Πτωτικά για δεύτερη μέρα κινήθηκε το ευρώ έναντι του γιέν εν μέσω ανησυχιών ότι η Ελλάδα και άλλες ευρωπαϊκές χώρες θα δυσκολευτούν να αντλήσουν κεφάλαια για να πληρώσουν τα ομόλογα που λήγουν.
Πτωτικά για δεύτερη μέρα κινήθηκε το ευρώ έναντι του γιέν εν μέσω ανησυχιών ότι η Ελλάδα και άλλες ευρωπαϊκές χώρες θα δυσκολευτούν να αντλήσουν κεφάλαια για να πληρώσουν τα ομόλογα που λήγουν.
Το ευρώ υποχώρησε έναντι των 14 από τα 16 κυριότερα νομίσματα μετά το δημοσίευμα στους Financial Times επικαλούμενο αξιωματούχους οι οποίοι λένε ότι η Ελλάδα σχεδιάζει να πουλήσει ομόλογα στις ΗΠΑ, καθώς η ίδια δυσκολεύεται να χρηματοδοτήσει το μεγαλύτερο έλλειμμα προϋπολογισμού μεταξύ των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Το γιέν κινήθηκε ανοδικά εν μέσω εικασιών ότι οι Ιάπωνες εξαγωγείς αγόρασαν το νόμισμα μετά την υποχώρησή του στα χαμηλότερα επίπεδα επτά μηνών έναντι του δολαρίου.
Το ευρώ υποχώρησε 0,6% φθάνοντας στα 126,47 γιέν στις 10:43 π.μ. στο Τόκιο από 127,25 που ήταν χθες στη Νέα Υόρκη. Το νόμισμα υποχώρησε 0,4% φθάνοντας στο 1,3434 δολάρια. Το γιέν ισχυροποιήθηκε 0,2% φθάνοντας στα 94,15 από 94,37 που ήταν χθες όταν άγγιξε τα 94,79, τα χαμηλότερα επίπεδα από τις 24 Αυγούστου.
Το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα έχει υποχωρήσει 5,1% έναντι του γιέν και 6,2% έναντι του αμερικανικού δολαρίου φέτος, καθώς η ανησυχία για τη διεύρυνση του ελλείμματος προϋπολογισμού της Ελλάδας και η διαφωνία μεταξύ των Ευρωπαίων ηγετών για το πακέτο βοηθείας στη χώρα, περιόρισε τη ζήτηση για το νόμισμα.
Η Ελλάδα επιδιώκει να αντλήσει 5 δισ. έως 10 δισ. δολ. από τους επενδυτές στις ΗΠΑ για να καλύψει τις οφειλές της από δανεισμό τον Μάϊο, οι οποίες είναι περίπου 10 δισ. ευρώ (13,5 δισ. δολ.), ανέφερε δημοσίευμα στους Financial Times. Η Ελλάδα χρειάζεται να δανειστεί συνολικά 32 δισ. ευρώ φέτος, δήλωσε τον περασμένο μήνα σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του Bloomberg ο γενικός διευθυντής του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους, Πέτρος Χριστοδούλου.
Το γιέν κινήθηκε ανοδικά για δεύτερη μέρα έναντι του αμερικανικού δολαρίου εν μέσω εικασιών ότι οι εξαγωγείς αξιοποίησαν το πλεονέκτημα υποχώρησης του νομίσματος για να φέρουν πίσω στη χώρα τα κέρδη που πραγματοποίησαν στο εξωτερικό.
Οι μεγάλες ιαπωνικές βιομηχανίες εκτιμούν ότι το γιέν θα κυμανθεί στα 91 ανά δολάριο την τρέχουσα οικονομική χρήση, σύμφωνα με την έρευνα Tankan της Bank of Japan. Το αδύναμο γιέν αυξάνει τα κέρδη των εξαγωγέων.