Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 24 Οκτωβρίου 2002 12:09

Συνεχίζεται η άνοδος στο χρηματιστήριο του Λονδίνου

ANOΔΙΚΑ εξακολουθεί να κινείται ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης στο Λονδίνο με το αγοραστικό ενδιαφέρον να διαχέεται σχεδόν σε όλο το φάσμα της αγοράς. Αυτή την ώρα, ο δείκτης FTSE 100 ενισχύεται κατά 2,24% και έχει φθάσει στις 4.096 μονάδες, στο υψηλότερο επίπεδο της συνεδρίασης.

Τα σημαντικότερα κέρδη καταγράφουν οι τίτλοι των ασφαλιστικών εταιρειών με αιχμή τη Friends Provident, η οποία ενισχύεται κατά 7,76%. Αξιόλογη άνοδο σημειώνουν επίσης οι μετοχές των ομοειδών εταιρειών Aviva (6,82%) και Prudential (5,53%). H Αviva ανακοίνωσε σήμερα ότι οι πωλήσεις τραπεζασφαλιστικών προϊόντων της στο εννεάμηνο αυξήθηκαν κατά 83%.

Ανάκαμψη παρουσιάζουν σήμερα και οι μετοχές πετρελαϊκών εταιρειών ακολουθώντας την ανοδική πορεία των τιμών του αργού. Αυτή την ώρα, στην αγορά του Λονδίνου, η τιμή του μπρεντ για συμβόλαια παράδοσης Δεκεμβρίου σημειώνει άνοδο κατά 25 σεντς έχοντας διαμορφωθεί στα 26,76 δολάρια ανά βαρέλι.

Οι μετοχές των εταιρειών British Petroleum και Shell ενισχύονται κατά 2,98% και 2,37% αντιστοίχως.

Αντιθέτως, απώλειες (2,06%) καταγράφει η μετοχή του διαφημιστικού ομίλου WPP, ο οποίος ανακοίνωσε σήμερα ότι τα έσοδά του στο τρίτο τρίμηνο σημείωσαν πτώση άνω του 3% σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή χρονική περίοδο.

Πτώση (0,64%) σημειώνει και η μετοχή της GlaxoSmithKline. Ο βρετανικός φαρμακευτικός όμιλος ανακοίνωσε χθες ότι προ φόρων κέρδη της ενισχύθηκαν κατά 3% στο τρίτο τρίμηνο, ενώ ανακοίνωσε παράλληλα ότι προτίθεται να προβεί σε επαναγορά ιδίων μετοχών.

Στον αντίποδα, η μετοχή της ομοειδούς εταιρείας AstraZeneca ενισχύεται κατά 1,6% εν αναμονή των οικονομικών της αποτελεσμάτων για το τρίτο τρίμηνο που θα ανακοινωθούν σήμερα.

Σε ό,τι αφορά τα νέα από το χώρο της οικονομίας, οι πωλήσεις λιανικής αυξήθηκαν το Σεπτέμβριο κατά 0,4% σε μηνιαία βάση έναντι αύξησης κατά 0,7% -βάσει των αναθεωρημένων στοιχείων- τον Αύγουστο.