dow Jones σε άνοδο 15% από το χαμηλό κλείσιμο πενταετίας που είχε αγγίξει στις 9 Οκτωβρίου. Ωστόσο, συνεχίζονται οι συζητήσεις στους κύκλους των επενδυτών εάν πρόκειται απλά για άνοδο μιας αρνητικής αγοράς ή για το ξεκίνημα μιας νέας ανοδικής πορείας.

Ο δείκτης Dow Jones Industrial Average (DJIA) έχασε συνολικά 88,08 μονάδες, ποσοστό 1,03%, φθάνοντας στις 8.450,16 μονάδες. Απώλειες 16,87 μονάδων, ποσοστό 1,29% σημείωσε κατά το κλείσιμο ο δείκτης των μετοχών υψηλής τεχνολογίας, Nasdaq, φθάνοντας στις 1.292,80 μονάδες.

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια έχασαν έδαφος χθες αντανακλώντας την αρνητική εικόνα της αγοράς στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, την κατάρρευση της μετοχικής τιμής της ΑΒΒ και τις απώλειες των μετοχών ενέργειας.

Σε άσχημη κατάσταση βρέθηκε και ο τομέας τεχνολογίας έπειτα από τις δυσοίωνες προβλέψεις που έκαναν οι Texas Instruments, Taiwan Semiconductor.

Εμπειρογνώμονες, ωστόσο, τόνισαν πως η ευρωπαϊκή χρηματιστηριακή αγορά βρίσκεται κοντά στο να βρει επίπεδο στήριξης, εκμεταλλευόμενη τη βελτίωση της κερδοφορίας στο τρίτο τρίμηνο και τα σημάδια ανάκαμψης του επενδυτικού κλίματος.

Οι πανευρωπαϊκοί δείκτες των 300 και 50 επιλεγμένων μετοχών έκλεισαν με απώλειες 0,9% και 1,5%, αντίστοιχα, με τον πρώτο δείκτη να βρίσκεται 14% πάνω από τα χαμηλά επίπεδα των τελευταίων πεντέμισι ετών που άγγιξε στις αρχές του μήνα.

Το κλίμα στην Ευρώπη επιδεινώθηκε περισσότερο από τα αρνητικά οικονομικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν στη Γαλλία (κάμψη καταναλωτικών δαπανών) και την αναθεώρηση προς τα κάτω των προβλέψεων για την οικονομική ανάπτυξη στην Ευρωζώνη από την ένωση εργοδοτών (UNICE).

Οι πιο δραστήριες μετοχές της ημέρας ήταν των ΑΒΒ (-62%), Saint Gobain (-10,2%), Alstom (-12,8%), BP (-5,3%), Shell (-3,7%), ENI (-5,3%), ASML (-7,56%), Electrolux (-9,8%).

Νωρίτερα, στην Ιαπωνία, η αγορά κατέρρευσε υπό το φόβο νέας αναβολής στην παρουσίαση των κυβερνητικών μέτρων εξυγίανσης του υπερχρεωμένου τραπεζικού συστήματος. Ο δείκτης Νικκει 225 έχασε το 3,25% της αξίας του.

ΘΑΝΑΣΗΣ ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΣ