Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 23 Οκτωβρίου 2002 09:50

Nissan Motor Co. : 24% αύξηση των κερδών το εξάμηνο

Αύξηση σε ποσοστό της τάξης του 24% σημείωσαν το πρώτο εξάμηνο τα καθαρά κέρδη της Nissan Motor Co., ως αποτέλεσμα της αύξησης της ζήτησης των νέων μοντέλων της στις ΗΠΑ και στην εγχώρια αγορά, αλλά και της μείωσης του κόστους λειτουργίας της, μετέδωσε το Bloomberg.

Η τρίτη σε μέγεθος αυτοκινητοβιομηχανία της Ιαπωνίας εμφάνισε το εξάμηνο που έληξε στις 30 Σεπτεμβρίου καθαρά κέρδη ύψους 286 δισ. γιεν (2,3 δισ. δολ.) από 230,3 δισ. γιεν την αντίστοιχη περυσινή χρονική περίοδο. Τα αποτελέσματα, ήταν υψηλότερα από τις προβλέψεις των οικονομικών αναλυτών, οι οποίοι εκτιμούσαν ότι τα κέρδη της Nissan θα ανήρχοντο σε 214 δισ. γιεν.

Ο Chief Executive Officer (CEO) της αυτοκινητοβιομηχανίας, Carlos Ghosn, προχώρησε στην πώληση των μεριδίων που κατείχε η Nissan σε άλλες εταιρείες (όχι αυτοκινητοβιομηχανίες), προκειμένου να αυξήσει τις δαπάνες για την έρευνα και την ανάπτυξη. Σύμφωνα με τη διοίκησή της, τη χρήση που λήγει στις 31 Μαρτίου του 2003 η Nissan θα εμφανίσει πάλι κέρδη ρεκόρ.

Σημειώνεται ότι περίπου το 80% των λειτουργικών της κερδών προέρχεται από τις πωλήσεις της στις ΗΠΑ, όπου η ζήτηση αυξάνεται κυρίως για το μοντέλο της «Altima» και για το σπορ G35, αναφέρουν οικονομικοί αναλυτές.

Το εξάμηνο, οι πωλήσεις της αυξήθηκαν σε ποσοστό της τάξης του 10% φθάνοντας στα 3,28 τρισ. γιεν από 2,98 τρισ. γιεν που ήταν έναν χρόνο πριν. Η εταιρεία, της οποίας το 44% κατέχει η Renault S.A. θα ανακοινώσει τα τελικά στοιχεία για τις πωλήσεις και τα κέρδη της στις 19 Νοεμβρίου.

Το μέρισμα που θα διανείμει για την τρέχουσα χρήση, σύμφωνα με τη διοίκησή της, είναι 14 γιεν ανά μετοχή.

Οι μετοχές της Nissan, της τέταρτης σε μέγεθος αυτοκινητοβιομηχανίας από πλευράς χρηματιστηριακής αξίας, στον κόσμο, αυξήθηκαν κατά 2,3% φθάνοντας κοντά στα 934 γιεν στο Χρηματιστήριο του Τόκυο. Συνολικά φέτος έχουν κερδίσει ποσοστό 34%.

Η ανακοίνωση για τα κέρδη της και τις πωλήσεις έγινε μετά το τέλος της συνεδρίασης.