Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 23 Οκτωβρίου 2002 10:34

Μικρή άνοδος στο Τόκιο

ΜΕ ΘΕΤΙΚΟ πρόσημο έκλεισαν σήμερα -μετά από δύο συνεδριάσεις απωλειών- οι χρηματιστηριακοί δείκτες στο Τόκιο, καθώς οι τοποθετήσεις στους κλάδους των τηλεπικοινωνιών και των αυτοκινητοβιομηχανιών υπερκάλυψαν τις σημαντικές απώλειες των τραπεζικών μετοχών.

Ο δείκτης Nikkei ενισχύθηκε κατά 25,13 μονάδες ή 0,29% και διαμορφώθηκε στις 8.714,52 μονάδες. Ο δείκτης Topix, ο οποίος περιλαμβάνει μεγαλύτερο αριθμό μετοχών, έκλεισε στις 866,14 μονάδες αυξημένος κατά 0,42%.

Κατά την πρώτη ώρα των συναλλαγών, ο δείκτης Nikkei υπό το βάρος πιέσεων στην πλειονότητα των κλάδων υποχώρησε κάτω από το επίπεδο των 8.500 μονάδων καταγράφοντας απώλειες άνω του 2%.

Πολλοί επενδυτές έσπευσαν τότε να τοποθετηθούν εκμεταλλευόμενοι τα ελκυστικά επίπεδα στα οποία είχαν οδηγηθεί οι μετοχές πολλών μετοχών. Σημειώνεται ότι στις δύο προηγούμενες συνεδριάσεις, ο δείκτης Nikkei κατέγραψε απώλειες της τάξεως του 4,41%.

Το αγοραστικό ενδιαφέρον επικεντρώθηκε στον κλάδο των τηλεπικοινωνιών. Η μετοχή της KDDI Corp., της δεύτερης μεγαλύτερης τηλεπικοινωνιακής εταιρείας στην Ιαπωνία, ενισχύθηκε κατά 7,69%.

Αξιόλογα κέρδη, της τάξεως του 2,64%, κατέγραψε και ο τίτλος της ομοειδούς εταιρείας NTT. Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Morgan Stanley, η παραπάνω εταιρεία αναμένεται να παρουσιάσει καθαρά κέρδη ύψους 178 δισεκ. γιεν στο οικονομικό έτος που λήγει το Μάρτιο του 2003 http://www.naftemporiki.gr/news/static/02/10/23/254106.htm . Η θυγατρική της εταιρεία κινητής τηλεφωνίας, NTT DoCoMo έκλεισε με κέρδη 3,67%.

Από τον κλάδο των αυτοκινητοβιομηχανιών ξεχώρισε η μετοχή της Nissan εν αναμονή των οικονομικών αποτελεσμάτων της εταιρείας. Μετά τη λήξη της συνεδρίασης, η Nissan ανακοίνωσε ότι στο πρώτο εξάμηνο τα κέρδη της αυξήθηκαν κατά 24% http://www.naftemporiki.gr/news/static/02/10/23/254206.htm ως αποτέλεσμα της αύξησης της ζήτησης των νέων μοντέλων της στις ΗΠΑ και στην εγχώρια αγορά. Παράλληλα, η διοίκηση αναθεώρησε προς τα πάνω τις εκτιμήσεις της σε ό,τι αφορά την κερδοφορία της εταιρείας στο σύνολο της τρέχουσας χρήσης.

Η μετοχική τιμή της Nissan έκλεισε με άνοδο 2,30%. Κέρδη (1,99%) κατέγραψε και η μετοχή της Toyota.

Στον αντίποδα, ισχυρές πιέσεις δέχθηκαν και σήμερα οι μετοχές των τραπεζών εν μέσω γενικευμένης σύγχυσης που επικρατεί στην αγορά αναφορικά με τις προθέσεις της ιαπωνικής κυβέρνησης να προωθήσει τα αναγκαία μέτρα εξυγίανσης του τραπεζικού συστήματος .

Ο νεοδιορισθείς υπουργός Οικονομικών Υπηρεσιών, Χέιζο Τακενάκα (φωτ.), ανέβαλε την προγραμματισμένη για χθες δημοσίευση της προσωρινής κυβερνητικής έκθεσης για το θέμα, ανακοινώνοντας πως η πλήρης έκθεση θα δημοσιευθεί στο τέλος του μήνα.

Η κίνηση αυτή φούντωσε τα σενάρια που θέλουν το κόμμα των Φιλελεύθερων Δημοκρατών - που αντιδρά στη μεταρρύθμιση της κυβέρνησης που ηγείται ο πρωθυπουργός Γιουνιχίρο Κοϊζούμι- να αποκτά τον έλεγχο της οικονομικής πολιτικής.

Οι μετοχές των Mizuho Holdings και UFJ Holdings υποχώρησαν κατά 6,86% και 5,78% αντιστοίχως.