Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 07 Απριλίου 2010 05:34

Υποχωρεί για τέταρτη μέρα το ευρώ

Πτωτικά για τέταρτη μέρα κινήθηκε το ευρώ έναντι του δολαρίου εν μέσω ανησυχιών ότι η ανάκαμψη στην Ευρωζώνη των 16 θα εμποδιστεί από την διαφωνία στο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας.

Πτωτικά για τέταρτη μέρα κινήθηκε το ευρώ έναντι του δολαρίου εν μέσω ανησυχιών ότι η ανάκαμψη στην Ευρωζώνη των 16 θα εμποδιστεί από την διαφωνία στο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας.

Το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα διαπραγματεύθηκε κοντά στα χαμηλότερα επίπεδα από τουλάχιστον το 1999 έναντι του δολαρίου της Αυστραλίας πριν από τις εκθέσεις που προβλέπεται να δείξουν ότι οι τιμές παραγωγού στην Ευρώπη υποχώρησαν για 14ο μήνα και οι παραγγελίες μηχανολογικού εξοπλισμού στη Γερμανία μειώθηκαν. Το αμερικανικό δολάριο διαπραγματεύθηκε κοντά στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Ιούλιο του 2008 έναντι του δολαρίου του Καναδά εν μέσω εικασιών ότι ο διοικητής της Federal Reserve, Μπεν Σ. Μπερνάκι, θα επαναλάβει την υπόσχεση της κεντρικής τράπεζας να διατηρήσει τα επιτόκια κοντά στο μηδέν για τη διατήρηση της ανάκαμψης στη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου.

Το ευρώ με το οποίο συναλλάσσονται οι 16 χώρες-μέλη της Ευρωζώνης υποχώρησε στο 1,3383 ανά δολάριο στις 10:33 π.μ. στο Τόκιο από 1,3399 που ήταν στη Νέα Υόρκη, όπου υποχώρησε έως το 1,3355, τα χαμηλότερα επίπεδα από τις 26 Μαρτίου. Το ευρώ σημείωσε ελαφρά διαφοροποίηση έναντι του γιέν στα 125,69 μετά την υποχώρησή του κατά 1,2% χθες, τα μέγιστα από τις 23 Φεβρουαρίου. Το γιέν διαπραγματεύθηκε στα 93,95 ανά δολάριο από 93,79.

Το δολάριο των ΗΠΑ διαπραγματεύθηκε στο 1,0000 δολ. Καναδά και χθες υποχώρησε έως το 0,9988 δολ. Καναδά. Το δολάριο της Αυστραλίας άγγιξε χθες το 0,6934 ανά ευρώ και σήμερα αγοράστηκε στο 0,6926.

Οικονομικοί αναλυτές προβλέπουν ότι οι τιμές παραγωγού στην Ευρώπη μειώθηκαν 0,4% τον Φεβρουάριος σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος και ότι οι παραγγελίες μηχανολογικού εξοπλισμού στη Γερμανία – προσαρμοσμένες στις εποχιακές διακυμάνσεις και τον πληθωρισμό - υποχώρησαν 0,5%.

Τα ελληνικά ομόλογα υποχώρησαν χθες μετά την είδηση του Market News International ότι η χώρα θέλει να παρακάμψει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) σε οποιοδήποτε σχέδιο βοηθείας της Ε.Ε επειδή οι όροι βοηθείας του θα είναι πολύ αυστηροί.

Ο Ελληνας υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, σε δήλωσή του είπε ότι η Ελλάδα δεν προσπάθησε να εξαιρέσει το ΔΝΤ και ότι «δεν έγινε ποτέ τέτοια προσπάθεια» από τη χώρα για αλλαγή των όρων στη συμφωνία στήριξης.

Το γιέν αντέστρεψε την άνοδό του μετά την άνοδο του δείκτη Nikkei 225 κατά 0,3%, αφού νωρίτερα υποχωρούσε έως 0,3%, τονώνοντας τη ζήτηση για πιο επικίνδυνες επενδύσεις.