Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 24 Μαρτίου 2010 14:21

Ρεν: Λύση για την Ελλάδα με ηγετικό ρόλο της Ευρώπης

Κλιμακώνει η Κομισιόν τις πιέσεις της προς τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης ώστε να επιτευχθεί συμφωνία για την Ελλάδα στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής (25 και 26 Μαρτίου) στις Βρυξέλλες. Δεν αναμένει απόφαση για τη χώρα μας γερμανική κυβερνητική πηγή, την οποία επικαλείται το Reuters. Διαβουλεύσεις για σύγκληση του Eurogroup. Επιμένει η κυβέρνηση για ευρωπαϊκή λύση.

Κλιμακώνει η Κομισιόν τις πιέσεις της προς τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης ώστε να επιτευχθεί συμφωνία για την Ελλάδα στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής (25 και 26 Μαρτίου) στις Βρυξέλλες. Σε ανάλογες εκκλήσεις προέβησαν σήμερα τόσο ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μπαρόζο όσο και ο Επίτροπος για τις οικονομικές και νομισματικές υποθέσεις Όλι Ρεν, ο οποίος, αν και μίλησε για ηγετικό ρόλο της Ευρώπης στο μηχανισμό για την Ελλάδα, δεν απέκλεισε εμπλοκή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Γερμανική κυβερνητική πηγή την οποία επικαλείται το πρακτορείο Reuters πάντως ανέφερε πως το πρόβλημα με το ελληνικό χρέος δεν είναι στην ατζέντα της συνόδου κορυφής, ενώ σημείωσε πως δεν αναμένει κάποια απόφαση για βοήθεια στην Αθήνα.

Ωστόσο, ο Γάλλος Πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί και ο πρόεδρος της ΕΕ Χέρμαν βαν Ρόμπεϊ δήλωσαν αποφασισμένοι για επίτευξη συμφωνίας για την Ελλάδα.

Πιο αναλυτικά, ο κ. Ρεν απεύθυνε έκκληση για τη λήψη ευρωπαϊκής πολιτικής απόφασης για τη χώρα μας, χαρακτηρίζοντας μάλιστα, χαρακτήρισε την υπάρχουσα κατάσταση «σοβαρή».

Αφού επισήμανε ότι τα κράτη – μέλη της Ευρωζώνης συνεργάζονται προκειμένου να βρεθεί μια λύση στο θέμα της Ελλάδας, τάχθηκε υπέρ της ιδέας, ο μηχανισμός στήριξης της χώρας μας να καθοδηγείται με σαφή τρόπο από την Ευρώπη, χωρίς, ωστόσο, να αποκλείει το ενδεχόμενο εμπλοκής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση σημείωσε: «Η άποψη της Κομισιόν είναι ότι προτιμούμε έναν μηχανισμό στο πλαίσιο της Ευρωζώνης για ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα και χρειάζεται να υπάρξει ευρωπαϊκή καθοδήγηση και όροι για την εφαρμογή πολιτικών με απόφαση των κρατών μελών της Ευρωζώνης».

«Προσκαλώ τα κράτη μέλη της Eυρωζώνης να επιδιώξουν στο μέγιστο μια τέτοια συμφωνία αυτή την εβδομάδα, για να δείξουν ότι η Ευρωζώνη μπορεί να διαχειριστεί μια τόσο σοβαρή κατάσταση».

Το μεσημέρι και ο κ. Μπαρόζο μιλώντας στο Ευρωκοινοβούλιο ζήτησε από τις χώρες της ευρωζώνης να δημιουργήσουν ένα δίχτυ ασφαλείας για την Ελλάδα, σε περίπτωση που αυτή χρειαστεί οικονομική βοήθεια.

Σημείωσε ακόμη πως αν και το θέμα της Ελλάδα δεν περιλαμβάνεται στην επίσημη ατζέντα της συνάντηση των Ευρωπαίων ηγετών, δεν θα μπορούσε να φανταστεί να μην συζητηθεί. «Τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή να δημιουργηθεί, εντός της ευρωζώνης, ένα εργαλείο για συντονισμένη δράση, που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να προσφέρει βοήθεια στην Ελλάδα σε περίπτωση ανάγκης» συνέχισε.

Προσπαθώντας προφανώς να εξευμενίσει τη Γερμανία, τόνισε πως «το πλαίσιο για συντονισμένη δράση θα πρέπει να εκληφθεί ως δίκτυ ασφαλείας που να χρησιμοποιηθεί μόνο σε περίπτωση που όλα τα άλλα μέσα για την αποτροπή κρίσης έχουν εξαντληθεί, και πρωτίστως εφόσον έχουν εξαντληθεί τα περιθώρια για πολιτική δράση σε εθνικό επίπεδο».

Πάντως, το μεσημέρι Γερμανός κυβερνητικός αξιωματούχος, τον οποίο επικαλείται το πρακτορείο Reuters, χωρίς να τον κατονομάζει, ανέφερε πως το πρόβλημα με το ελληνικό χρέος δεν είναι στην ατζέντα της συνόδου κορυφής, ενώ σημείωσε πως δεν αναμένει κάποια απόφαση για βοήθεια στην Αθήνα.

Επισήμανε ακόμη πως αυξάνεται στους κόλπους της ΕΕ η στήριξη σε «σημαντική», όπως ανέφερε, εμπλοκή του ΔΝΤ σε τυχόν βοήθεια προς την Ελλάδα. Συμπλήρωσε μάλιστα πως Βερολίνο και Παρίσι έχουν αρχίσει να συγκλίνουν σε αυτό το θέμα.

Αποφασισμένοι για συμφωνία Σαρκοζί - Ρόμπεϊ

Ωστόσο, τόσο ο Γάλλος πρόεδρος όσο και ο πρόεδρος της ΕΕ βαν Ρόμπεϊ δήλωσαν αποφασισμένοι να επιτύχουν μια συμφωνία για τη βοήθεια προς την Ελλάδα στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, όπως ανακοίνωσε το γαλλικό προεδρικό μέγαρο των Ηλυσίων μετά το γεύμα των δυο ανδρών.

Οι δύο ηγέτες «προέβησαν σε μια ευρεία επισκόπηση των θεμάτων που θα συζητηθούν και διαπίστωσαν πλήρη ταυτότητα απόψεων καθώς και την κοινή τους αποφασιστικότητα να καταλήξουν σε συμφωνία» προσθέτει χωρίς άλλες λεπτομέρειες σε ανακοίνωση της η Προεδρία της Δημοκρατίας.

Διαβουλεύσεις για σύγκληση του Eurogroup

Tην ίδια ώρα, στη βελγική πρωτεύουσα είναι σε εξέλιξη διαβουλεύσεις, υπό τον πρόεδρο της ΕΕ βαν Ρόμπεϊ, για το ενδεχόμενο σύγκλησης του Eurogroup (των ηγετών της Ευρωζώνης) αύριο Πέμπτη, πριν τη Σύνοδο των «27». Το σχετικό αίτημα διατύπωσαν χθες Γαλλία και Ισπανία, με τον αρμόδιο Επίτροπο Ρεν σήμερα να συμφωνεί.

Όμως, Γερμανός αξιωματούχος δήλωσε ότι δεν υπάρχει ακόμα απόφαση για σύγκληση του Eurogroup προκειμένου να αποφασιστεί η δημιουργία μηχανισμού στήριξης της Ελλάδας, ενώ και ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μπαλκενέντε εμφανίστηκε αρνητικός, χαρακτηρίζοντας μια τέτοια συνάντηση πολύ ριψοκίνδυνη. Επιπλέον, επανέλαβε ότι η Ολλανδία είναι υπέρ της λύσης του ΔΝΤ για τη στήριξη της Ελλάδας.

«Είναι ώρα να μιλήσει η Ευρώπη για το μέλλον του ευρώ»

Είναι ώρα να μιλήσει η Ευρώπη για το μέλλον της ευρωζώνης, εκτίμησε από την πλευρά του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Πεταλωτής, απευθύνοντας εκ νέου έκκληση για μία ευρωπαϊκή λύση στο ελληνικό ζήτημα.

«Ζητούμε» πολιτική στήριξη», επανέλαβε ο κ. Πεταλωτής και πρόσθεσε: «Επιμένουμε ότι η λύση θα πρέπει να βρεθεί εντός ενός ευρωπαϊκού πλαισίου, γιατί πιστεύουμε ότι η Ευρώπη μπορεί και πρέπει να δείξει τις προθέσεις της» επαναλαμβάνοντας πως η χώρα μας δεν ζητά οικονομική βοήθεια από κανέναν.

Συμπλήρωσε ότι ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος μεταβαίνει απόψε στις Βρυξέλλες, με τις αλλεπάλληλες διεθνείς επαφές του αυτή την περίοδο, αλλάζει τους συσχετισμούς δυνάμεων και ανάγει το ζήτημα της δημιουργίας ενός ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης των κρατών-μελών σε κεντρικό πολιτικό ζήτημα της ΕΕ.

Κληθείς να σχολιάσει τα περί ανάμειξης του ΔΝΤ στη λύση για την Ελλάδα, ο κ. Πεταλωτής τόνισε ότι η στήριξη πρέπει να είναι ευρωπαϊκή και πως τα ευρωπαϊκά όργανα θα αποφασίσουν τους τρόπους που θα υπάρξουν για την εξεύρεση λύσης. Ερωτηθείς πώς μπορεί να αντιδράσει η ελληνική πλευρά εάν οι ευρωπαίοι εταίροι επιμείνουν σε ανάμειξη και του ΔΝΤ, ο εκπρόσωπος είπε ότι «δεν υπάρχει κανένας λόγος να αντιδράσουμε σε τίποτα ... Εμείς συζητάμε μέσα στην ΕΕ, κάνουμε τις προτάσεις μας, τις διαπραγματεύσεις μας και η ΕΕ θα αποφασίσει συλλογικά για τον τρόπο στήριξης της Ελλάδας».

Πρόταση των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών για τη στήριξη της Ελλάδας

Εντωμεταξύ, σχέδιο για τη δημιουργία ενός ταμείου το οποίο θα παράσχει δάνειο στην Ελλάδα, με τη στήριξη της Ευρωζώνης, σκοπεύουν να παρουσιάσουν αύριο οι Ευρωπαίοι σοσιαλιστές ηγέτες, συμπεριλαμβανομένου του Έλληνα πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου, σύμφωνα με πηγή προσκείμενη στο θέμα την οποία επικαλείται το Reuters.

Το σχέδιο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος αναμένεται να φωτίσει τον τρόπο με τον οποίο επιθυμεί η Αθήνα να λάβει στήριξη από τους Ευρωπαίους εταίρους της ενόψει της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ που θα ξεκινήσει την Πέμπτη.

Τη στήριξή τους σε αυτό εκτιμάται ότι θα δώσουν όλοι οι Σοσιαλιστές ηγέτες, μεταξύ των οποίων και ο Ισπανός πρωθυπουργός Χοσέ Λουί Θαπατέρο, η χώρα του οποίου ασκεί αυτό το εξάμηνο την προεδρία της ΕΕ.

Σύμφωνα με το Reuters, το σχέδιο αυτό προβλέπει τη δημιουργία ενός ταμείου το οποίο θα δανειστεί χρήματα και στη συνέχεια θα τα δανείσει στην Ελλάδα.

«Το ταμείο μπορεί να δανειστεί χρήματα από τις αγορές, αξιοποιώντας τις γνώσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε εκδόσεις ομολόγων. Με τα κεφάλαια που θα έχουν συγκεντρωθεί, το ταμείο θα μπορεί τότε να δανείσει χρήματα σε κράτη – μέλη που τα χρειάζονται», αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους αξιωματούχοι του κόμματος.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Reuters, AΠΕ-ΜΠΕ