Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 24 Μαρτίου 2010 09:26

Ολι Ρεν: Επείγει η λήψη απόφασης για την Ελλάδα

Εντός της εβδομάδας θα πρέπει να αποφασίσει η EE με ποιο τρόπο θα βοηθήσει την Ελλάδα, τόνισε ο Ευρωπαίος επίτροπος για τις οικονομικές και νομισματικές υποθέσεις Όλι Ρεν, προειδοποιώντας ότι διαφορετικά υπάρχει ο κίνδυνος να προκληθεί «σοβαρή αναταραχή» για το ευρώ. Δεν «βλέπει» πρόβλημα με εμπλοκή του ΔΝΤ.

Εντός της εβδομάδας θα πρέπει να αποφασίσει η Ευρωπαϊκή Ένωση με ποιο τρόπο θα βοηθήσει την Ελλάδα, τόνισε ο Ευρωπαίος επίτροπος για τις οικονομικές και νομισματικές υποθέσεις Όλι Ρεν, προειδοποιώντας ότι διαφορετικά υπάρχει ο κίνδυνος να προκληθεί «σοβαρή αναταραχή» για το ευρώ.

«Υπάρχει ήδη η τεχνική ετοιμότητα. Τώρα χρειαζόμαστε την πολιτική απόφαση. Αυτό είναι σημαντικό και για την Ελλάδα ώστε να ξέρει τι να περιμένει», δήλωσε ο Όλι Ρεν στην φινλανδική εφημερίδα Helsingin Sanomat.

«Είμαστε σε σταυροδρόμι. Η Ελλάδα μπορεί να προκαλέσει σοβαρή αναταραχή (στο ευρώ) ή μπορούμε να μάθουμε από αυτή την κρίση.»

Ο Ευρωπαίος επίτροπος πρόσθεσε ότι υπάρχουν ακόμα μια σειρά από εναλλακτικές στο τραπέζι αναφορικά με την παροχή βοήθειας προς την Ελλάδα, ενώ εκτίμησε ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα με το ενδεχόμενο βοήθειας από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ).

«Η ΕΕ είναι κοντά στο ΔΝΤ. Είμαστε εταίροι», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Εν μέσω συνεχιζόμενης αβεβαιότητας για τον τρόπο στήριξης της Ελλάδας, το ευρώ υποχώρησε σήμερα σε χαμηλό 10μήνου έναντι του αμερικανικού δολαρίου, ενώ σημείωσε μεγάλη πτώση και έναντι του ελβετικού φράγκου.

Die Welt: Η Μέρκελ επιθυμεί συμφωνία για γενικό μηχανισμό βοήθειας

Όπως αναφέρει η εφημερίδα Die Welt, επικαλούμενη πηγές της ΕΕ με γνώση του θέματος, η γερμανίδα καγκελάριος Ανγκέλα Μέρκελ επιθυμεί να υπάρξει την Πέμπτη συμφωνία σε δήλωση του Eurogroup σχετικά με έναν γενικό μηχανισμό βοήθειας προς τις χώρες της Ευρωζώνης που αντιμετωπίζουν προβλήματα.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, η δήλωση δεν θα αναφέρεται συγκεκριμένα στην Ελλάδα ούτε σε συγκεκριμένους όρους ως αντάλλαγμα για την παροχή οικονομικής βοήθειας.

«Η καγκελάριος δεν έχει αναλάβει καμία δέσμευση να συμφωνήσει σε τέτοιου είδους δήλωση του Eurogroup την Πέμπτη», τόνισε πάντως εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης.

Σε ξεχωριστή συνέντευξή του στην Frankfurter Allgemeine Zeitung, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε επανέλαβε ότι προτιμά η Ευρωζώνη να επιλύσει μόνη της τα προβλήματά της αντί να στηριχθεί στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ).

«Μπορεί και θα έπρεπε να αποτελεί μόνο εξαίρεση μια νομισματική ένωση να επιλύει τα προβλήματα ενός εκ των μελών της μέσω του ΔΝΤ.»

Πηγή: Reuters