Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 24 Μαρτίου 2010 15:47

Ευρωπαϊκή λύση με δευτερεύοντα ρόλο ΔΝΤ προκρίνει ο Γ. Αλογοσκούφης

Υπέρ μιας ευρωπαϊκής λύσης για την επίλυση του ελληνικού δημοσιονομικού προβλήματος τάχθηκε ο πρώην υπουργός Οικονομίας Γιώργος Αλογοσκούφης, επισημαίνοντας πως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο μπορεί να παίξει μόνο δευτερεύοντα ρόλο.

Υπέρ μιας ευρωπαϊκής λύσης για την επίλυση του ελληνικού δημοσιονομικού προβλήματος τάχθηκε ο πρώην υπουργός Οικονομίας Γιώργος Αλογοσκούφης, επισημαίνοντας πως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο μπορεί να παίξει μόνο δευτερεύοντα ρόλο.

Απαντώντας σε ερωτήσεις παρισταμένων, μετά την ομιλία του στο Διεθνές Κέντρο Νομισματικών και Τραπεζικών Σπουδών της Γενεύης με θέμα «Μακροοικονομική πολιτική και η ευρωζώνη μετά την κρίση» εκφράστηκε θετικά για τις πρόσφατες αποφάσεις της κυβέρνησης, σημειώνοντας πως τις τελευταίες εβδομάδες έλαβε σοβαρά και αναγκαία μέτρα. Πρόσθεσε ακόμη πως καθώς προχωρεί στη μείωση των ελλειμμάτων θα ανακτήσει την εμπιστοσύνη των αγορών.

Επισήμανε ωστόσο πως η συνεχής συζήτηση για σενάρια σωτηρίας της Ελλάδας από χρεοκοπία ή προσφυγής στο ΔΝΤ προκαλούν μόνο ζημιά, ότι το πραγματικό πρόβλημα στην Ελλάδα είναι τα μεγάλα ελλείμματα και όχι η αξιοπιστία των αριθμών και ότι, τέλος, η κρίση που διέρχεται η Ευρώπη προσφέρει μια ευκαιρία για την εφαρμογή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, που δεν θα πραγματοποιούνταν διαφορετικά.

Ο κ. Αλογοσκούφης αναφέρθηκε στα διδάγματα από την παγκόσμια οικονομική κρίση του 2008 που απαιτούν, όπως ανέφερε, «παγκόσμιες λύσεις στα παγκόσμια προβλήματα», σωστή μακροοικονομική πολιτική και αποτελεσματική ρύθμιση των αγορών.

Αφού περιέγραψε τη βαθιά ύφεση που έπληξε την ευρωζώνη το 2009, την επιδείνωση των δημοσίων οικονομικών και την αύξηση της ανεργίας σε όλες τις χώρες της, παρουσίασε ένα πλάνο μακροοικονομικής πολιτικής για την οικονομική ανάκαμψη της ευρωζώνης. Αυτό περιλαμβάνει μια προσεκτική προσέγγιση από τις μεγάλες χώρες του χρονοδιαγράμματος δημοσιονομικής σταθεροποίησης, ώστε να μην «πνιγεί» η ανάκαμψη, την άμεση δημοσιονομική προσαρμογή των περιφερειακών οικονομιών, ώστε να επανακτήσουν την αξιοπιστία τους, τη χορήγηση επαρκούς ρευστότητας από την ΕΚΤ, τη δημιουργία ενός μηχανισμού στήριξης των υπερχρεωμένων χωρών και τη διατήρηση του ευρωπαϊκού κοινωνικού μοντέλου μέσα στα όρια του διαθέσιμου προϋπολογισμού.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ