Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 24 Οκτωβρίου 2002 10:23

Πτώση 1,15% σημείωσε ο Nikkei

ΣΕ ΡΕΥΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ για την αποκόμιση των χθεσινών κερδών προχώρησαν σήμερα οι επενδυτές στη χρηματιστηριακή αγορά του Τόκιο αγνοώντας την ανάκαμψη της Wall Street http://www.naftemporiki.gr/news/static/02/10/24/254458.htm .

Ο Νikkei υποχώρησε κατά 1,15%, στις 8.614,3 μονάδες. O Topix έκλεισε στις 859,45 μονάδες μειωμένος κατά 0,77%.

Το αγοραστικό ενδιαφέρον ήταν εξαιρετικά περιορισμένο, γεγονός το οποίο αποδίδεται στην έντονη αβεβαιότητα που επικρατεί σχετικά με τα μέτρα που προτίθεται να λάβει η κυβέρνηση για τη διευθέτηση του ζητήματος των επισφαλών τραπεζικών δανείων, καθώς και για τις συνέπειές τους στην ιαπωνική οικονομία.

Κορυφαία στελέχη του κυβερνώντος κόμματος έχουν εκφράσει έντονες επιφυλάξεις για το επίμαχο σχέδιο εξυγίανσης των ιαπωνικών τραπεζών το οποίο έχει καταρτιστεί με βάση τους σκληρούς, κατά τα αμερικανικά πρότυπα κανονισμούς, και το οποίο, όπως επισημαίνουν, θα μπορούσε να οδηγήσει σε εθνικοποίηση μεγάλων δανειστικών οργανισμών και σε νέο κύμα εταιρικών χρεοκοπιών.

Οι ανησυχίες αυτές αντανακλώνται στη σημερινή, σημαντική πτώση που σημείωσαν τόσο οι τραπεζικές μετοχές όσο και οι τίτλοι εταιρειών που αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα, όπως η Daiei.

«Η αγορά διακατέχεται από έντονη ανησυχία σχετικά με την ικανότητα της κυβέρνησης να συνδυάσει τα σχεδιαζόμενα μέτρα (για τη διευθέτηση των επισφαλών δανείων) με δικλείδες ασφαλείας για την προστασία της εύθραυστης ιαπωνικής οικονομίας», δήλωσε ιάπωνας αναλυτής σε ξένο ειδησεογραφικό πρακτορείο.

Ως γνωστόν, ο ιάπωνας υπουργός Οικονομικών Υπηρεσιών, Χέιζο Τακενάκα, εν μέσω έντονων πολιτικών αντιδράσεων ανέβαλε την προγραμματισμένη για χθες δημοσιοποίηση των σχετικών μεταρρυθμίσεων. Ωστόσο, ο πρωθυπουργός Γιουνιχίρο Κοϊζούμι υπογράμμισε ότι η πορεία των μεταρρυθμίσεων δεν έχει παρεκκλίνει. «Θα τις υλοποιήσουμε αυτό το μήνα. Το έχουμε ξαναπεί και τίποτε δεν έχει αλλάξει».

Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός επανέλαβε την υποστήριξή του προς τον κ. Τακενάκα, τονίζοντας στους εκπροσώπους του Τύπου ότι τα μέτρα που θα ληφθούν θα είναι σύμφωνα με τις προτάσεις του υπουργού και πρόσθεσε ότι η αντίδραση στις μεταρρυθμίσεις δεν εκφράζεται απ' όλα τα μέλη του κυβερνώντος Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος.

Οι εξαγγελίες του ιάπωνα υπουργού Οικονομικών για το θέμα των τραπεζών καθώς και τα μέτρα για την αντιμετώπιση του αποπληθωρισμού αναμένεται να ανακοινωθούν μέχρι το τέλος του μήνα. Έως τότε, όπως εκτιμούν χρηματιστές, η αγορά του Τόκιο θα βρίσκεται στην «κόψη του ξυραφιού».