Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 26 Μαρτίου 2010 14:29

ΗΠΑ: Σήμερα τα μέτρα «ανακούφισης» των δανειοληπτών

Με σημερινή του απόφαση, ο Λευκός Οίκος αναμένεται να αναγκάσει τις τράπεζες να μειώσουν τις δόσεις των στεγαστικών δανείων για ορισμένες κατηγορίες ανέργων και να τους παρέχει κίνητρα μείωσης του οφειλόμενου κεφαλαίου.

Με σημερινή του απόφαση, ο Λευκός Οίκος αναμένεται να αναγκάσει τις τράπεζες να μειώσουν τις δόσεις των στεγαστικών δανείων για ορισμένες κατηγορίες ανέργων και να τους παρέχει κίνητρα μείωσης του οφειλόμενου κεφαλαίου για τους δανειολήπτες των οποίων το χρέος υπερβαίνει την αξία του σπιτιού τους, αναφέρουν πηγές της The Wall Street Journal.

Η κίνηση αυτή του Λευκού Οίκου θεωρείται αποτέλεσμα των πιέσεων που δέχεται ο Μπάρακ Ομπάμα να αλλάξει τη στρατηγική του προκειμένου να παρέχει στήριξη τους κατόχους στεγαστικών δανείων και να μειώσει το κύμα κατασχέσεων που παρατηρείται τους τελευταίους μήνες.

Το ποσοστό αφερεγγυότητας στα στεγαστικά δάνεια αυξήθηκε σχεδόν κατά 14% στο τέλος του 2009 στις Ηνωμένες Πολιτείες –μια σημαντική αύξηση που αφορά ακόμη και τους πιο αξιόπιστους δανειολήπτες.

Στα σχέδια που ετοιμάζει η κυβέρνηση, σύμφωνα με την εφημερίδα, προβλέπεται η παροχή προσωρινής βοήθειας για τρεις έως έξι μήνες τους ανέργους, καθώς και η προσφορά κινήτρων στους δανειστές για παραγραφή μέρους του οφειλομένου κεφαλαίου.

Τα μέτρα αυτά εντάσσονται στις προσπάθειες της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Στέγασης (Federal Housing Administration) να μείνουν τα σπίτια στην κατοχή των ιδιοκτητών τους, παρότι σε πολλές περιπτώσεις η οφειλή προς την τράπεζα έχει ξεπεράσει την εμπορική αξία του υποθηκευμένου σπιτιού.

Όσον αφορά στην περικοπή των δόσεων, η κυβέρνηση ζητά από τις τράπεζες να μειώσουν τη μηνιαία δόση κατά 31% για τους ανέργους. Ο Χάουαρντ Γκλάσερ, αναλυτής του κλάδου στην Ουάσιγκτον, κρίνει θετικά τα σχέδια της κυβέρνησης.

«Συνειδητοποίησαν ότι η κρίση στη στεγαστική αγορά έχει γίνει πολύ σύνθετη. Το πρόβλημα δεν είναι πλέον τα ριψοκίνδυνα δάνεια μειωμένων εξασφαλίσεων, αλλά η μείωση στην αξία των σπιτιών», επισημαίνει.