Τεράστια μεταρρύθμιση χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός το φορολογικό νομοσχέδιο, τονίζοντας παράλληλα πως είναι φυσιολογικό σε ένα τέτοιο εγχείρημα να υπάρχουν διλήμματα, τεχνικά προβλήματα και δυσκολίες.
Τεράστια μεταρρύθμιση χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός το φορολογικό νομοσχέδιο, τονίζοντας παράληλλα πως «είναι φυσιολογικό σε ένα τέτοιο εγχείρημα να υπάρχουν διλήμματα, τεχνικά προβλήματα, δυσκολίες που χρειάζεται κανείς να κοιτάξει και δύο και τρεις φορές και να κάνει πολλαπλές διαβουλεύσεις σε όλα τα επίπεδα» (με τους κοινωνικούς εταίρους, την Κοινοβουλευτική Ομάδα και τους απλούς πολίτες).
«Συζητάμε σήμερα για 3η φορά σε τυπικό ή άτυπο Υπουργικό Συμβούλιο τις μεγάλες αλλαγές που κάνουμε στο φορολογικό σύστημα προκειμένου να λάβουμε οριστικές αποφάσεις και το φορολογικό νομοσχέδιο να κατατεθεί αύριο στη Βουλή. Ο λόγος που το συζητάμε τόσο εκτεταμένα είναι ότι πρόκειται για μια τεράστια μεταρρύθμιση με πάρα πολλές πτυχές. Είναι η τυπική περίπτωση της δέσμευσής μας ότι δεν θα κάνουμε μερεμέτια, αλλάζουμε το φορολογικό σύστημα εκ βάθρων, αλλάζουμε την ίδια τη φιλοσοφία του», σημείωσε μεταξύ άλλων ο κ. Παπανδρέου κατά την ομιλία του στο υπουργικό συμβούλιο.
Το νομοσχέδιο αυτό δεν είναι το τέλος της διαδρομής, επεσήμανε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός δίνοντας ιδιαίτερη σημασία στην εφαρμογή «αυτής της επαναστατικής αλλαγής». «Εκεί», τόνισε, «θα κριθούμε στην πράξη» και πρόσθεσε:
«Δεν είναι το τέλος, γιατί δεν έχουμε την αυταπάτη πως λύσαμε όλα τα προβλήματα του φορολογικού συστήματος με τη μία. Θα χρειαστούν διορθώσεις στην πορεία. Όλο και κάτι θα μας έχει ξεφύγει. Όλο και κάποιο "παραθυράκι" θα υπάρχει ακόμη ή θα δημιουργηθεί που θα πρέπει στην πορεία να κλείσουμε».
«Εδώ είμαστε», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, «για να αξιολογούμε διαρκώς τις πολιτικές μας και να λαμβάνουμε διορθωτικά μέτρα».
Όπως είπε, η αλλαγή του φορολογικού συστήματος είναι μια από τις μεγάλες τομές του Προγράμματός του ΠΑΣΟΚ, αλλά και του Προγράμματος Σταθερότητας, Ανάπτυξης και Ανασυγκρότησης (ΠΣΑΑ), η συνολική πορεία του οποίου θα εξεταστεί σε επόμενη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου.
«Είναι αυτονόητο», παρατήρησε, «πως όλοι μας θα καταβάλουμε κάθε προσπάθεια για την απαρέγκλιτη τήρηση του ΠΣΑΑ. Γιατί μόνο οι μεγάλες διαρθρωτικές αλλαγές που αλλάζουν τα πράγματα σε βάθος και κτυπούν τη ρίζα των προβλημάτων θα προφυλάξουν τη χώρα μας από το να ξαναβρεθεί στο μέλλον σε θέση αδυναμίας. Μόνο αυτές οι αλλαγές εγγυώνται πως στο μέλλον δεν θα χρειαστεί, όπως φέτος, να λάβουμε ξανά έκτακτα μέτρα επί δικαίων και αδίκων».
«Αυτό είναι το χρέος μας απέναντι στη χώρα και τους Έλληνες. Γνωρίζουμε το καθήκον μας και όπως πάντα θα ανταποκριθούμε στις ευθύνες των καιρών. Και θα οδηγήσουμε τη χώρα και τους Έλληνες με ασφάλεια στο μέλλον», διαβεβαίωσε κλείνοντας την ομιλία του ο πρωθυπουργός.
NΔ: Aδικο, φοροεισπρακτικό, αναποτελεσματικό
Aδικο, φοροεισπρακτικό και αναποτελεσματικό χαρακτήρισε το νομοσχέδιο ο εκπρόσωπος της ΝΔ Πάνος Παναγιωτόπουλος. Πρόκειται, είπε, για ένα φορολογικό νομοσχέδιο που συμπυκνώνει τη φορολογική πολιτική του κ. Παπανδρέου, το οποίο αν εφαρμοστεί στην πράξη, θα στεγνώσει την αγορά και από το παραμικρό ευρώ, θα επιτείνει τα προβλήματα που παρουσιάζονται λόγω της ύφεσης και θα οδηγήσει στην τροφοδότηση ενός φαύλου κύκλου που δεν μας βγάζει πουθενά.
Ο εκπρόσωπος της ΝΔ κατήγγειλε την κυβέρνηση ότι με το φορολογικό νομοσχέδιο ακολουθεί μία ανεξέλεγκτη φοροεπιδρομή κατά της μικρομεσαίας ιδιοκτησίας που αποτελεί καταφύγιο ζωής για εκατομμύρια μικρομεσαία νοικοκυριά σε ολόκληρη την χώρα.
Εξάλλου, ο κ. Παναγιωτόπουλος παρατήρησε πως αν συνεχιστεί η υστέρηση των εσόδων που παρατηρείται τόσο τους τελευταίους μήνες του 2009, όσο και τους πρώτους μήνες του 2010, η κατάσταση θα ξεφύγει τελείως από τα χέρια των αρμοδίων υπουργείων.
Γ.Καρατζαφέρης: «Η κυβέρνηση δεν αρμενίζει σωστά»
«Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ έχει μπει σε κάποιες "ράγες" σκέψης οι οποίες δεν οδηγούν στη σωστή κατεύθυνση», εκτίμησε ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. Γ. Καρατζαφέρης.
«Εμείς», πρόσθεσε, «έχουμε κάνει προτάσεις που κινούνται σε ένα διαφορετικό πλαίσιο για μια δίκαιη φορολόγηση, η οποία όμως δεν θα κοστίζει στην αγορά». «Η αγορά "στεγνώνει", "στεγνώνουν" οι τράπεζες και η επικινδυνότητα αντί να μειώνεται αυξάνει. Φοβάμαι ότι η κυβέρνηση δεν αρμενίζει σωστά. Είμαστε όμως δίπλα για να δώσουμε προτάσεις που θα βελτιώσουν την κατάσταση», συμπλήρωσε ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ.
Σε δηλώσεις του μετά και τη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο και εκπροσώπους του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου, ο κ. Καρατζαφέρης χαρακτήρισε τις προτάσεις του ΒΕΑ εξαιρετικά ενδιαφέρουσες και άμεσα εφαρμόσιμες που θα μπορούσαν να προσφέρουν στο κράτος περισσότερα από τα μέτρα που πήρε η κυβέρνηση πριν από μερικές ημέρες. «¶ρα λοιπόν υπάρχει τρόπος εξοικονόμησης κεφαλαίων χωρίς να καταφεύγουμε σε άγρια φοροεπιδρομή» πρόσθεσε.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΒΕΑ Παύλος Ραβανής δήλωσε: «Σήμερα ήρθαμε να ενημερώσουμε τον Πρόεδρο του ΛΑ.Ο.Σ για την έρευνα που έκανε το ΒΕΑ για την κατάσταση στην οποία βρίσκονται σήμερα οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τον τρόπο με τον οποίο πιστεύουμε εμείς ότι θα μπορέσουμε να ξεφύγουμε από τη κρίση που βρίσκεται σήμερα η χώρα μας».
Aλέξης Τσίπρας: Στο δικό της κόσμο η κυβέρνηση
«Τις τελευταίες ημέρες ο ελληνικός λαός αντιλαμβάνεται το μέγεθος της αδικίας. Εάν η κυβέρνηση νομίζει ότι έχει τη συναίνεση της κοινωνίας στην εισοδηματική της πολιτική αλλά και στο φορολογικό νομοσχέδιο είναι προφανώς στο δικό της κόσμο», παρατήρησε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, σημειώνοντας πως «συναίνεση έχει η κυβέρνηση μόνο από τα κόμματα που βρίσκονται στα δεξιά της και δυστυχώς φαίνεται να το απολαμβάνει».
«Το φορολογικό νομοσχέδιο είναι άδικο. Δεν ζητάει από τους έχοντες να συμβάλλουν και επιτείνει τις αδικίες της εισοδηματικής πολιτικής. Ο τίτλος του πρέπει να είναι "κατάργηση αφορολόγητου μέσω αποδείξεων, και ο έχων δύο χιτώνες να πάρει και τρίτο"», υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε:
«Εμείς λέμε ότι λεφτά υπάρχουν, αλλά όταν ο πρωθυπουργός συναντά αυτούς που τα έχουν δεν τους μιλά για θυσίες. Τους μιλά για ευκαιρίες. Είναι ντροπή.
Η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι δεν υπάρχει εναλλακτική λύση. Εναλλακτική λύση υπάρχει. Είμαστε σίγουροι ότι οι πολίτες αυτής της χώρας θα διεκδικήσουν το αυτονόητο δικαίωμα στην αξιοπρέπεια. Οι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι και ιδιαίτερα οι νέοι άνθρωποι, όλοι αυτοί που δεν έχουν την παραμικρή ευθύνη για την σημερινή κατάσταση, θα υπερασπιστούν τις κοινωνικές κατακτήσεις και θα απαιτήσουν κοινωνική δικαιοσύνη».
Καταλήγοντας ο κ. Τσίπρας εκτίμησε πως «οι πολίτες οικοδομούν ένα κοινωνικό και πολιτικό συνασπισμό απέναντι στο τρικομματικό συνασπισμό ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΛΑΟΣ, ο οποίος θα ανατρέψει τα μέτρα και θα ανοίξει μια καινούργια ελπιδοφόρα προοπτική».