Δέκα άξονες αναπτυξιακής και εξαγωγικής πολιτικής ανακοίνωσε σήμερα η υπουργός Οικονομίας κατά την ομιλία της στο στο 15ο Εθνικό Συμβούλιο Εξαγωγών. «Δεν υπάρχουν περιθώρια εφησυχασμού» παρά τα θετικά στοιχεία από τις εξαγωγές.
Δέκα άξονες αναπτυξιακής και εξαγωγικής πολιτικής ανακοίνωσε σήμερα η υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Λούκα Τ. Κατσέλη, κατά την ομιλία της στο στο 15ο Εθνικό Συμβούλιο Εξαγωγών που πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή του υφυπουργού Εξωτερικών Σπύρου Κουβέλη, των γενικών γραμματέων του ΥΠΟΙΑΝ και όλων των φορέων εξαγωγικής πολιτικής της χώρας.
«Τα "δίδυμα ελλείμματα", δηλαδή το δημοσιονομικό έλλειμμα και το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, τροφοδοτούν "δίδυμα χρέη", δηλαδή το δημόσιο και το εξωτερικό χρέος», σημείωσε στην αρχή της ομιλίας της η υπουργός και πρόσθεσε: «Το 2009 ήταν μια δύσκολη χρονιά και για το εξωτερικό εμπόριο. Ισχυρά ήταν τα πλήγματα που προκάλεσε η οικονομική κρίση σε βασικούς κλάδους της ελληνικής οικονομίας. Η αισθητή μείωση της αξίας των εξαγωγών κατά 17% το 2009 σε σχέση με το 2008 φανερώνει το βαθμό αδυναμίας της ελληνικής οικονομίας να ανταποκριθεί στις νέες συνθήκες που διαμορφώνονται στις διεθνείς αγορές».
«Αν και το 2010 εκτιμάται ότι ο εξωτερικός τομέας στη χώρα μας θα έχει μια κατά 1,3% θετική συμβολή στο ρυθμό μεγέθυνσης του ΑΕΠ, και ότι οι εξαγωγές θα αυξηθούν κατά 2,5% ενώ οι εισαγωγές θα μειωθούν κατά 3%, δεν υπάρχουν περιθώρια εφησυχασμού», υπογράμμισε η κ. Κατσέλη, σημειώνοντας πως ήδη το 2010 οι εκτιμήσεις για το ρυθμό ανάπτυξης έχουν επικαιροποιηθεί στο ΠΣΑ προς το χειρότερο, και εκτιμάται ότι θα κινηθεί μέχρι και -1,7%.
Στη συνέχεια η κ. Κατσέλη αναφέρθηκε στη επιτάχυνση των ρυθμών υλοποίησης του ΕΣΠΑ: «Επιταχύναμε την υλοποίηση του ΕΣΠΑ, βασικού αναπτυξιακού εργαλείου συνολικού ύψους 26 δισεκ. ευρώ για όλη την προγραμματική περίοδο 2007-13», είπε και ενδεικτικά ανέφερε ότι από 3,2% που ήταν η απορρόφησή του τον Οκτώβριο 2009, και ενώ είχαν περάσει τρία ολόκληρα χρόνια από την έναρξή του, σήμερα η απορρόφηση να κινείται περίπου στο 6%.
Παράλληλα ψηφίζεται αύριο στη Βουλή ο νόμος για την απλοποίηση του ΕΣΠΑ, όπου μέσα από 10 ρυθμίσεις, εκτός από την επιτάχυνση της υλοποίησης, εκχωρούνται άμεσα οι πόρους στην Περιφέρεια ώστε να διοχετευθούν σε δράσεις υψηλού αναπτυξιακού αποτελέσματος.
«Στόχος μας είναι το ΕΣΠΑ να γίνει καταλύτης για ιδιωτικές παραγωγικές επενδύσεις. Να τροφοδοτήσει την ανάπτυξη συνεργιών μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα ώστε οι πόροι αυτοί να "πιάσουν τόπο"», τόνισε η κ,. Κατσέλη και γνωστοποίησ πως τις προσεχείς μέρες θα ανακοινώσει μια σειρά από νέες πρωτοβουλίες ενίσχυσης των επιχειρήσεων μέσα από συχρηματοδοτούμενα προγράμματα του ΕΣΠΑ.
Σύντομα, ανέφερε η υπουργός, θα ανακοινωθούν τέσσερα νέα προγράμματα για τη στήριξη μέσω του ΕΣΠΑ των ΜμΕ και όσων πλήττονται από την κρίση, ενώ υπενθυμισε ότι επιδιώκεται η ταχύτατη χρηματοδότηση δημόσιων προγραμμάτων μέσω ΕΣΠΑ, με σταθερό στόχο η απορροφητικότητά του να είναι στο τέλος του χρόνου στο 15%.
Ήδη, σημείωσε η κ. Κατσέλη έχουν χρηματοδοτηθεί δράσεις ύψους 3 δισ ευρώ και μέχρι το τέλος του έτους θα έχουν διατεθεί 9,8 δισ ευρώ (7 δισ. ευρώ από συγχρηματοδότηση μέσω ΕΣΠΑ και 3 δισ. ευρώ από εθνικούς πόρους) μέσω του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων. Στόχος είναι να χρηματοδοτούνται μέσω του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων σχέδια ύψους 800.000 - 900.000 ευρώ κάθε μήνα.
Εν τω μεταξύ το πρόγραμμα για την ρευστότητα στην αγορά λήγει στις 15 Απριλίου. Όπως είπε η κ. Κατσέλη, το πρόγραμμα πρόσφερε μια «ανάσα» στην αγορά, αλλά «η πιστωτική ασφυξία συνεχίζεται και θα συνεχιστεί και είναι ένα πεδίο πολιτικής που πρέπει να αντιμετωπίσουμε όλοι από κοινού». Σε αυτό το πλαίσιο, υπογράμμισε, πριν από το Πάσχα θα αρχίσουν να τρέχουν τα δυο προγράμματα του ΤΕΜΠΜΕ για την εξόφληση φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων και για την εξόφληση οφειλών προς τους προμηθευτές για πρώτες ύλες. Παράλληλα ετοιμάζονται άλλα 3-4 προγράμματα με στοχευμένες δράσεις με εγγύηση του ΤΕΜΠΜΕ.
Για την απλοποίηση των διαδικασιών, τις επόμενες εβδομάδες θα προωθηθεί στη Βουλή η πρώτη φάση της νομοθεσίας για την ταχύτερη ίδρυση επιχειρήσεων από 39 μέρες και 15 βήματα που απαιτούνται σήμερα, σε συνεργασία με το ΓΕΜΗ τα ασφαλιστικά ταμεία και το ΤΑΧΙS, ώστε να απλουστευτεί η διαδικασία και να λαμβάνουν άδεια οι επενδυτές ενημερότητα σε μια μόλις ημέρα. Το Μάιο θα προωθηθεί η δεύτερη φάση της νομοθετικής διαδικασίας για την αδειοδότηση όπου θα προβλέπεται διαδικασία προέγκρισης επενδύσεων και συγκεκριμένο διάστημα για τη δυνατότητα υποβολής ενστάσεων, ώστε να μην έχει κανένας το δικαίωμα να προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας.
Το Μάιο θα ψηφιστεί στη Βουλή ο νέος αναπτυξιακός νόμος για επενδύσεις από το 2011, με την υπουργό Οικονομίας να ζητά τη συνεργασία των φορέων για να αλλάξει η δομή των κινήτρων με στόχο την στήριξη της παραγωγικής αναδιάρθρωσης με κίνητρα για προϊόντα με προστιθέμενη αξία. «Όχι κίνητρα για εισαγωγές όπως κλιματιστικά και ακριβά αυτοκίνητα, αλλά για κίνητρα για εξοπλισμό ΑΠΕ, παραγωγή καινοτόμων προϊόντων, διασύνδεση της αγροτικής παραγωγής με τη διατροφική αξία και για εξαγωγικές προσπάθειες».
Κατά την ομιλία της η κ. Κατσέλη ναφέρθηκε για μια φορά ακόμη στην αξιοποίηση όλων των χρηματοδοτικών εργαλείων (Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, Αναπτυξιακό Ταμείο για το οποίο είπε εκ νέου ότι υπάρχει ενδιαφέρον για τη συμμετοχή τους και από άλλες χώρες εκτός από το ¶μπου Ντάμπι), σημειώνοντας παράλληλα πως από κοινού με το υπουργείο Εξωτερικών έχει αποφασιστεί η συγκρότηση μόνιμης επιτροπής συνεργασίας (σε θεσμικό επίπεδο μέχρι μετά το Πάσχα θα έχουν καλυφθεί όλες οι κενές θέσεις). Στόχος είναι η συνεργασία μεταξύ όλων των φορέων όχι μόνο μεταξύ των υπουργείων (υπηρεσιών εσωτερικού και εξωτερικού) για την προσέλκυση επενδύσεων.
Σχεδιάζεται ακόμη μέσω αναπτυξιακού η παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών για την ανίχνευση εξαγωγικών δυνατοτήτων και αγορών από μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ενώ θα πάψουν να είναι ασύνδετα τα προγράμματα στήριξης των εξαγωγικών προσπαθειών που υπάρχουν σήμερα. Για την εξάλειψη των αντικινήτρων και των εμποδίων θα ασχοληθεί ειδική επιτροπή ώστε να αξιοποιήσει τις καταγγελίες που υπάρχουν σήμερα σε εδικό διαδικτυακό τόπο του υπουργείου ενώ αυτός ο διαδικτυακός τόπος θα εξελιχθεί περισσότερο ώστε να διευρυνθεί περαιτέρω ενώ επιδιώκεται η μηχανοργάνωση του Γενικού Μητρώου Εξαγωγέων να ενσωματωθεί με τους κόμβους των επιμελητηρίων της χώρας. Το Χρηματιστήριο Ανατολικής Μεσογείου είναι ένας ακόμη στόχος που δεν εγκαταλείπεται, ωστόσο όπως υπογράμμισε η υπουργός, «το θέμα δεν είναι να εξαγγέλλουμε δράσεις αλλά να είμαστε αποτελεσματικοί στη λειτουργία της αγοράς».
Από την πλευρά του ο υφυπουργός Εξωτερικών Σπ. Κουβέλης σημείωσε ότι βασικό στοιχείο του νέου προγράμματος δράσης του υπουργείου είναι η γεωγραφική και θεματική στόχευση, ενώ σκοπός είναι επίσης οι επιχειρηματικές αποστολές να μην ξεπερνούν τα 20-30 άτομα, έτσι ώστε «οι επιχειρηματίες να επιστρέφουν με συμφωνίες από το να γίνονται αποστολές 150 ατόμων».
Ο υφυπουργός Εξωτερικών τόνισε ακόμη τη σημασία της αξιοποίησης των όποιων δυνατοτήτων υπάρχουν για επενδύσεις και συνεργασίες στις επισκέψεις της πολιτικής ηγεσίας των υπουργείων σε άλλες χώρες, «όπως έγινε με τη Ρωσία όπου διεκδικούμε ρόλο για τις μελετητικές εταιρείες και τις κατασκευαστικές για τους Ολυμπιακούς του Σότσι».
Επιδίωξη του υπουργείου είναι επίσης, η αναβάθμιση του ιστότοπου ‘agora’, αλλά και η διαμόρφωση στρατηγικού σχεδίου όπως κάνουν και οι ιδιωτικές εταιρίες δηλαδή με συγκεκριμένη στόχευση.
Η πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων Χριστίνα Σακελλαρίδη ανέφερε μεταξύ άλλων ότι αμερικάνικες εταιρείες έχουν προσεγγίσει το σύνδεσμο ζητώντας να υπάρξει συνεργασία στον τομέα τόνωσης της ψυχολογίας των επιχειρηματιών.
Όπως έκανε γνωστό, τον Ιανουάριο υπήρξε μια πολύ ανεπαίσθητη αλλά ελπιδοφόρα αύξηση 0,9% των εξαγωγών, ώστοσο σημείωσε ότι υπάρχει και ολόκληρη λίστα αντικινήτρων την οποία θα αποστείλει στο υπουργείο.
Όσον αφορά την επιστροφή του ΦΠΑ ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών κ. Γεωργακόπουλος, απαντώντας στην τοποθέτηση της κ. Σακελλαρίδη ότι πρέπει να ξεπαγώσει, υποστήριξε πως δεν υπάρχει πάγωμα, αλλά απλά γίνονται έλεγχοι διότι υπήρχε στην αρχή αθρόα επιστροφή χωρίς έλεγχο.
Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος κ. Β. Θωμαϊδης αναφέρθηκε στην ανάγκη συνεργασίας όχι μόνο του υπουργείου Εξωτερικών με το Οικονομίας αλλά και του Αγροτικής Ανάπτυξης του Μεταφορών και Υποδομών και του Παιδείας και εξέφρασε την ικανοποίησή του διότι το πρόγραμμα του ΟΠΕ για το 2010 φέτος δεν είναι μόνο μια λίστα με επιχειρηματικές αποστολές αλλά έχει στρατηγικό σχεδιασμό και στόχευση.
Τόνισε εξάλλου ότι η αύξηση που εμφανίζεται στις εξαγωγές, έστω και μικρή, οφείλεται στα μεταλλεύματα που σημαίνει κατά την άποψή του ότι «η μηχανή των ξένων άρχισε να δουλεύει» και σε αυτή τη συγκυρία πρέπει τα προϊόντα προστιθέμενης αξίας να μην υστερήσουν αλλά να πάρουν τη θέση που πρέπει στις αγορές που αρχίζουν να ανακάμπτουν.