Την αισιοδοξία του ότι η Γερμανία θα στηρίξει τελικά το σχέδιο παροχής βοήθειας στην Ελλάδα εξέφρασε σήμερα ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, σε συνέντευξή του στους Financial Times. Απάντηση Γκ. Βέστερβέλε στον Θ. Πάγκαλο.
Την αισιοδοξία του ότι η Γερμανία θα στηρίξει τελικά το σχέδιο παροχής βοήθειας στην Ελλάδα εξέφρασε σήμερα ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, σε συνέντευξή του στους Financial Times.
«Ξέρω την καγκελάριο Μέρκελ. Είναι δεσμευμένη (στην ευρωπαϊκή υπόθεση) και δεν αμφιβάλλω ότι, εάν χρειαζόταν, θα ήταν υπέρ της παροχής οικονομικής βοήθειας στην Ελλάδα», τόνισε.
Σε μια προσπάθεια να επιτύχει ομοφωνία ενόψει της συνόδου κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις 25 και 26 Μαρτίου, ο Μπαρόζο επανέλαβε ότι «δεν υπάρχει σταθερότητα χωρίς αλληλεγγύη, ούτε αλληλεγγύη χωρίς σταθερότητα». Επισήμανε εξάλλου ότι το «πακέτο βοήθειας», που θα μπορούσε να έχει τη μορφή διμερούς δανεισμού, δεν θα αποτελεί «επιχείρηση διάσωσης» μιας άλλης χώρας-μέλους.
«Δεν πρόκειται για επιχείρηση διάσωσης», ανέφερε. «Το ελέγξαμε από νομικής πλευράς (...) Ομως το όχι στο σχέδιο διάσωσης δεν σημαίνει και όχι στην παροχή βοήθειας.»
Αν και ορισμένες χώρες-μέλη ζητούν επίμονα το θέμα της Ελλάδας να αντιμετωπιστεί εντός της Ευρωζώνης, ο κ. Μπαρόζο τόνισε ότι δεν θα ήταν αντίθετος σε μια παρέμβαση εκ μέρους του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ).
Σύμφωνα με τον κ. Μπαρόζο, οι χώρες της Ευρωζώνης θα μπορούσαν να στηρίξουν την Ελλάδα μέσω διμερών δανείων με αυστηρούς όρους. Η βοήθεια αυτή δεν χρειάζεται να ενεργοποιηθεί άμεσα, αν η χώρα καταφέρει να καθησυχάσει τους επενδυτές, πρόσθεσε.
Γ. Παπακωνσταντίνου: Η Ελλάδα επιθυμεί ευρωπαϊκή λύση
Η ελληνική κυβέρνηση επιθυμεί μια ευρωπαϊκή λύση στα δημοσιονομικά της προβλήματα στη σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις 25 και 26 Μαρτίου, υπογράμμισε ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου.
«Η Ελλάδα σίγουρα θέλει ευρωπαϊκή λύση», δήλωσε ο κ. Παπακωνσταντίνου, μιλώντας σήμερα το πρωί σε οικονομικό συνέδριο που διοργανώνει η International Herald Tribune στην Αθήνα. «Η Ελλάδα δεν προσέρχεται στη σύνοδο ως επαίτης», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Στην αντεπίθεση το Βερολίνο
Στην αντεπίθεση πέρασε το Βερολίνο με τον Γερμανό υπουργό Εξωτερικών Γκίντο Βέστερβέλε να απαντά στις κατηγορίες του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Θεόδωρου Πάγκαλου για την απροθυμία του Βερολίνου να βοηθήσει την Αθήνα, και στα περί κερδοσκοπίας των γερμανικών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων σε βάρος της Ελλάδας, σπεκουλάροντας τα ελληνικά ομόλογα http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1793376 .
Ο Γερμανός ΥΠΕΞ προσπάθησε να επικεντρώσει τη συζήτηση στο ελληνικό πρόβλημα, λέγοντας ότι η Αθήνα πρέπει να εφαρμόσει πιστά τα μέτρα μείωσης του ελλείμματος. «Εμείς οι Γερμανοί έχουμε τεράστιο συμφέρον από ένα ισχυρό ευρώ», επεσήμανε ο κ. Βέστερβέλε σε δηλώσεις του στον ραδιοφωνικό σταθμό Deutschlandfunk. «Το θέμα είναι εάν χρειάζονται τώρα χρήματα -και δεν χρειάζονται», πρόσθεσε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών και σημείωσε για μία ακόμη φορά ότι η Ελλάδα δεν έχει ζητήσει οικονομική βοήθεια. «Έχω την εντύπωση», συνέχισε, «ότι και η ίδια η ελληνική πλευρά γνωρίζει ότι τώρα πρέπει να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις».
«Για εμάς, ως Ευρωπαίους, είναι απολύτως ξεκάθαρο ότι όχι μόνο θέλουμε την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, αλλά και τη στηρίζουμε», ισχυρίστηκε, εκφράζοντας παράλληλα την άποψη ότι ενδεχόμενη παροχή βοήθειας απλά θα αποδυνάμωνε την αποφασιστικότητα της Ελλάδας για υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων.
Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters