Στα επτά δισ. ευρώ περίπου διαμορφώνονται οι προσφορές για την έκδοση νέου 7ετούς κοινοπρακτικού ομολόγου, όπως αποκάλυψε στο Reuters τραπεζική πηγή προσκείμενη στη διαδικασία. Στόχος του Δημοσίου η άντληση πέντε δισ. ευρώ. Στις 310 μ.β. επί των mid-swaps παραμένει η τιμολόγηση.
Στα επτά δισ. ευρώ περίπου διαμορφώνονταν οι προσφορές για την έκδοση νέου 7ετούς κοινοπρακτικού ομολόγου, σχεδόν τρεις ώρες μετά το άνοιγμα των βιβλίων, όπως αποκάλυψε στο Reuters τραπεζική πηγή προσκείμενη στη διαδικασία.
Σύμφωνα με πηγή σε έναν από τους αναδόχους, το ελληνικό Δημόσιο θα αντλήσει 5 δισ. ευρώ. Το βιβλίο αναμένεται να κλείσει στις 15:45 ώρα Ελλάδας, ανέφερε η ίδια πηγή, προσθέτοντας ότι 175 περίπου ιδρύματα έχουν εγγραφεί.
Το εύρος τιμολόγησης για το ομόλογο αναφοράς, λήξης στις 20 Απριλίου 2017, παραμένει στις 310 μονάδες βάσεις επί των mid-swaps.
Σύμφωνα με τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ), ανάδοχοι ορίστηκαν οι τράπεζες Alpha Bank, Emporiki Bank, ING, Bank of America Merrill Lynch και Societe Generale.
Νωρίτερα, ο επικεφαλής του ΟΔΗΗΧ Πέτρος Χριστοδούλου ανέφερε ότι το Δημόσιο θα εκδώσει 7ετές ομόλογο το μέγεθος του οποίου θα είναι ομολόγου αναφοράς. «Θα είναι μεγέθους ομολόγου αναφοράς», δήλωσε στο Reuters, ερωτηθείς για το ποσό που επιδιώκει η χώρα να αντλήσει από την πώληση του ομολόγου.
Ο κ. Χριστοδούλου είχε αποκαλύψει στους «Financial Times» τις προθέσεις της ελληνικής κυβέρνησης, υπογραμμίζοντας ότι «θα θέλαμε να απευθυνθούμε στην αγορά στο τέλος Μαρτίου».
Η έκδοση θα είναι ένα ιδιαίτερα κρίσιμο τεστ, καθώς θα είναι η πρώτη «κρούση» που θα κάνει η χώρα μας στις αγορές μετά τη συμφωνία που επήλθε μεταξύ των ηγετών της Ευρωζώνης όσον αφορά στο νέο μηχανισμό στήριξης που δημιουργείται στους κόλπους του ευρώ, ενώ θα διαφανούν οι προθέσεις των αγορών σχετικά με το ύψος των επιτοκίων δανεισμού.
«Κρίσιμη δοκιμασία αξιοπιστίας», χαρακτηρίζουν μάλιστα στο δημοσίευμά τους οι «Financial Times» την προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης, ενώ προβλέπουν ότι η έκδοση τον τρέχοντα μήνα θα αφορά πιθανότατα ομόλογο τριών ή επτά ετών ύψους 5 δισ. ευρώ και αντίστοιχο τον Απρίλιο.
Επισημαίνεται ότι έως το τέλος Μαΐου η χώρα μας έχει ανάγκη από περίπου 20 δισ. ευρώ, ενώ μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους υπολογίζεται ότι θα χρειαστεί ακόμη περίπου 20 δισ. ευρώ.
Θα πρέπει πάντως να αναφερθεί ότι ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του Reuters, για το εάν επίκειται έκδοση ομολόγων, τόνισε ότι «δεν υπάρχει τέτοια απόφαση», ενώ και ο κ. Χριστοδούλου αρνήθηκε να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει στο Reuters το εν λόγω δημοσίευμα των «Financial Times».
Ανεξάρτητα πάντως από το χρόνο κατά τον οποίο θα αποφασίσει η κυβέρνηση να «αναμετρηθεί» με τις διεθνείς αγορές, στο οικονομικό επιτελείο επικρατεί αισιοδοξία, αφού, όπως αναφέρουν συνεργάτες του κ. Παπακωνσταντίνου, αφενός ο νέος μηχανισμός στήριξης, αφετέρου η απόφαση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ζαν Κλοντ Τρισέ, έχουν πλέον δημιουργήσει όλες τις προϋποθέσεις ώστε να υπάρχει ρευστότητα και επομένως κανένας κίνδυνος αδυναμίας χρηματοδότησης.