Σε νέο ιστορικό υψηλό έφθασε σήμερα το πριμ που ζητούν οι επενδυτές για τη διακράτηση 10ετών ελληνικών ομολόγων έναντι των γερμανικών bund, καθώς τo spread διαμορφώθηκε στις 412 μονάδες βάσης.
Σε νέο ιστορικό υψηλό έφθασε σήμερα το πριμ που ζητούν οι επενδυτές για τη διακράτηση 10ετών ελληνικών ομολόγων έναντι των γερμανικών bund, καθώς τo spread διαμορφώθηκε στις 412 μονάδες βάσης.
Η μεγάλη άνοδος του spread πυροδοτήθηκε χθες από δημοσίευμα, το οποίο υποστήριζε ότι η Ελλάδα επιθυμεί τροποποίηση της ευρωπαϊκής συμφωνίας για μηχανισμό στήριξης με τη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ).
Στα ύψη εκτινάχθηκε και το κόστος ασφάλισης του ελληνικού χρέους απέναντι στον κίνδυνο στάσης πληρωμών, το οποίο διευρύνθηκε στις 401,2 μονάδες βάσης από τις 392,6 μονάδες βάσης στον κλείσιμο της Τρίτης.
Αυτό σημαίνει ότι το κόστος για την ασφάλιση ελληνικών ομολόγων ύψους 10 εκατ. ευρώ ανέρχεται στα 401.200 ευρώ
Διαψεύδει η Κομισιόν...
Πάντως η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Αμέλια Τόρες χαρακτήρισε ανυπόστατες φήμες δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία υπάρχει θέμα επαναδιαπραγμάτευσης της απόφασης της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής σχετικά με το σχέδιο αρωγής της Ελλάδας.
Απαντώντας σε ερώτηση κατά την τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων στις Βρυξέλλες για τη διαδικασία ενεργοποίησης του μηχανισμού στήριξης, η εκπρόσωπος τόνισε ότι η Επιτροπή δεν έχει να προσθέσει κάτι, καθώς, όπως επεσήμανε, η απόφαση της Συνόδου Κορυφής είναι ξεκάθαρη. Αναγνώρισε παράλληλα ότι υπάρχουν κάποιες τεχνικές ασάφειες που δεν έχουν απαντηθεί πλήρως και οι οποίες, όμως, όπως είπε, δεν χρειάζεται να απαντηθούν άμεσα από τη στιγμή που δεν έχει υποβληθεί αίτημα ενεργοποίησης του μηχανισμού από την Ελλάδα. Η εκπρόσωπος τόνισε πάντως ότι υπάρχει συμφωνημένη μεθοδολογία σε επίπεδο αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ και σημείωσε ότι αυτή την περίοδο δεν διεξάγονται περαιτέρω συζητήσεις για συμπληρωματικές διευκρινίσεις σχετικά με τις πτυχές του μηχανισμού.
Ερωτηθείσα για τις φήμες σχετικά με το ύψος του δημοσιονομικού ελλείμματος της Ελλάδας για το 2009, παρέπεμψε στις χθεσινές δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών. Χθες, ο κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου παραδέχθηκε πως θα υπάρξει μια αναθεώρηση, η οποία όμως σημείωσε πως θα είναι μικρή.
...και η Γερμανία
Την εμπιστοσύνη του Βερολίνου στα μέτρα στήριξης της Ελλάδας που συμφώνησαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες υπογράμμισε σήμερα εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης, ξεκαθαρίζοντας πως δεν έχει υπάρξει αλλαγή στο σχέδιο βοήθειας.
Τόνισε επίσης ότι η γερμανική κυβέρνηση έχει κάνει ό,τι ήταν δυνατό προκειμένου να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη στην Ελλάδα.
Η επενδυτική ψυχολογία δέχθηκε πλήγμα με αφορμή δημοσίευμα, το οποίο υποστήριζε ότι η Ελλάδα επιδιώκει να τροποποιήσει το σχέδιο στήριξης με σκοπό να αποφύγει μια πιθανή εμπλοκή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ΔΝΤ . Η διάψευση από το υπουργείο Οικονομικών δεν στάθηκε ικανή να μετριάσει τις ανησυχίες.
ΟΟΣΑ: «Πολύ δυνατά» τα μέτρα της Ελλάδας
Βέβαιος ότι η Ελλάδα θα μπορέσει να διαχειριστεί την κρίση χρηματοδότησης του χρέους της εμφανίστηκε ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΟΟΣΑ, Πιερ Κάρλο Παντόαν, τονίζοντας πως είναι σημαντικό να υπάρχει ένα δίκτυ ασφαλείας στο πλαίσιο της ευρωζώνης.
«Σε περιόδους κρίσης, η πρωταρχική ευθύνη είναι των κυβερνήσεων», ανέφερε σε συνέντευξή του στο Reuters. «Φυσικά, είναι σημαντικό να υπάρχει ένα δίκτυ ασφαλείας (των κυβερνήσεων στην ευρωζώνη), αλλά είμαι βέβαιος ότι οι ελληνικές αρχές θα το αντιμετωπίσουν...Η Ευρώπη έχει ήδη βοηθήσει», δήλωσε ο Παντόαν, χαρακτηρίζοντας «πολύ δυνατά» τα μέτρα της Ελλάδας για μείωση του ελλείμματος.
Ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΟΟΣΑ εκτίμησε ότι από το 2011 οι περισσότερες κυβερνήσεις θα ξεκινήσουν να αποσύρουν τα προγράμματα στήριξης που ενεργοποιήθηκαν για την αντιμετώπιση της ύφεσης το 2008 και το 2009. Υποστήριξε, ωστόσο, ότι οι χαμηλές πληθωριστικές πιέσεις αφήνουν στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) περιθώρια κινήσεων.
Ο Παντόαν πρόσθεσε ότι ευρωζώνη θα επωφεληθεί μακροπρόθεσμα από την πρόσφατη υποχώρηση του ευρώ. «Φυσικά και βλέπουμε μακροπρόθεσμα οφέλη από ένα ευρώ πιο αδύναμο από αυτό που υπήρχε, ας πούμε, πριν από μερικούς μήνες», είπε. «Και αυτό θα κινηθεί και προς την κατεύθυνση της αναπροσαρμογής της πλειάδας των συναλλαγματικών ισοτιμιών παγκοσμίως».
Χρήση των αδιάθετων κεφαλαίων του πακέτου στήριξης ζητούν οι τράπεζες
Τέλος, χρήση ων αδιάθετων κεφαλαίων του σχεδίου στήριξης των τραπεζών ζήτησαν να κάνουν τα εγχώρια τραπεζικά ιδρύματα, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου.
«Οι τράπεζες ζήτησαν να χρησιμοποιήσουν τα αδιάθετα του σχεδίου στήριξης», δήλωσε ο υπουργός στους δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση που είχε με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιώργο Προβόπουλο και τον διευθύνοντα σύμβουλο της Εθνικής Τράπεζας Απόστολο Ταμβακάκη.
Περίπου 17 δισ. ευρώ, κυρίως κρατικές εγγυήσεις, παραμένουν αδιάθετα στο πλαίσιο του προγράμματος στήριξης ύψους 28 δισ. ευρώ που ενεργοποίησε η προηγούμενη κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της κρίσης.
Πηγές: Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ