Οι ηγέτες της Γερμανίας και της Γαλλίας παραμέρισαν σήμερα τις διαφορές τους, παρουσιάζοντας στα υπόλοιπα μέλη της ευρωζώνης μία έτοιμη συμφωνία για το πώς θα προσφερθεί στην Ελλάδα ένα δίκτυο χρηματοπιστωτικής ασφάλειας για την κρίση δανεισμού της.
Σύμφωνα με το προσχέδιο της γαλλο-γερμανικής πρότασης, το οποίο επικαλείται το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων, η βοήθεια στην Ελλάδα θα περιλαμβάνει «ουσιαστική χρηματοδότηση από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και μία πλειοψηφία ευρωπαϊκής χρηματοδότησης».
Αλλά η Ελλάδα θα μπορεί να πάρει τη βοήθεια μόνο ως «ultima ratio (τελευταία καταφυγή), που σημαίνει ιδιαίτερα ότι η χρηματοδότηση της αγοράς είναι ανεπαρκής».
Η Αθήνα θα πρέπει να δανειστεί 20 δισεκατομμύρια ευρώ τους επόμενους δύο μήνες προκειμένου να χρηματοδοτήσει το δημόσιο χρέος της. Ωστόσο το κείμενο Μέρκελ-Σαρκοζί δεν αναφέρει τα ποσά που θα είναι διαθέσιμα από το συνδυαστικό μηχανισμό της ευρωζώνης και του ΔΝΤ.
Αναφέρει μόνο πως οι χώρες της ευρωζώνης θα συνεισφέρουν «συντονισμένα διμερή δάνεια» που θα υπολογίζονται με βάση το μερίδιό τους στο κεφάλαιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Τα δάνεια θα προσφερθούν σε τιμές αγοράς και όχι με επιδοτούμενο επιτόκιο, προσέθεσαν διπλωμάτες.
Και σε μία προφανή παραχώρηση προς τις γερμανικές απαιτήσεις για αυξημένη επιτήρηση των κρατών του ευρώ, η γαλλο-γερμανική συμφωνία καλεί για μία έκθεση στο τέλος του χρόνου η οποία θα διερευνά «όλες τις επιλογές» που είναι διαθέσιμες προκειμένου να αυξηθεί ο ρόλος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου των ηγετών της ΕΕ «στην οικονομική επιτήρηση στον καθορισμό της στρατηγικής μεγέθυνσης της ΕΕ».
Διπλωμάτες δήλωσαν πως αυτό μπορεί να περιλαμβάνει μηχανισμούς τιμωρίας για τις χώρες που παραβιάζουν τους κανόνες της ευρωζώνης, επιβάλλοντας κυρώσεις στο είδος της συμπεριφοράς που οδήγησε στα προβλήματα της Ελλάδας.
Σύμφωνα με το κείμενο, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο «θα πρέπει να γίνει η οικονομική κυβέρνηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γερμανικό Πρακτορείο